Nemůžete chtít, abych tu seděl... Jenže poslankyně Stanjurovi ocitovala Ústavu

13.07.2023 21:52

POLITICKÝ MONITORING Ve Sněmovně nadále probíhá jednání o vládním konsolidačním balíčku, který mimo jiného zahrnuje zvýšení některých daní. Během několika hodinových rozprav se ve čtvrtek znelíbilo ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), že zaznívá mnoho faktických poznámek a pohrozil, že z jednání o vládním konsolidačním balíčku odejde. „Nemůžete vyžadovat, abych tady seděl celou dobu,“ vzkázal ministr poslancům. Následně jej však zchladila poslankyně ANO Berenika Peštová a ministrovi připomenula Ústavu. „Tady sedět musíte, ne že tady sedět nebudete,“ zaznělo.

Nemůžete chtít, abych tu seděl... Jenže poslankyně Stanjurovi ocitovala Ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
Jednání o konsolidačním balíčku pokračuje i během čtvrtka a nekončí ani během večera. Některá opatření, která přináší mimo jiného zvýšení množství daní občanům či osekání daňových úlev, cupují v Poslanecké sněmovně i poslanci z vládní koalice a zaznívají tak například i od nich výtky k chystanému skokovému zvýšení DPH u nápojů, jež znamená, že by se i kojenecká voda přesunula do 21 procentní sazby DPH.

Kritiku k předloženému vládnímu návrhu pak ještě více akcentují opoziční poslanci a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) například vládní balíček komentoval s tím, že mu to připomíná známou pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou vařili dort. Jen jde o jakousi silnější verzi. „Balíček mi připadá jako, když pět pejsků a kočiček vařilo dort, do kterého dali všechno a lidem z toho bude zle. Sbalte si ten balíček a přepracujte ho, prosím,“ žádal vládu.

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) pak nejsilnější vládní straně ODS připomenula, že kroky, které nyní označuje za „populistické“ podpořila i ona. „Populistické kroky jsme dělali s ODS společně. Nevzpomínáte si, jak jsme společně zvedli ruce pro konec superhrubé mzdy?“ připomínala vládním poslancům. Opoziční politici upozorňovali, že vládní balíček nejvíce dolehne na nejzranitelnější skupiny obyvatel a dle poslance Romana Kubíčka za ANO opatření nejvíce pocítí důchodci a rodiny s malými dětmi.

„Můžete se přetahovat zleva doprava, kdo to dělal hůře, ale odskáčou to lidé, kteří to zaplatí,“ hovořil v podobném duchu také šéf poslanců SPD Radim Fiala, jenž připomenul také vysoké ceny energií.

Místopředseda klubu SPD Radek Rozvoral mínil, že by měl kabinet začít šetřit hlavně u sebe. „Vláda jde balíčkem proti lidem,“ řekl.

Premiér Petr Fiala (ODS) přesto míní, že je vládní balíček „sociálně citlivý“. „Přestože opatření jsou závažná, pečlivě jsme se soustředili na to, aby byla sociálně citlivá,“ tvrdil poslancům. Z úst šéfa vlády také vypadlo, že je tempo zadlužování státu dané dědictvím socialistického myšlení i populistickým uplácením voličů a vláda tak prý ke zvyšování daní přistoupit musela, jelikož je stav českých financí „katastrofální“.

„Když čte někdo jenom přebaly knih, tak může působit jako vzdělaný člověk, ale ve skutečnosti neví nic. Podobně to funguje, když někdo čte jenom titulky médií,“ zhodnotil též Fiala projevy k vládnímu balíčku.

Opoziční poslanci premiérovi oponovali a od Tomáše Kohoutka (ANO) zaznělo, že vládní balíček není ani zdaleka konsolidační, nýbrž „pouze daňový“ a tvrdě dopadne na peněženky českých občanů. „Stáváme se výzkumnou Venezuelou,“ varoval také poslanec ANO a přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Julius Špičák.

Množství faktických poznámek, které během jednání zaznívaly, nesl nelibě hlavně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a již v poledne pohrozil, že může brzo jednací sál opustit.  „Jestli budeme pokračovat v sérii faktických připomínek, kdy 70 minut nemám, k čemu bych vystoupil, tak po mě nemůžete chtít, abych tady seděl celou dobu,“ vadilo mu.

Stanjuru však již krátce na to zchladila poslankyně ANO Berenika Peštová. „Ústava říká, že vláda je odpovědná Parlamentu, takže tady musíte sedět, ne že tady sedět nebudete,“ vpálila ministrovi. „Měníte přes 60 zákonů, do meziresortního řízení jste to dali na pět dní, to bylo šibeniční,“ doplnila také krátce po vystoupení Stanjury v době, kdy v sále stále nebylo příliš mnoho vládních představitelů.

Jednání následně pokračovalo přes celé odpoledne a po hodinové pauze mezi sedmou a osmou večerní se řečníci střídají ve Sněmovně u pultíku i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …