Někdo se musel strašně vyděsit návratu Klause, že to vytáhl. Kdo? „Notičky“ i v Rozhlasu? Vlastimil Tlustý vytáhl bombu

05.06.2021 19:05

Bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro XTV s radním ČT a moderátorem Lubomírem Xaverem Veselým probral události hýbající českou politickou scénou. Přinesl protichůdné reakce nezainteresovaných žen na kauzu exposlance TOP 09 Dominika Feriho ohledně údajného sexuálního násilí. Shodli se oba na tom, že jim je politika Feriho v podstatě líto. Tlustý také řekl svůj názor na informace, že federální ministerstvo financí vedené Václavem Klausem tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do SSSR půjčku. Popsal, jako to tehdy bylo, a důrazně odmítl takové nálepkování exprezidenta.

Někdo se musel strašně vyděsit návratu Klause, že to vytáhl. Kdo? „Notičky“ i v Rozhlasu? Vlastimil Tlustý vytáhl bombu
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý poslanec ODS, Vlastimil Tlustý

„Svět internetu se baví. Fotku ostříhaného Feriho lajkla Vězeňská služba České republiky,“ přečetl Veselý mediální titulek s poznámkou: „Tomu já říkám černý humor, tedy nemístný humor, aby to nějak nevyznělo.“

Tlustý k tomu nabídl zajímavé názory žen, kterých se tázal, co na Feriho říkají: „Včera v přítomnosti šesti dam jsem se ptal: Dámy, co vy na to? A ony se tam pohádaly. Pochopil jsem z toho, že k tomuhle něco říkat, to je lepší si nafackovat. Jedny ho odsoudily i bez důkazů a soudu. Říkaly: Je to strašně zlý člověk, dobytek, dobře, že odešel, protože je to hrůza, co těm ženám provedl,“ popsal jeden názorový proud.

Další měly na věc zcela opačný pohled. Některé ženy odsoudily údajně obtěžovaná děvčata. „Ty říkaly: Chudák chlapec, na koho on to narazil? Vždyť ty holky ani nevěděly, co chtějí. Šly do sprchy, a tváří se, že tam byly jen na obhlídce bytu, a říkají, že netušily, k čemu dojde. Jsou to bídná děvčata,“ popsal Tlustý další reakce s tím, že třetí skupina ze zmíněných šesti žen se jasně nevyslovila a čeká, jak ve věci rozhodne soud a jaké budou důkazy.

„Je mi ho tedy líto, jo... takhle opustit politickou scénu, no... škoda,“ zalitoval Tlustý nad zničenou Feriho politickou kariérou, která vypadal velmi slibně.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Moderátor Veselý pak přemítal, zda Feri není jednoduše žádaný: „Ptám se, byl na tom jeho jednání kus cenotvorby? Slyšel jsem, že z fyziognomických důvodů Feri stoupal v ceně a všechny to chtěly vidět a některé to chtěly zažít,“ uvedl a Tlustý jej doplnil: „A pak některé, když už to viděly, tak utekly,“ připustil, že jde o zajímavou variantu s tím, že pak by se ovšem nejednalo o trestný čin.

„Z hlediska zákona je to nevinný člověk,“ sdělil Veselý, že dokud nebudou důkazy a nepřijde odsouzení, je Feri nevinný. Tlustý s ním souhlasil; přesto si podle něj velká část společnosti už svůj názor na Feriho kauzu stejně vytvořila.

I Veselý připustil, že je mu Feriho trochu líto: „Není to lehký okamžik v životě lidským, když se do vás takhle někdo pustí,“ soucítil moderátor s politikem.

„Kdysi dávno měl na Václavském náměstí úspěch kamelot, který prodával Večerní Prahu s výkřikem: ‚Dostal dvacet let, protože se nechal chytit!‘,“ zmínil Tlustý, načež se oba pánové pobaveně zasmáli nad tím, že Feri se nechal také chytit a jde o to, zda k tomu budou zmíněné důkazy.

