Haléřové ceny tento rok zažívaly renesanci již na jeho úplném počátku, kdy se obchodní řetězce snažily haléřovými cenami ukázat, že promítly do svých cen snížení DPH „do posledního haléře“, avšak tato praxe neměla příliš dlouhého trvání.
Desetihaléřové ceny však lze nalézt i nadále a supermarkety je stále častěji využívají, jelikož po zlevnění o 10 haléřů již mohou své výrobky označit coby zlevněné a přilákat tak spotřebitele, které zláká výrazně barevně značená slevová cedulka.
ParlamentníListy.cz nedávno poukazovaly, že jde o praxi supermarketů i u dražších výrobků – například řetězec Globus na své zákazníky nalíčil u čtvrtkilového kusu tuňáka, který běžně stojí 998 korun za kilo, slevu ve výši pouhých 25 haléřů. Peněženka zákazníků takovou slevu sice nepozná a při platbě hotovostí může být zaokrouhlení vyšší nežli samotná sleva, ale řetězec z toho má jasnou výhodu. Zlevněním daného kusu tuňáka z 244,76 korun na 244,51 korun totiž mohl použít rudou slevovou cedulku a vyčkávat, kdo ve spěchu přehlédne, že jde o „slevu neslevu“ a výrobek hodí, v domnění, že je levnější, do košíku.
Během letošního mistrovství světa v hokeji Albert nazýval slevu necelých 1,7 haléře na třetinku plzně „nepozazitelnou“ akcí a podobné slevy budí pozornost také u supermarketu Lidl, kde nebývají výjimkou ani slevy o 10 haléřů na více než 100korunových. Zákazníky v tomto roce v Lidlu zaujaly například blumy, které již „po slevě“ nestály 126 korun, ale „jen“ za 125,90 Kč.
Zlevňování o haléře pokračovala u dalších výrobků a někteří lidé již proto na přelomu roku „levnější“ ceny v Lidlu brali raději s humorem. „V pražském Lidlu na Vysočanské snížili od ledna ceny většiny produktů. Vyplatí se dojet třeba i z Ostravska, kdybyste někdo potřeboval…“ zaznělo v jedné z glos k cenovkám, které Lidl snížil jen o 60, 50 či dokonce pouze o 20 a 10 haléřů a neopomněl přidat velký nápis: „Levnější!“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas