Nesmíme koukat na Východ! nařizuje komentátor od Bakaly

14.06.2018 12:38

Komentátor Daniel Anýž se ve svém sloupku na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, zda přežijeme amerického prezidenta Donalda Trumpa. A k jakému závěru dospěl? „Trumpa přežijeme, pokud sami nezabloudíme. Česko nesmí přešlapovat mezi Západem a Východem,“ poznamenal Anýž.

Nesmíme koukat na Východ! nařizuje komentátor od Bakaly
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

„Tváří americké zahraniční politiky je nyní Donald Trump. Její náplň ale tvoří i americká diplomacie, pro kterou je Česko samozřejmý spojenec USA. Otázkou je, zda to stále vidí i čeští politici,“ poznamenal Anýž a připomněl snímek amerického prezidenta, jak sedí se založenýma rukama na summitu G7 sám proti všem dalším státníkům. „Je to aktualita, ale zároveň ikonický výjev, vystihující podstatu Trumpova pohledu na svět a mezinárodní politiku,“ sdělil Anýž.

„Přátelé, aliance? Tak na to zapomeňte! Jediné, na čem záleží, jsou zájmy USA. Kdosi to nazval ‚realpolitika na steroidech‘ v připomínce někdejšího amerického diplomata Henryho Kissingera. Právě on totiž propagoval heslo, že ‚Amerika nemá přátele, jen své zájmy‘,“ popsal Anýž s tím, že Donald Trump to vidí ještě trochu jinak. „Z dosavadních spojenců se klidně mohou stát konkurenti nebo i nepřátelé. A naopak,“ dodal se slovy, že situace je vážná.

  • Původní text ZDE.

„Transatlantické spojenectví, budované od druhé světové války na sdílených západních hodnotách liberální demokracie, prochází těžkou zkouškou,“ sdělil Anýž.

„Situace je vážná. Ale ne beznadějná. Spojené státy nejsou jen Trump, ale také Kongres, ministerstvo zahraničí a byznys. V zahraniční politice sice prezidenta aktuálně nepřetlačí, ale jsou zdrojem vazeb, které zde budou i po Trumpovi. Druhá strana, Evropané a konkrétně Česko, pak ovšem právě v éře Trumpa musí těmto příležitostem sama vycházet vstříc,“ dodal Anýž a v té souvislosti zmiňuje návštěvu Prahy ze strany náměstka amerického ministerstva pro Evropu a Euroasii Wesse Mitchella. Ten v minulých dnech hovořil o tom, že silná a svobodná Evropa je pro USA životně důležitá. 

„Trump je rizikem, které nemáme pod kontrolou. Skutečným problémem je ale současné české prostředí, kde hejtmanka z vítězné volební strany vážně mluví o tom, že Česko by mělo být mostem mezi Východem a Západem. Kde komunisté, jako nějaký žralok cítící krev, zavětřili ve vzduchu šanci a přes nejslabší volební výsledek od roku 1989 otevřeně zpochybňují, atakují české členství v NATO a z toho vyplývající spojenecké povinnosti a závazky. A kde prezident je na Hradě smýkán partou politických podnikatelských šíbrů, kteří se žádných peněz neštítí. Ani těch ruských, ani čínských,“ sdělil dále Anýž s otázkou, co vše se vlastně Mitchell dozví příští týden v Praze. 

„Spojené státy nás k vodě ve výsledku nepustí. Pokud Česko samo nezabloudí,“ zakončil Anýž.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…