Novinářští fňukánkové, nikdy nic nedokázali. Zeman se pohodlně usadil a začalo to lítat

31.03.2016 21:44

Prezident Miloš Zeman zavítal v rámci své návštěvy Královéhradeckého kraje do Třebechovic pod Orebem. Navštívil místní slévárnu a odpoledne se sešel i s obyvateli města. Hovořil s nimi o svém předchůdci, ale třeba také o novinářích, kteří mají potřebu neustále psát o tom, jak je všechno špatně.

Novinářští fňukánkové, nikdy nic nedokázali. Zeman se pohodlně usadil a začalo to lítat
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil Královéhradecký kraj

Po šestnácté hodině odpoledne se prezident Miloš Zeman setkal s občany v Třebechovicích pod Orebem. Stalo se tak v rámci dvoudenní návštěvy hlavy státu v Královéhradeckém kraji. Na Masarykově náměstí odpověděl prezident na řadu otázek občanů.

V úvodním proslovu Miloš Zeman poděkoval všem, kteří na setkání s občany přišli. Náměstí bylo zaplněné a prezident to přivítal. Ocenil také, že má k dispozici i křeslo k sezení. „Já si vzpomínám na krásná slova Karla Čapka, který říkal: Člověk, který stojí, lidem káže. Člověk, který sedí, si s lidmi povídá. A vy jste si nepřišli vyslechnout žádné kázání, žádný dlouhý projev ukecaného politika. Vy jste si přišli popovídat,“ prohlásil prezident.

 

Zeman si prý všiml, že v regionu je vyšší míra nezaměstnanosti než jinde v kraji. Je rád, že se naše ekonomika opět zvedá. Všiml si prý ale, že v Třebechovicích stojí pivovar a žijí tam lidé, kterým se moc pracovat nechce.

„A to je možná ten skutečný důvod, proč je nezaměstnanost v Třebechovicích vyšší, než je krajský průměr. Já se domnívám, že by bylo dobře, kdyby ti, kteří řeknou: Mně úplně stačí sociální dávky, tak proč bych chodil do práce, byli přinuceni k práci tím, že se jim sociální dávky sníží,“ poznamenal Miloš Zeman. Dočkal se za to potlesku. „Někdo mě bude obviňovat z antihumanismu, ale já říkám, že je třeba pomoci lidem, kteří hledají práci. A není třeba pomoci lidem, kteří nabízenou práci odmítají.“ Tímto Miloš Zeman uzavřel své „krátké kázání“, jak to sám nazval, a pak už odpovídal na dotazy občanů.

Letiště Václava Havla dnes připomíná aeroklub, takže...

První otázka se týkala návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Čeho si na této návštěvě vy sám nejvíce ceníte?“ Prezident ji prý hodnotil především z ekonomického hlediska. „Při přátelském setkání s čínským prezidentem nepadaly žádné ideologické věty. Nikdo toho druhého nepřesvědčoval o svém pořadí hodnot,“ prozradil Zeman. Hledala se prý oboustranně výhodná dohoda jak pro české exportéry, tak pro posílení role Letiště Václava Havla v Praze. „Když to trochu přeženu, dnes toto letiště připomíná spíše letiště aeroklubu. České aerolinie už mají jen čtrnáct provozuschopných letadel,“ zaznělo z úst hlavy státu. Celkový objem podepsaných dohod je výhodný pro obě strany.

Jeden z občanů Třebechovic zavzpomínal na rok 1989, kdy Miloš Zeman do tohoto města zavítal. Pan Karel si prezidenta Zemana pamatoval v souvislosti se článkem o ostrůvcích pozitivní deviace. Právě na tento článek prý po mnoha letech navázal miliardář Karel Janeček se svou pozitivní evolucí. Prezident se však proti tomuto spojení ohradil. Karla Janečka si váží jako člověka, který po zásluze zbohatl a část svých peněz věnoval na Nadační fond boje proti korupci. „Za to všechno si ho vážím,“ poznamenal prezident. Za hnutí o pozitivní evoluci si ho však neváží. Už jen proto, jak krátký dech hnutí mělo. Pokud chce někdo mluvit o hnutí, mělo by žít déle než rok.

Pár slov padlo i o Královéhradeckém kraji. Prezidenta uchvacují především Krkonoše. Před mnoha a mnoha lety projel Krkonošský hřeben na běžkách. Zažil přitom mnoho držkopádů, ale kupodivu se mu přitom nic nezlomilo. „Protože jsem byl mladý, zdravý a krásný, dnes už jsem jenom krásný,“ řekl. A v náměstí se ozval smích.

Vtip o ďáblu, Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi

Miloš Zeman také prozradil, že si z něj stejně jako z každého jiného politika dělají lidé srandu. Aby to doložil, přidal jeden starší vtip o sobě a o Václavu Klausovi. „Já sám o sobě hrozně rád vykládám anekdotu, jak jsem přišel s Klausem do pekla. Tam seděl na trůně ďábel, vedle něho stála ohavná babice. A ďábel říká: Václave Klausi, máš mnoho a mnoho hříchů, proto budeš po celou dobu pobytu v pekle kopulovat s touto babicí. Pak jsem přišel na řadu já, vedle ďábla se objevila Claudia Schifferová a ďábel říká: Claudie, máš mnoho, mnoho hříchů.“ Občany na náměstí tím znovu rozesmál.

Došlo však i na mnohem vážnější témata, například na víru v Boha. Prezident sám sebe označil za tolerantního ateistu, který si každý rok čte dvě až tři stránky v Bibli. Ježíše Krista totiž považuje za schopného filozofa. Ale za člověka.

Od starší paní se dočkal poděkování. Poděkování za to, že si stojí za svými názory a neustupuje. Následně se ho ptala, zda se náš kdysi tak dobrý textilní průmysl znovu postaví na nohy. Miloš Zeman konstatoval, že se textilní průmysl už zvedá. Svědčí o tom například příběh pana Jiřího Hlavatého s firmou Juta. Zmíněný podnikatel za to od prezidenta dostal vyznamenání za úspěšnou podnikatelskou činnost.

Novinářští fňukálkové

Otře se však vymezil vůči jiným skupinám obyvatel. „Takoví ti fňukalové, kteří v životě nikdy nic nedokázali, nezasadili strom, nezplodili dítě a nepostavili dům. Kteří jenom ve svých pitomých komentářích píší o tom, že všechno je špatně a nikdo nedokáže nic udělat, tak všichni tito fňukalové by měli dostat menší prostor, než dnes v médiích mají,“ udeřil prezident. Doplnil k tomu, že měl na mysli novináře.

Nakonec občany ujistil, že dbá o své zdraví. Řídí se prý radou jedné valašské stařenky, která si každé ráno dá panáčka slivovice, aby spálila červa. Řídí se prý také příkladem někdejšího německého kancléře Helmuta Schmidta, který zapaloval jednu cigaretu od druhé a dožil se devadesáti šesti let. A nakonec se prý řídí příkladem někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, který se podle vlastních slov dožil devadesáti let, protože pil whisky, kouřil doutníky a nesportoval.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…