Nejhorší zvěrstvo Hamásu. Nejdřív nepotvrzené, ani Izraelem. Ale pak se svědci našli…

11.10.2023 20:35

Mezi zvěrstvy, která při sobotním útoku na Izrael spáchali palestinští teroristé z Hamásu, jsou podle izraelských zástupců také brutální vraždy dětí. Po konci bojů v kibucu Kfar Aza izraelští vojáci dle jejich slov mezi těly civilistů objevili i kojence a batolata, jimž teroristé uřízli hlavy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zmínil, že během útoku došlo i k upalování židovských dětí. I přes množství videí, která zachycují brutální vraždění ze strany Hamásu, se teroristé pro tureckou agenturu Anadolu vyjádřili, že „se snažili civilistům vyhnout“. Popírají, že by neozbrojené lidi včetně dětí vraždili.

Nejhorší zvěrstvo Hamásu. Nejdřív nepotvrzené, ani Izraelem. Ale pak se svědci našli…
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
Zvěrstva, která spáchala palestinská teroristická organizace Hamás během prvních hodin útoku na Izrael, někteří jeho lídři přirovnávají k řádění Islámského státu (ISIS). A izraelský premiér Benjamin Netanjahu americkému prezidentovi Joeu Bidenovi popsal, že krutost, s jakou palestinští teroristé vraždili civilisty, byla ještě horší, než s jakou zabíjel ISIS a je něčím, co nemá od dob holocaustu obdoby. Izraelský ministerský předseda se neubránil ani srovnání s masakrem v Babím Jaru u Kyjeva za druhé světové války.

Netanjahu zmínil, že palestinští teroristé měli při mučení svých obětí také usekávat hlavy a děti upalovat zaživa. „Vzali desítky dětí, svázali je, spálili, popravili. Sťali hlavy vojákům, pokosili ty mladé lidi, kteří přišli na festival v přírodě… Postavili pět džípů kolem prohlubně v půdě a jako v Babím Jaru je pokosili a ujišťovali se, že jsou mrtví,“ popsal svému americkému protějšku hrůzy izraelský premiér a připomenul záběry zobrazující zmasakrované rodiče, kteří se svými těly snažili ochránit své děti či brutálně znásilněné a zavražděné ženy, jejichž smrt následně teroristé oslavovali.

Největší masové vraždění Židů od dob holocaustu bylo podobně popisováno i reportéry, kteří na vlastní oči viděli následky sobotního útoku palestinských ozbrojenců – i oni se shodují, že brutalita, s jakou teroristé vraždili civilisty, nemá v moderní historii obdoby.

Reportér BBC poté, co teprve v úterý ráno ustaly boje v kibucu Kfar Aza, popsal, že v kibucu, do nějž se izraelské armádě podařilo vkročit až po 12 hodinách od jeho obsazení, spatřil oběti s useknutými hlavami. A že zástupce velitele jednotky 71. výsadkového týmu Davidi Ben Zion mu například ukazoval tělo jedné z žen, které útočníci sťali hlavu.

Také CBS News upozornilo, že Izraelci nalezli v Kfar Aza „masakr“ a že teroristé na místě uřezávali hlavy jak dospělým, tak dětem. Mluvčí Izraelských obranných sil Libby Weiss ve středu pro CBS News uvedl, že vojáci, kteří v úterý vstoupili do kibucu poblíž hranic s Gazou, uviděli výjevy, které ukazovaly, že palestinští teroristé nebrali žádný ohled na lidský život. „Aniž bychom se vyjadřovali explicitně, jelikož chceme respektovat utrpení rodin; vidíme tam krev rozlitou v domech. Našli jsme těla zmasakrovaných lidí,“ řekl s tím, že „ta zvrácenost je strašidelná“. „Nemohu to říct dostatečně,“ dodal.

O civilistech s uřezanými hlavami se zmiňovali nejen vojáci, ale i civilní záchranáři, kteří odváželi těla oběti. Yossi Landau, vedoucí operací v jižním regionu Zaka, izraelské dobrovolnické civilní záchranné organizace, ve středu pro CBS News uvedl, že osobně viděl dospělé a děti, včetně nemluvňat, kterým byly uříznuty hlavy.

Přestože se po sociálních sítích šíří nemálo záběrů, které dokazují brutální vraždění Hamásem, teroristé tvrdí, že žádné civilisty ani děti nezabili. „Kategoricky potvrzujeme nepravdivost smyšlených tvrzení, která propagují některá západní média, jež neprofesionálně přejímají sionistický narativ plný lží a pomluv proti našemu palestinskému lidu a jeho odporu, z nichž nejnověji zaznělo tvrzení o zabíjení dětí, jejich stínání a útocích na civilisty,“ uvedla dle turecké agentury Anadolu palestinská teroristická organizace. Hamás dokonce uveřejnil, že se jeho členové „snažili vyhnout civilistům“.

K tvrzení teroristů turecká agentura Anadolu rovněž dodala vyjádření mluvčí izraelské armády, která v té chvíli uvedla, že ke zprávě o tom že „Hamás stíná hlavy dětem“, „nemá žádné podrobnosti a nemůže je potvrdit“.

Právě takováto slova mnohým stačila a podnítila pochybnosti a mnozí začali obviňovat novináře, že jde o falešnou zprávu ve stylu přednesu dívky Nayirah před Výborem pro lidská práva Kongresu USA o iráckých zločinech v roce 1990, o níž se posléze veřejnost dozvěděla, že byla ve skutečnosti dcerou kuvajtského velvyslance v USA.

Že však obviňování novinářů z toho, že šíří nepravdivou zprávu, není namístě, zmínil následně válečný zpravodaj Oz Katerji. Lidé by dle něj „měli přestat obviňovat dobré reportéry na místě, že si tento příběh vymysleli“. Zároveň však upozornil, že novináři neměli přebírat titulek od reportéra i24 v době, kdy ještě nebyly zprávy oficiálně potvrzeny.

„Ale spáchaná zvěrstva jsou velmi reálná, stala se,“ doplnil a pochválil CBS, že si zprávu o tělech dětí s useknutými hlavami potvrdili také od vedoucího operací v jižním regionu Zaka a nespoléhali se pouze na jeden zdroj.

Po několika hodinách od prvních zpráv o vraždění ze strany teroristů potvrdil oficiálně také Izrael a Katerji poté poznamenal, že lidé, kteří byli přesvědčeni, že agentura Anadalu tento příběh „vyvrátila“, teď „vypadají velmi hloupě“.

Zprávu o nálezu kojenců a batolat s uříznutými hlavami ve středu oficiálně potvrdil Tal Heinrich, mluvčí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. A televize CNN přinesla také záběry, na nichž jsou vidět těla zavražděných civilistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…