Nohavica vyrazil zpívat. Jenže přišly urážky. „Závidí mu plné sály,“ zní

14.02.2024 15:59 | Komentář

Kazatel morálky a jediné pravdy ze zámoří se znovu ozval. Biochemiku Zdeňku Helovi už nevadí jen to, že se Češi neočkují proti covidu, čehož on je velký příznivec. Tentokrát si jako cíl na sociální síti X vybral písničkáře Jarka Nohavicu. Podle něj je profesionální provokatér a dělá si z nás všech legraci a nemáme mu na velký lidský experiment, který s námi zkouší, skočit. „Jarek zpívá pro plné sály a dodává lidem sílu a energii. Těm zlým závistivcům to vadí, a tak se ho snaží urážet,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, jejíž společná fotka s Nohavicou vyvolala onu Helovu zlobu.

Nohavica vyrazil zpívat. Jenže přišly urážky. „Závidí mu plné sály,“ zní
Foto: Jana Zwyrtek-Hamplová
Popisek: Písničkář Jarek Nohavica a senátorka Jana Zwyrtek-Hamplová

Ze zámoří neustále pokukuje do srdce Evropy. Zřejmě ho k tomu vedou vzpomínky na dětství a mládí v Československu, kde také v roce 1990 promoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru biochemie. Studijně a profesně pokračoval později v Kanadě a ve Spojených státech, ale od nástupu covidové pandemie mu ležel nejvíce na srdci osud Česka. Snažil se radit, jak by v jeho rodné zemi měli postupovat. I proto se stal jedním ze zakladatelů Iniciativy Sníh. Kromě své manželky získal do týmu profesora Václava Hořejšího, předsedu České lékařské komory Milana Kubka, profesora Jaroslava Flegra a další osobnosti, jejichž jména si česká veřejnost nepřipomíná v příliš kladném duchu. Stejně jako členové této iniciativy je i on nesmiřitelným zastáncem očkování proti covidu.

O kom je to řeč? O profesoru Zdeňku Helovi, který se opakovaně obsazuje do role morální autority a toho, kdo by rád ze zámoří rozhodoval o tom, co se v Česku smí a nesmí. Jedním z důkazů jsou jeho kroky u příležitosti semináře s názvem „Vakcinace proti onemocnění covid-19 – současný pohled“, který se konal v říjnu minulého roku. Zdeněk Hel vyzval otevřeným dopisem předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou k tomu, aby podnikla kroky k zabránění této konference, protože by to bylo „účelové zneužití veřejné instituce pro propagaci zájmů skupin, jejichž činnost může způsobit celospolečenské škody“, když její protagonisté „dlouhodobě rozšiřují antivaxerské misinformace a lži, například že očkování proti covidu-19 způsobuje neplodnost a výrazně snižuje počet narozených dětí“. Šéfka Sněmovny mu odpověděla, že s názory těch, kteří na ní vystoupí, nesouzní, ale rozhodování o konání semináře není v její působnosti.

Když se vám někdo nezdá, tak mu zakážete mluvit

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí
To muselo „demokrata každým coulem“ ranit, že nebylo po jeho. „Taky jsem dostal dopis od pana profesora Hela. Mně to připadalo trošku neférové, že je to trochu pod vlivem té americké cancel culture, kultury rušení, když se vám někdo nezdá jakožto intelektuální oponent, tak mu zakážete mluvit. A on vyzýval k tomu, aby se tato konference nekonala, protože si myslí, že by lidé jiného než jeho názoru neměli ve Sněmovně promluvit. Já jsem toho názoru, že věda se posouvá během diskusí, během nichž mohou zaznít nehorázné hypotézy, ale že se to časem vytříbí. Jsem skeptický vědec, všechno beru potenciálně vážně, než se ukáže, že to tak není. To je takzvaná vědecká metoda. Byly na mě tlaky, abych podepsal dopis ve stylu Zdeňka Hela, že je nedůstojné pro Sněmovnu, aby tyhle názory vůbec tady vyposlechla. To si myslím, že je špatně,“ uvedl jeden z účastníků semináře, biochemik Zdeněk Hostomský.

Na Zdeňku Helovi je však obdivuhodná jeho umanutost, s jakou sází na sociální sítě jeden příspěvek za druhým, vztahující se k dění v Česku v domnění, že na jeho komentáře, glosy, rady a moudra lidé v jeho vlasti dychtivě čekají. Příznačné pro jeho vzkazy je přesvědčení, že on je nositelem jediného správného názoru, a kdo má jiný, jak je výše uvedeno, neměl by mít právo vůbec promluvit. Nebo snad ani existovat...

Jarek je profesionální provokatér a experimentuje s námi

Čerstvě biochemika v zámoří rozpálilo doběla to, co se objevilo na sociální síti X. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se tam pochlubila společnou fotkou s písničkářem Jarkem Nohavicou, jehož koncert v Kroměříži navštívila. „Dnes jsme se v Kroměříži objali s Jaromírem a tolik si toho řekli… A ještě mě čeká krásný koncert,“ připsala k fotce senátorka.

Zdeněk Hel nelenil a na sociální síti X se do oblíbeného písničkáře pustil: „Proč mě to nepřekvapuje? Samozřejmě že všichni chápete, že Jarek je profesionální provokatér a dělá si z nás ze všech legraci? Neskočte mu na to! Dělá s námi velký lidský experiment!“

Sály má narvané k prasknutí a zlým závistivcům to vadí

„Co k tomu říct? K tomu se snad ani nic říct nedá. Víte, mám zkušenost, že podobně reagují lidé uvnitř velmi zlí a hlavně nespokojení sami se sebou, třeba proto, že nic moc sami nedokázali. Lidská závist je jedna z nejhorších vlastností. Jaromír měl a má jedinou životní touhu – zpívat a tvořit. A jeho texty i hudba a příběhy v nich jsou nadčasové. Moudré, vtipné. A lidé jim rozumějí. Sály má narvané k prasknutí, na lístky jsou fronty. A těm zlým závistivcům to zkrátka vadí, a tak se ho snaží urážet, protože prostě nic jiného neumějí,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Ostatně takové výpady poznává na vlastní kůži také. „Útočit zlými slovy zpoza rohu je tak snadné! A co s lidmi typu Hela? Nic, nechat je máchat se v té jejich špíně a nenávisti, která se jim jednou vrátí. A propos, kdo je vlastně ten pan Hel?“ směje se senátorka. „Pro mě nikdo. A Jarek už musel ustát tolik útoků a příkoří, že už to vůbec neřeší. Je zcela nad tím. Zpívá pro plné sály a dodává lidem sílu a energii sám sebou. Komu to zase vadí? Těm lidem rozhodně ne, ti ho milují,“ dodává Jana Zwyrtek Hamplová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nohavica je fajn, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 14.02.2024 16:30:27
Vyniká to třeba v porovnání s Hutkou, který se po revoluci zbláznil.

|  27 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …