O víkendu proběhly Líšenské pochody Českým rájem

06.06.2023 11:04 | Reportáž

Délka rovníku je 40 075 km. Kdybychom počítali, že každý z účastníků Líšenských pochodů, které mají různou délku, a to od 50 až po 6 kilometrů pro rodiče s kočárky, ujde svoji trasu, kterých je šest, pak průměr na jednoho účastníka je 26 kilometrů. Letošní pochod byl padesátý první, průměrná účast je přes jeden tisíc.

O víkendu proběhly Líšenské pochody Českým rájem
Foto: František Mareš
Popisek: Registrace účastníků Líšeňských pochodů

Tedy tisíc krát dvacet šest, krát padesát jedna, dává neuvěřitelné číslo: 1 326 000 kilometrů, a to je třiatřicetkrát kolem rovníku.
 
Výpočet by se dal ještě zpřesnit, kdybychom měli startovní listiny, protože v některých letech počet „chodců“ dosahoval či přesahoval dva tisíce. 
 
Ale vraťme se k sobotě 3. června. 
 
Nádherný den a od půl páté ráno přicházejí k Sokolovně Tělocvičné jednoty Sokol Líšný ti, kteří se vydají na trasu 50 kilometrů. Jak se přibližují hodinové ručičky k sedmé hodině proud „chodců“ houstne a několik chvil připomíná lidskou řeku, která je přerušována hlasem startéra.
 
 
Paní starostka Líšného, Renáta Klápšťová, v království kuchyně. Autor: František Mareš
 
Velcí, malí, kočárky s těmi nejmenšími se vydávají do nádherného dne projít si a vstřebat neuvěřitelný kraj Českého ráje.
 
Pozorného diváka napadne otázka, kam zmizely mobily z rukou dětí a kam se ztratila letargie, o které se tak často mluví, že děti nemají rády pohyb, že se neodtrhnou od svých počítačů, že a že a že… Zde, v začínajícím horkém ránu, jdou změřit svoje síly, kam až se dá dojít. No samozřejmě až zpátky do cíle. A tenhle kousek zkušenosti, když bolí nohy a někdy se lepí jazyk na patro, se mění v poznání. To poznání je cenné v jednom: Došel jsem a vím, jaká cesta ve své podstatě je. Není to zprostředkovaný virtuální svět, do kterého vstoupím stisknutím knoflíku a když mě přestane bavit, ukončím stejným knoflíkem jeho existenci.
 
 
Na startu. Dlouhodobý startér pochodů Ladislav Zeman. Autor: František Mareš
 
Myslím si, že ten fakt společné cesty rodičů a dětí, jsme jim my, dospělí, moc a moc dlužní. Ten dluh je podobný básni o maceše, která …„o škopíček bije místo laskavého mytí“. Je dokladem absence vztahu a předávání zkušeností o světě kolem nás a v nás. Protože základem života a existence v něm je poznání.
 
 
Po desítkách kilometrů bude chutnat... Autor: František Mareš
 
Padesát jedna ročníků Líšenských pochodů je akce, která si zaslouží mimořádnou pozornost. Není to jarmareční taškařice opepřená cetkami zbytečností a fanfarónstvím účasti VIP osob, je obyčejná, ale s tím výjimečným právem, které dělá z obyčejného neobyčejné. Připravují ji místní pro víc než tisíc těch, kteří chtějí poznat a projít si kraj, kterému se právem říká Český ráj.
A je to kraj, kde se lidé ještě zdraví: „Dobrý den!“  A tam, kde se zdraví, tam se i děkuje.
 
Tedy je třeba všem Líšeňákům poděkovat za krásnou sobotu. A Dobrý den popřát tomu dni, který přijde příští rok a s ním zase víc než tisíc lidí projít si krásný kousek naší země. A věřte mi, stojí to za to.
 
Autorem textu je František Mareš.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …