Němec bojující na Ukrajině. Odhalil vše, co propaganda nikdy nepustí ven

08.02.2024 15:59 | Monitoring

Kdyby Ukrajina dostala od Západu dostatek stíhaček, válka by se tu výrazně změnila, říká bývalý německý voják nyní bojující v ukrajinské speciální jednotce proti ruské armádě. O aktuálním dění na bojišti promluvil v rozhovoru s redaktorem německého deníku Bild. Hovořil též o neúspěšné ukrajinské protiofenzivě, morálce vojáků i vztahu Ukrajiny a Ruska. To má dle jeho mínění „nekonečné množství materiálu a nekonečný počet vojáků".

Němec bojující na Ukrajině. Odhalil vše, co propaganda nikdy nepustí ven
Foto: Spolek Vlčí máky
Popisek: Na ubytovně vojáků

Deník Bild zveřejnil rozhovor zástupce šéfredaktora deníku Paula Ronzheimera s bývalým vojákem německé armády, který nyní bojuje v ukrajinské speciální jednotce proti ruské armádě.

Voják promluvil o neúspěšné ukrajinské protiofenzivě. „Z čistě vojenského hlediska je samozřejmě těžké říci, co bylo nakonec na vině. Nejsem politik, ale z čistě taktického hlediska bylo mnoho rozhodnutí prostě učiněno příliš pomalu,“ řekl voják s tím, že má na mysli jak rozhodnutí v zahraniční politice pokud jde o podporu Ukrajiny, tak i rozhodnutí na samotném bojišti.

„Boj o Bachmut nás stál hodně síly, která pak chyběla při protiofenzivě,“ uvedl voják. „Podpora ze Západu byla vždy velmi, velmi dílčí. Bylo velmi obtížné objevit zde skutečně velké množství materiálu. Jeden tank Leopard jste viděli tam, druhý tady, a takhle prostě ofenziva nefunguje.“

Pro ofenzivu je dle slov vojáka třeba hodně sil a dobrá koordinace. „Miny hrály velmi velkou roli. Rusové měli téměř rok a půl na to, aby vybudovali svá zařízení, zejména v Chersonské a Záporožské oblasti. A velký problém je, že pokud nemáte dostatečnou sílu, něco takového prostě nemůže pořádně fungovat,“ dodal.

Kritizoval i dlouhý rozhodovací proces Německa o pomoci Ukrajině například s přihlédnutím ke střelám plošného doletu Taurus. Proti jejich dodání na konci ledna hlasoval německý Bundestag.

Šéfredaktor Bildu v tuto chvíli namítl, že když posílalo Německo na Ukrajinu tanky Leopard, Ukrajina slibovala, že udělají velký rozdíl, předtím tomu tak bylo s protiletadlovým kanonem Gepard. Lidé v Německu teď podle šéfredaktora jednoduše nevěří, že i další zaslané zbraně přinesou kýžený výsledek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle všechno, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAňas , 08.02.2024 16:16:14
my. kteří se o věc zajímáme a jsme gramotní už víme.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…