Němečtí prokurátoři chtějí katalánského premiéra nechat ve vazbě. A hovoří o velezradě

03.04.2018 19:48

Němečtí státní zástupci v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku požádali tamní soud o uvalení vydávací vazby na katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta. Státní zástupci totiž pro přezkoumání eurozatykače došli k názoru, že vydání politika do Španělska je oprávněné, informoval o tom server Spiegel Online.

Němečtí prokurátoři chtějí katalánského premiéra nechat ve vazbě. A hovoří o velezradě
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Carles Puigdemont, známý především coby bojovník za katalánskou nezávislost, čelí v jihoevropské zemi obžalobě ze vzpoury. Server Seznamzprávy.cz uvedl, že v případě, že by nakonec soud státnímu zastupitelství vyhověl, bude Puigdemont ve vydávací vazbě do té doby, než se rozhodne o tom, zda je žádost Španělska o jeho vydání oprávněná.

I když Spolková republika trestný čin vzpoury nezná, neznamená to, že by Puigdemont nemohl být vydán, alespoň podle vyjádření zdejšího ministerstva spravedlnosti. Postačit by prý k tomu pravděpodobně mohla podobnost španělského trestného činu vzpoury s německým trestným činem velezrady. Katalánský expremiér Puigdemont byl v Německu zadržen koncem března, když překročil hranici z Dánska.

Německý policejní mluvčí uvedl, že na základě evropského zatykače vydaného Španělskem byl Puigdemont „zadržen v 11:19 dálniční policií ze (severní Spolkové země) Šlesvicka-Holštýnska“. Policisté ho zadrželi nedaleko dálnice A7, která vede z Dánska do Německa. Údajně byl na cestě z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu. Němečtí politici uvedli, že do diplomaticky citlivého případu vstupovat nechtějí.

Za vzpouru hrozí Puigdemontovi ve Španělsku až pětadvacet let vězení. Mezi obžalovanými jsou kromě něj i kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull a bývalá šéfka regionálního parlamentu Carme Forcadellová.

Původní zdroj ZDE.

V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno osmadvacet lidí. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…