O samozvaný stát Liberland mělo zájem půl milionu lidí. Dnes čítá sto padesát tisíc občanů

13.12.2017 18:49

Samozvaný stát Liberland má po necelých třech letech 150.000 občanů, oznámil dnes jeho prezident Vít Jedlička. Zájem o občanství podle něj projevilo téměř půl milionu lidí. Jedlička stát vyhlásil předloni v dubnu na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem.

O samozvaný stát Liberland mělo zájem půl milionu lidí. Dnes čítá sto padesát tisíc občanů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

"Počet potencionálních občanů už máme vyšší než Malta nebo Island," zmínil Jedlička státy, jejichž populace je nižší než počet žádostí o občanství Liberlandu. "K dnešnímu dni jsme občanství udělili přibližně 150.000 lidí," podotkl Jedlička. Dnes večer v Praze převezme liberlandské pasy dvacet lidí z České republiky. O občanství často žádají lidé ze severu Afriky. Podmínkou pro jeho udělení je podle Jedličky bezúhonnost nebo ochota ctít náboženství jiných lidí.

Většina zemí světa Liberland neuznává, jeho představitelé se však snaží rozšiřovat zastoupení i kontakty s jinými zeměmi. Jedlička dnes oznámil, že za rok 2017 vzniklo 30 nových kanceláří a Liberland udržuje styky se stovkou zemí. "Mezi novými zástupci našeho státu najdeme lidi jako Rick Falkvinge, zakladatel pirátského hnutí, který zastupuje Liberland v Berlíně," uvedl Jedlička. "Letos Svobodná republika Liberland navázala strategické partnerství se státem Somaliland," zmínil Jedlička další mezinárodně neuznaný subjekt. O navázání diplomatických vztahů s Českou republikou Liberland podle Jedličky neusiluje.

Území v meandru Dunaje, na kterém byla 13. dubna 2015 vyhlášena Svobodná republika Liberland, není trvale osídlené. Lokalita je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Podle Chorvatů patří Srbsku, které to však odmítá, protože by jinak přišlo o řadu dalších sporných území kolem Dunaje. Experti na mezinárodní právo se shodují v tom, že Liberland vznikl na území, kde nejsou přesně vytyčené hranice, neznamená to ale, že nikomu nepatří.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Jedlička dnes podotkl, že stálé osídlení zatím není možné kvůli odporu chorvatské vlády a také kvůli pravidelným záplavám. "Postupně tam budujeme flotilu, která je zaparkovaná na pobřeží. Od brzkého jara příštího roku bude základnou pro vládu," řekl.

Liberland nabízí podle Jedličky stát bez zbytečné byrokracie - stát, který bude svým občanům zajišťovat pouze bezpečnost, spravedlnost a diplomatické služby. Placení daní je dobrovolné. Stát má měnu nazvanou merit navázanou k dolaru v poměru 1:1 a vlastní aerolinie. Vznikly už i registrační značky vozů Liberlandu nebo několik značek piva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …