Novela zákona o elektronických komunikacích přináší českým spotřebitelům dobré zprávy

11.08.2017 16:08

Novela zákona o elektronických komunikacích prošla hladce Poslaneckou sněmovnou i Senátem. Přináší dobré zprávy pro televizní diváky, ale především pro uživatele internetu a mobilů.

Novela zákona o elektronických komunikacích přináší českým spotřebitelům dobré zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Boj o ní trval dva roky a dlouho nebylo jasné, zda projde v podobě, o jakou sociálními demokraty vedené Ministerstvo průmyslu a obchodu usilovalo. Operátoři pochopitelně neměli zájem uvolňovat své pozice. Čeští zákazníci mobilních operátorů ale mohou slavit, protože novela významným způsobem prohlubuje jejich spotřebitelská práva. Co novela přináší?

Stanoví například maximální délku výpovědní doby v případě přenesení čísla z jednoho operátora na druhého do 10 dnů. Ten na to měl nyní až 42 dnů. Znemožňuje také automatické prodlužování smlouvu na dobu určitou. V případě, že se zákazník sám nevyjádří, může mu operátor po vypršení stávající smlouvy prodloužit tarif jen na dobu neurčitou,“ uvedl několik příkladů náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitální agendu Marek Ondroušek, který se na jejím prosazení významně podílel.

Trh se více otevře, lidé budou moci snáz přestoupit k jinému operátorovi, a ti tak budou muset začít bojovat o zákazníka. Novela by měla přinést i snížení cen.

Vyšší pokuty operátorům

Operátoři nemají z novely příliš radost ani kvůli hrozbě větších sankcí. ČTÚ jim nyní za přečiny bude moci udělit pokuty až ve výši deseti procent z čistého obratu. Dosud byl strop 20, respektive 40 milionů korun, v praxi však padaly pokuty nejvýše v jednotkách milionů.

V současnosti považuji za zásadní soustředit se na zlepšování podmínek pro výstavbu sítí pro vysokorychlostní internet, ale nechceme polevit v tlaku na snižování ceny za mobilní data,“ říká Marek Ondroušek.

Budování sítí pro vysokorychlostní internet

Existuje u nás příliš mnoho míst, kde se lidé k vysokorychlostnímu internetu nedostanou. Podle Marka Ondrouška je to způsobeno tím, že se tam soukromým subjektům příliš nevyplatí investovat. „Stát musí modernizaci podpořit především snižováním bariér pro její uskutečňování. Jedná se především o ceny za věcná břemena, přistup do pasivní infrastruktury a zjednodušování velmi komplikovaného stavebního řízení. To neplatí jen pro stavbu vysokorychlostních sítí, ale pro výstavbu jako takovou,“ řekl náměstek ministra Marek Ondroušek.

Pokud stát ve snaze zlepšit podmínky pro výstavbu nepoleví, mohou se spotřebitelé v nadcházejících letech těšit na velký modernizační krok. „Je nezbytně nutné, aby byla naše země připravena na všechny výzvy, které ji mohou v budoucnu čekat. Aby byla realizace Průmyslu 4.0 v praxi uchopitelná, je modernizace telekomunikační infrastruktury nezbytným krokem,“ dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu Marek Ondroušek.

Komeční zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…