Neuvěřitelné. Vždyť složili přísahu. Elitní instruktor Černý k dění v USA

19.07.2022 12:23 | Komentář

„Neuvěřitelné,“ komentuje elitní policejní instruktor Pavel Černý zásah, tedy spíše jeho absenci v texaském Uvalde, kde střelec zabil v uzavřené místnosti 19 dětí a učitelku, zatímco policie stála venku a dokonce bránila těm, kdo chtěli jít dovnitř ve vstupu. A dezinfikovala si ruce. „Kdy by měli riskovat své životy, když ne nyní...“ táže se.

Neuvěřitelné. Vždyť složili přísahu. Elitní instruktor Černý k dění v USA
Foto: O.K. strana
Popisek: Mgr. Pavel Černý

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí
Texas, Uvalde. Další masakr v USA ve škole. Tentokrát ale mnohem nepochopitelnější a snad ještě díky okolnostem tragičtější, než obvykle. První policisté totiž na místo dorazili už zhruba tři minuty poté, co útočník vnikl do školy. A dalších zhruba 77 minut strážci zákona poté nečinně vyčkávali, zatímco vrah v zabarikádované třídě dál zabíjel. Útočník tak postřílel 19 dětí a dvě učitelky, než policisté vtrhli do třídy a zabili jej. Na záběrech je mj. vidět, jak se ozbrojený strážce zákona v neprůstřelné vestě a helmě zastavuje na chodbě, aby použil dezinfekci na ruce.

Co vůbec k výše zaznělému říci? Asi nejen to, že osadit školy cedulkami Gun Free Zone, tedy zakázat zde spořádaným a bezúhonným občanům vstup s jejich legální soukromou zbraní, vraždícího maniaka rozhodně nezastaví. A jen zabrání lidem se bránit v situaci, kdy je policie ještě daleko (a zde navíc, paradoxně, byla blízko – ale žel k ničemu...). Pak také o tom, že občanům po takovémto fatálním selhání bezpečnostních složek vykládat, že „oni zbraně nepotřebují, když od zajištění bezpečí je tu přece policie“, je tak nějak mimo mísu...

Prostě to, co se stalo v Texasu v té škole, je fakt až neuvěřitelné. I když se říká, že „po boji je každý generál“ (zde vlastně tedy k tomu boji ani skoro nedošlo či opravdu už pozdě), je ta sotva jen uvěřitelná a trestuhodná nečinnost tamních policistů opravdu tristní. A to nejen proto, že asi tam bezpochyby budou strážci zákona skládat přísahu, která bude asi znít podobně, jako u naší policie, tedy „že dotyčný je ochoten v rámci ochrany veřejnosti i položit svůj život“.

Pro mě je to překvapivější vše popravdě než pro jiné lidi – protože jsem nejen podobnou erudici, tedy jak se má ohledně taktiky a příslušných opatření v podobných případech, masového vraždění (zvláště pak na školách, kde jsou ohroženy životy těch nejvíce bezbranných, čili dětí) postupovat, ale i z hlediska toho, že jsme sami dle podobných metodik některé takové projekty realizovali a do praxe zaváděli.

Ukázky ZDE a ZDE:

V takovém konkrétním případě, kdy je naprosto jasné, k čemu došlo a co se děje (viz střelba a křik), má jít o co nejrychlejší „chirurgický řez“, tedy co nejbleskovější eliminaci té osoby, která tam už zjevně vraždí děti. Neodkladnost takového zásahu je pak absolutní, dokonce se v takových momentech ani neposkytuje první pomoc zraněným při postupu budovou. A to k jedinému, primárnímu cíli – toho vraždícího šílence stůj co stůj „sundat“. A každá prodlená minuta znamená další zmařené nevinné životy – proto se do takové akce musí policisté (míněno už ti první na místě) pustit  i s omezeným, nespecializovaným výcvikem, či i bez třeba balistické ochrany. Ve hře je v podobné situaci totiž mnoho. Kdy by měli riskovat své životy, když ne nyní... Ne?

Pavel Černý je elitní policejní instruktor se zkušenostmi s výukou policistů a jiných ozbrojených sil z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…