Podle Tlustého už se Feri v podstatě tak trochu ale přiznal, když připustil, že se dříve choval nevhodně. „On říkal: ‚Omlouvám se za negentlemanské chování.‘ To si mnoho lidí přeloží, že to ví, že na ženy nějak tlačil. Když to tak přiznává, je pak pro leckoho důkaz. Tak kdoví, jak to bylo,“ podotkl.

Celý rozhovor ZDE

Veselý prý Ferimu přeje hlavně „spravedlnost“. „Rozhodnutí soudu už je ale naprosto nepodstatné, jedině když půjde do vězení, ale to mi připadá nepravděpodobné. Lidi už názor nezmění,“ zopakoval Tlustý.

Následně byl předmětem diskuse exprezident Václav Klaus a jeho údajná půjčka, kterou měl v listopadu 1989 poskytnout Rusku jako ministr financí. Klaus předčasně ukončil živý rozhovor pro Radiožurnál, v němž odpovídal na dotazy týkající se své údajné role v půjčce Sovětskému svazu. Na adresu moderátora Vladimíra Kroce, který rozhovor vedl, řekl: „Předvedl herecké číslo, měl jsem mu dát pěstí.“

„Pan redaktor Kroc předvedl, že je součástí mediální bojovné linie,“ konstatoval Tlustý. Svá slova přiblížil: „To jsou ale samé dobré zprávy. Část vlivných tohoto státu se vyděsila z představy, že by se pan prezident do politiky vrátil. Například že bude kandidovat v prezidentských volbách. Musel se z toho někdo strašně vyděsit, jinak by nerozpoutal kauzu starou 32 let. Měl by se pan prezident radovat, že nenašli nic lepšího než tak starou kauzu, ve které je ještě ke všemu prokazatelné, že v této věci vůbec nerozhodoval a nefiguroval v ní,“ uvedl.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí
„I přesto ale Bakalovo médium, ti probruselští, kteří rozpitvali velkou kampaň, do které se přidal bojovník z Českého rozhlasu, který v rozhovoru předvedl, že jediné, o co jim všem jde, je, aby panu prezidentovi nalepili na čelo nápis ‚To je ten darebák, co poslal Rusům prachy‘,“ je přesvědčen Tlustý.

Moderátor připojil poznatek. Velmi jej prý zarazilo, že Kroc v rozhovoru s Klausem vše četl z papíru. To podle Tlustého pouze potvrzuje jeho slova: „Tak když jste najmutý do svaté války, tak potřebujete noty od těch, co to u vás objednali,“ konstatoval.

Na dotaz, co se skutečně v roce 1989 stalo, pak Tlustý odpověděl: „Rozpadal se východní blok. V této době měly české podniky ještě vyrobené zboží pro sovětský nebo ruský trh. V onom rozpadu ho Rusové neuměli jak zaplatit. Byla to smlouva předlistopadová, tedy ty dodávky dojednali komunisti za své éry. Ministerstvo zahraničního obchodu vlastně platilo z českých zdrojů peníze těm dodavatelským českým firmám místo těch zákazníků v Sovětském svazu a Rusku. Samozřejmě se čekalo, že ti to jednou vrátí, k čemuž myslím nedošlo. Hlavní je, že Klausovo ministerstvo financí v tom vůbec nefigurovalo, o ničem nerozhodoval,“ popsal Tlustý, jak to s onou „půjčkou“ Rusům bylo.

Václava Klause toto nařčení velmi rozzlobilo, protože dobře zná, co dokáží způsobit nálepky. „Chtějí, aby mu zůstala na čele viset taková nálepka, zejména dnes, když je v mediálním světě snaha odpoutat pozornost od rozhodování lidí ve volbách. O tom, zda chtějí, aby jim vládl Brusel, nebo ne. Protože někteří už tuší, že většina na tuto otázku říká, že nechce. Vynakládá se velké úsilí na změnu otázky, a sice: Máte rádi Moskvu, nebo nemáte?“ sdělil Tlustý, že jde o podstatu voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…