O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

23.05.2024 13:21 | Monitoring

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v Čechách za téměř 230 korun a za stejné maso stejné váhy u našich severních sousedů utratili o cca 150 Kč méně. Případy podobných rozdílů se objevují běžně, tento je však specifický. Čeští prodejci možná doufali, že si nevšimnete fotografie nabízeného zboží. Ta je naprosto stejná jako na polském, „levnějším“ letáku.

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ceny potravin v Polsku

Stejné maso, stejná gramáž, dokonce i stejná fotografie. To je to, co člověka napadne na první pohled, pokud se podívá na přiložený obrázek. A bude mít pravdu. S výjimkou toho, že je fotografie masa v polské verzi letáku otočená o 90 stupňů, je vše naprosto stejné.

Všechno, až na jednu věc. A ta je pro někoho tou nejpodstatnější. Velmi výrazně se liší cena.

Za jeden kilogram krůtích prsou totiž v našem, českém supermarketu podle přiloženého letáku zaplatíte až 228 korun. Po slevě, která je na letáku uvedena, vás pak vyjde na avizovaných 129,90 Kč.

To u našich severních sousedů je situace jiná.

S ohledem na aktuální kurz české koruny a polského zlotého, který jsme si pro dnešní den vyhledali na serveru Kurzy.cz a který činí 5,79 koruny za jeden zlotý, je cena stejného krůtího masa nižší téměř o 50 korun za kilogram.

V Polsku tedy zaplatí zhruba 81 korun.

Dodejme, že poslední dobou se množí názory, že vzhledem k tamní změně vlády a k nepopulárním opatřením, která se týkala i zvyšování daní, se nakupování v Polsku už nevyplatí.

„Nakupovat do sousedního Polska už pomalu nejezdí ani mnozí lidé z česko-polského příhraničí. Ačkoliv ceny potravin v Česku dále rostou, jezdit do polských Biedronek se vyplatí pouze na opravdu velké rodinné nákupy,“ napsal nedávno server Novinky.cz.

Ve facebookové skupině POLSKO – nákupy, tipy a doporučení, ze které jsme čerpali i výše uvedené skutečnosti, byste ale s takovým tvrzením nepochodili.

Najdou se dokonce i takoví, kteří neváhají do Polska za nákupy občas zajet i ze vzdáleného německého pohraničí.

„Jsem od Aše, Polsko trochu z ruky. Ale my si s manželem rádi uděláme 3x do roka výlet do Zgořelce na nákupy. A vůbec mi nevadí, že jedeme zhruba 400 km. Pořád ušetřím plno peněz za maso,“ má jasno členka skupiny z nejzápadnějšího výběžku České republiky.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

7:04 Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Kroky téhle destrukční, arogantní, nesvéprávné a cizími mocnostmi …