Nejlepší! Sputnik v Maďarsku a západní vakcíny. Už to jede

26.04.2021 9:41

Podle maďarských dat zveřejněných včera vychází ruská vakcína Sputnik V jako nejbezpečnější a nejúčinnější. A lepší než Pfizer, AstraZeneca či jiné západní vakcíny. Konkrétně se po použití Sputniku V v Maďarsku nakazilo šestkrát méně očkovaných než těch, kdo byli naočkováni Pfizerem. O ruské vakcíně jednal v Moskvě i premiér Saska. A Německo hodlá pořídit 30 milionů dávek.

Nejlepší! Sputnik v Maďarsku a západní vakcíny. Už to jede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
Dle oficiálního účtu vakcíny Sputnik V je už tento preparát Gamalejova institutu povolen v 61 zemích. Sbírka zemí, kde je Sputnik povolen k užití, je pestrá, nacházejí se v ní jak africké rozvojové země jako Ghana, Džibutsko, Keňa či Kamerun, tak latinskoamerické země jako Honduras, Mexiko nebo Bolívie a také státy Blízkého východu jako Irák, Jordán, Bahrajn či Libanon. Z jihovýchodní Asie pak např. Filipíny, Vietnam, Laos nebo Myanmar a nesmí se zapomenout ani na nejlidnatější stát světa, tedy Indii.

Není asi překvapením, že v seznamu figurují sousedé Ruské federace jako Mongolsko, Kazachstán nebo Bělorusko, případně státy, které jsou k Rusku přátelské jako Arménie nebo Srbsko. Ale zájemce získal Sputnik i v Evropě. A to jak mimo Evropskou unii, např. v Severní Makedonii, Bosně a Herzegovině, San Marinu, tak uvnitř. Z Evropské unie už ruskou vakcínu má povolenu Maďarsko a Slovensko.

A právě z Maďarska pocházejí data o účinnosti a bezpečnosti vakcín.

Sputnik z nich vychází jako nejbezpečnější a nejúčinnější, čehož si jeho výrobci a propagátoři také všimli. Ruská vakcína má dle tabulky poskytnuté maďarskou vládou nejmenší počet nakažených na 100 000 očkovaných a také nejmenší jak absolutní, tak průměrný počet úmrtí po očkování. Konkrétně se po použití Sputniku V nakazilo šestkrát méně očkovaných než těch, kdo byli naočkováni Pfizerem. Dodejme ovšem, že tabulka nezmiňuje celkový objem očkovaných vakcínami, ani data od kdy se očkuje jakou vakcínou.

Dle propagátorů ruské vakcíny se tak potvrzují slova Gergélyho Gulyáse, předsedy poslaneckého klubu Fideszu, že čínská vakcína Sinopharm je lepší jak Pfizer a nejlepší je Sputnik V.

V souvislosti s těmito daty bývalý premiér Slovenska, Igor Matovič oznámil, že ruský výrobce nemá žádný problém s uveřejněním kontraktu o zakoupení vakcíny. „Kontrakt se společností Pfizer by také měl být zveřejněn a porovnán,“ říkají výrobci Sputniku. Matovič dodává, že by bylo záhodno kontrakty výrobců jiných vakcín zveřejnit, zvláště když jsou údajně pro země daleko nevýhodnější.

Dle televize Deutsche Welle se k nákupu ruských vakcín chystá i Německo. Do Ruska minulý čtvrtek odcestoval saský premiér Michael Kretschmer, jednal s tamním ministrem zdravotnictví. Německo má prý zájem zakoupit 30 milionů dávek, pod podmínkou, že Evropská léková agentura (EMA) vakcínu schválí. V ideálním případě by chtělo začít očkovat už v květnu, ale realisický odhad je, že většinu dávek dostanou občané mezi červnem a srpnem. Z těchto třiceti milionů dávek by čtyřmilionové Sasko dostalo 500 000 dávek. Potvrzení jednání s Ruskem poskytl i Jens Spahn, ministr zdravotnictví pro celou spolkovou republiku, poté co s Ruskem na vlastní pěst vyjednávaly některé spolkové země jako Bavorsko či Meklenbursko.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…