Nejsem žádné zvíře. Rozzuřený prodejce z předváděcí akce volal do Hyde parku

26.04.2013 21:39

Manipulace, nátlak, ponižování. Cílené ubližování a útisk s úmyslem vytěžit co nejvíce peněz. Tak vypadají předváděcí akce, jejichž nejčastějšími návštěvníky jsou senioři. Za pomoci skrytých kamer vznikl dokument, který je autentickou sondou do tohoto prostředí. Jeho autorka Sylvie Dymáková byla hostem v Hyde Parku v ČT.

Nejsem žádné zvíře. Rozzuřený prodejce z předváděcí akce volal do Hyde parku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starší žena sedící u Vltavy. Ilustrační foto

Dokument otevřeně popisuje, co se opravdu děje na předváděcích zájezdech pro seniory, kde je jediným cílem za každou cenu donutit návštěvníka ke koupi většinou předražených výrobků. Danielovi Takáčovi autorka sdělila, že dokument natáčela skrytou kamerou zhruba rok se záměrem odhalit nekalé metody a po spolupráci s psycholožkou Romanou Mazalovou uvažovaly i osvětových setkáních v domovech důchodců. Nakonec vzniknul film Šmejdi.

Jak se dostat na předváděčku

Autorka filmu, musela jezdit jako doprovod seniora, protože mladí lidé nejsou vítáni. Jsou totiž potencionálními potížisty, kteří se mohou vzepřít a dát tak „špatný příklad“ seniorům. Také jsou podezíráni, že přišli z České obchodní inspekce, a tudíž nežádoucí osoby. Autorka byla svědkem situace, kdy mladí lidé nebyli vzati na takový prodejní výlet. Uvedla i absurdní důvod, který pořadatelé uvedli, a to že dotyčná "má příliš bílé zuby.“

Podle autorky bylo dobré přijít na předváděcí akci nenalíčená, ve vytahaném oblečení a vystupovat nesebevědomě. Samotné předváděčky si autorka filmu prý vybírala náhodně. Podle ní z pozvánek ani často nelze poznat, která firma akci pořádá. Sama se domlouvala se seniory, kterým chodí tyto pozvánky a ve spolupráci s nimi se pak dostala do sálů, kde se prezentace konaly. Často se prý jednalo o mnohahodinovou „masáž“.

Senioři jsou ponižováni

Senioři jsou prý často po příjezdu do některé vesnice uzavřeni v restauracích a nevybíravými metodami přesvědčováni k nákupu předraženého a nekvalitního zboží, mnozí také k podepsání úvěrů. Celé akce prý často začínají slibem dárků, zájezdem a manipulací, pokračují přes nadávky až po odpírání jídla i fyzickou agresi. Prodejci využívají tvrdého psychologického nátlaku včetně ponižování a vyhrožování. Na prezentacích prý dochází i fyzickému násilí. Prodejci prý stále apelují na to, že není důležité, kolik člověk utratí, ale kolik ušetří. A nepravdivě informují, že jim výrobky prodávají s mnohatisícovou slevou. Ochotně důchodcům na místě zařídí úvěr.

Sylvie Dymáková zjistila, že někteří důchodci jezdí na předváděcí akce i několikrát týdně. Podle jejích slov je situace postavena tak, že důchodci nemusí mít ani peníze. „Drtivá většina těch smluv se upisuje jako úvěrové. A prodejcům je jedno, kolik jich má důchodce podepsaných.“ To je jeden z důvodů, proč se senioři dostávají do neřešitelných situací.

Vzniká závislost

"Je velmi jednoduché říct, že senioři tam nemusí jezdit. Ale to je pro třicetiletého nebo čtyřicetiletého člověka snadné. Je těžké soudit osmdesátiletou babičku, která je většinu dne sama,“ říká autorka. Připouští, že tento jev má i sociální rozměr. Režisérka zdůrazňuje, že u mnoha seniorů dochází k vytvoření závislosti na předváděcích akcích. Podle ní se jedná o velmi těžké závislosti.

Poškozujete poctivé prodejce

Do pořadu Hyde Park se dovolal i jeden z prodejců. Byl dotčen, že režisérka mluví pouze o negativních jevech. Podle něj tak poškozuje ty slušné a seriózní prodejce, kteří se chovají korektně. „Jsme úplně normální lidé, tak jak vy nebo pan Takáč a každý den vstáváme a jdeme do práce, abychom si vydělali peníze. Nejsme žádná zvířata,“ řekl Dymákové. Ta však namítla, že ČOI zjistila při kontrolách na podobných setkáních minimálně v 70 procentech pochybení. Jsou to podle ní jevy rozšířené a bohužel běžné.

ČOI by potřebovala více pravomocí

Sylvie Dymáková vyjádřila názor, že by ČOI měla mít možnost pořizovat audiovizuální záznam. Prý by to jistě pomohlo v důslednějším postihování nelegálních praktik a ke zvýšení pokut. Věří, že i film Šmejdi k tomu přispěje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…