Nejen Zeman má problém s novináři. Trump a Putin si notovali v Ósace

28.06.2019 20:25

Nejen prezident Miloš Zeman se pustil do ostré palby vůči novinářům. Kvůli svým pohrdavým výrokům o žurnalistech se nyní do hledáčku médií dostali i americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Oba státníci si totiž na probíhajícím summitu G20 v japonské Ósace notovali na téma svých vztahů k publicistům. Trump se během setkání s Putinem pozastavil nad slovním spojením „fake news“ a postěžoval si Putinovi, že takové problémy v Rusku nemusejí řešit, nato jej však Putin ubezpečil, že je to „všude stejné“. O rozhovoru mezi Putinem a Trumpem informovala korespondentka Bloombergu pro Bílý dům Jennifer Jacobsová.

Nejen Zeman má problém s novináři. Trump a Putin si notovali v Ósace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump se loučí s novináři

Anketa

Vadí vám, že prezident Zeman zatím nepřijal demisi ministra kultury Staňka?

6%
90%
hlasovalo: 28135 lidí
Americký prezident Donald Trump se se svým ruským protějškem podle Jacobsové pobavili nad tím, jak nemají příliš v oblibě novináře. „Trump si s Putinem prohodil pár pohrdavých slov o novinářích: ‚Zbavit se jich. Fake news (falešné zprávy, pozn. red.) je skvělý výraz, nemyslíte? Takové problémy na rozdíl od nás vy v Rusku nemáte.‘ ‚Ale taky máme, všude je to stejné,‘ odvětil mu Putin anglicky,“ sdílela slova státníků na Twitteru respondentka Bloombergu. V návaznosti na předchozí obvinění taktéž Trump během schůze k Putinovi nadneseně pronesl, aby „nezasahoval do voleb“.

 

Trump s Putinem rozhodně nejsou prvními státníky, kteří se vyjádřili nelichotivě o žurnalistech. Svými výroky vůči novinářům je známý i český prezident Miloš Zeman. Ten například v roce 2017 během své návštěvy Číny vtipkoval o jejich „likvidaci“. Stalo se tak při jeho setkání v tomto případě rovněž s ruským prezident Vladimirem Putinem. „Novinářů je příliš, měli by se likvidovat,“ řekl Zeman při příchodu mezi novináře Putinovi. „Likvidovat je není třeba, ale omezit jejich počet je možné,“ zareagoval Putin. Slova obou státníků zachytil na video novinář ruského listu Komsomolskaja pravda Dmitrij Smirnov. 

V srpnu minulého roku pak vyjádřil pochybnosti o inteligenci novinářů, přičemž sám sklidil kritiku za nepravdivý výrok o drontem mauricijském, který ve skutečnosti na Madagaskaru nežil. „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ zakončil Zeman tehdy svůj projev před českými velvyslanci na Hradě.

Následně o dva měsíce později řekl Zeman vtip o novinářích a Saúdské Arábii. Tentokrát si nepřímo vypomohl bonmotem se zavražděním novináře na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Po projevu v Poslanecké sněmovně, kde prezident vystoupil před schvalováním státního rozpočtu, a schůzkou se šéfem poslanců Radkem Vondráčkem, se prezident zastavil u skupinky novinářů. „Před chvílí mně přinesli krásnou fotografii na internetu. Ta fotografie je krásná proto, že jsem na ní já. Z té fotografie vychází bublina a tam je napsáno: Mám rád novináře. Možná že je pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví. Přeji vám přesto hezký den,“ rozloučil se s novináři.

Asi nejvýznamněji se však Miloš Zeman proslavil, když na novináře vytáhl v říjnu 2017 na závěr návštěvy Plzeňského kraje dřevěnou maketu samopalu, jehož zásobník tvořila láhev karlovarské Becherovky, kterou dostal v Nepomuku. Zbraň navíc byla opatřena nápisem „na novináře“. „Toto je samopal. A račte se podívat, na tom samopalu je vypálený nápis ‚na novináře‘,“ uvedl Zeman. „Takže můžete se začít postupně stahovat dozadu, protože neumím střílet,“ pokračoval prezident a upozornil, že atrapa má „originální zásobník“ v podobě láhve Becherovky.

A bez povšimnutí nezůstalo, ani když se prezident osočil vůči kameramanovi České televize: „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju,“ řekl.

Prezidenti Spojených států a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin se na dnešní schůzce v Ósace, kde nyní probíhá summit G20, podle agentury Kjódó dohodli, že budou pokračovat v jednáních o kontrole zbrojení. Trump přitom prohlásil, že nový kontrolní režim musí zahrnovat Čínu. Putin se sešel i s britskou premiérkou Theresou Mayovou, poprvé od aféry kolem otravy Sergeje Skripala.

Prezidenti podle tohoto dokumentu kromě modelu kontroly zbrojení pro 21. století jednali také o situaci v Íránu, Sýrii, Venezuele a na Ukrajině.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov po schůzce uvedl, že v nejbližších dnech bude do Bílého domu posláno oficiální pozvání, aby se Trump 9. května 2020 zúčastnil přehlídky na Rudém náměstí. „Skutečně Putin pozval Trumpa na oslavy 75. výročí ukončení druhé světové války a Trump reagoval pozitivně, řekl, že počká na oficiální pozvání,“ uvedl Peskov s tím, že se tak stane v nejbližší době. Čas podle něj nedovolil oběma vůdcům, aby hlouběji pohovořili o tématech, kterých se dotkli, nicméně si řekli, že úroveň obchodu mezi oběma státy neodpovídá potenciálu obou zemí, a tak se dohodli podívat se na překážky rozšíření obchodních horizontů.

Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova byla na schůzce velmi dobrá atmosféra a nálada. Oba vůdci se podle něj shodli, že situace okolo Íránu je napjatá, ale chtějí ji vyřešit diplomaticky. Pokud jde o strategickou situaci a vztahy obou velmocí, oba prezidenti podle Lavrova vybídli zdržet se kroků, které by mohly vyprovokovat závody ve zbrojení. Obě strany také chápou, že USA a Rusko potřebují spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…