Nora Fridrichová: Dát prostor oběma stranám není cesta. Novinář má divákovi pomoci s porozuměním. Očkování? Překvapil mě dotaz, zda jsme řešili pro i proti

10.11.2021 17:41

Reportérka a moderátorka, známá především z pořadu České televize 168 hodin, Nora Fridrichová byla hostem datového vědce Petra Ludwiga v Deep Talks. Tématem diskuse byla média a dezinformační kampaně v době covidové pandemie. Podle ní je i pro novináře často těžké se v tématu zorientovat. Čtenářům a divákům by pak měli zprostředkovaně pomáhat se také lépe orientovat. Podle ní není správná cesta předkládat dva názory a nechat na čtenářích, ať si vyberou.

Nora Fridrichová: Dát prostor oběma stranám není cesta. Novinář má divákovi pomoci s porozuměním. Očkování? Překvapil mě dotaz, zda jsme řešili pro i proti
Foto: Repro ČT24
Popisek: Moderátorka 168 hodin, Nora Fridrichová

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí
Doba covidová podle ní také zatřásla i s mediální scénou. Podle ní to bylo náročné období stejně jako v době migrační krize. Na jedné straně prý stojí dezinformační informace, které dělají různé weby a lidi cíleně, a na druhé straně jsou chyby, které děláme každý. Vždycky když se děje něco mimořádného, snažíme se zorientovat v kvantu informací, nejsme epidemiologové ani virologové, řekla na adresu novinářů. „Tahle epidemická krize tady nebyla za našich životů. I pro tu novinařinu to bylo něco jiného,“ uvedla s tím, že první vlna byla spíše o politicích, kteří se vyjadřují ke covidu, a bylo méně expertních názorů. Podle ní právě to nás odlišovalo od jiných západních zemí, kde politici neměli takovou exhibici, myslí si novinářka.

Otázka další zní, zda dostávaly prostor i tzv. protistrany. Podle ní tohle není cesta, dávat prostor oběma stranám. Úkolem novináře je poskytnout čtenáři či divákovi porozumění a zorientování, nikoliv dva názory, a ať si vybere sám. RRTV nedávno obeslala dotaz, zda dávali prostor i druhé straně. „My jsme odpověděli ne, nedělali jsme rubriku očkování pro a proti,“ vysvětlila s tím, že ji samotný dotaz překvapil.

Zajímavé také je, že i když je o někom zřejmé, že šíří dezinformace, tak jsou i přesto opakovaně zváni do konfrontačních rozhovorů. „Je to o přitahování pozornosti. My to v České televizi neděláme,“ zdůraznila a dodala, že ta média, která to dělají, to nedělají správně. Vzdělávat lidi, aby se v tom dokázali zorientovat, to by podle ní mělo být cílem. „Doba není snadná pro zorientování, je těžká i pro nás, novináře,“ dodává. Lidé strašně rádi používají argumenty, které podporují ty jejich světonázory, a dále neřeší, jestli je to pravda, varovala. Sociální sítě pak mají zásadní vliv, myslí si.

Odpověděla na dotaz, jak se jí žije s tím, že může být terčem dezinformačních kampaní. „Cílem těchto webů pak je, aby diváci tolik nevěřili tomu, co říkáme. Jde o to, přestat věřit té kritické pravdě,“ vysvětluje a dále popisuje, že i politici k ní přistupovali často dezinformačním způsobem s cílem znevěrohodnění médií. „To mě překvapilo,“ dodala s tím, že tohle není správně. Manipulování s pravdou je obrovsky nebezpečné. Lidé uvažují s různými dezinformacemi. Nakolik ty pak mohou ovlivňovat například míru proočkovanosti, zajímá dále moderátora. „Čím více na východ, tím méně vakcín, proočkovanosti, tím větší sféra ruského vlivu,“ uvedla s tím, že neví, jestli je to zrovna náhoda.

Další nebezpečí vidí v tom, že čím dál více lidí zaujímá postoj, že oni znají tu skutečnou pravdu. „Oni nám to úplně neříkají, tu pravdu,“ parafrázuje některé myšlenkové pochody a pokračuje, že část lidí i ráda věří spikleneckým teoriím. Na druhou stranu plus pro Rusko, čím větší chaos v těchto malých zemích, tím lépe pro něj, dodala. „V rámci covidu pak to osobně vidím tak, že cílem mimo jiné je tak unavit zdravotnický systém, aby se vyčerpal a finančně kolaboval. Nic jiného mě z toho nevyplývá,“ dodala s tím, že jinak nechápe, proč je tady takový humbuk ohledně očkování, když to kdykoliv dřív tak nebylo.

Zmínila také tabulku, která řádí na sociálních sítích a reflektuje poměr očkovaných a neočkovaných v nemocnicích. „Oni ji ale čtou jinak, než ji čtou odborníci. Tam je samozřejmě důležité, jaké je procento proočkovanosti v těch jednotlivých věkových kategoriích. Takže když někde vychází, že staří očkovaní jsou v nemocnici, tak to není proto, že by jim nefungovala vakcína, ale že v té nemocnici nejsou na na JIP, a to je vlastně ten cíl,“ dodává a pokračuje, že v té nemocnici jsou proto, že jsou vážně nemocní, ale vakcína drží průběh onemocnění. „Máte tady pár politiků, kteří tuhle tabulku sdílejí také,“ uvedla a řekla, že to je pak těžké.

Jak z toho ven, na to upřímně nezná odpověď. Podle ní také tyhle poslední volby a velká volební účast ukazují, že společnost je demokratická a směřující kupředu. Vyplývá jí z toho, že média jsou schopna lidi argumentačně přesvědčit. „Blbé je, že se nepoužívají důkazy, ale že to je postavené na emocích,“ pokračovala.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…