Obrněnce Iveco koupili Slováci o třetinu levněji

25.02.2011 7:15

Tvrzení bývalého ministra Bartáka o společném nákupu obrněných vozidel Iveco se Slovenskem se ukázala jako lichá. Slovenská cena byla podstatně nižší. Jeden transportér je stál v přepočtu 27 milionů korun, Čechy 43 milionů.

Obrněnce Iveco koupili Slováci o třetinu levněji

Argumenty bývalého ministra Bartáka, že proto aby snížil cenu při nákupu obrněných vozidel Iveco, uzavřel se Slováky memorandum o společném nákupu, dementovala slovenská strana.

Z čísel zveřejněným slovenským ministrem obrany podle deníku E15 vyplynulo, že slovenská armáda nakoupila obrněná vozidla Iveco oproti české o třetinu levněji.

Slováci jednali bez soukromého zprostředkovatele a jeden transportér je stál v přepočtu 27 milionů korun, Čechy 43 milionů. Obě ceny jsou včetně daně z přidané hodnoty (DPH), napsal páteční E15.

Bártákovy argumenty se bortí  

Jednu z největších armádních zakázek poslední doby, kterou jako zprostředkovatelé získaly firmy Praga Export a Omnipol bez výběrového řízení, uzavřel koncem roku 2009 bývalý ministr obrany Martin Barták.

Exministr se snažil námitky a obvinění, že na zakázku nevypsal ani řádné výběrové řízení obhajovat právě tím, že společný nákup se Slováky cenu výrazně sníží.

Nákup pro slovenskou armádu však zprostředkoval státní Vojenský opravárenský podnik Trenčín. "Průměrná cena za kus byla 1,051 milionu eur, včetně 19procentní DPH," řekl deníku mluvčí slovenského ministerstva obrany Milan Lukáš.

Barták uzavřel smlouvu na dodávku 90 obrněnců s norskými zbraňovými věžemi Kongsberg za 3,6 miliardy korun, dalších 300 milionů korun budou stát rušičky a jiné vybavení. Slovenské transportéry jsou vybaveny věžemi, které vznikly ve spolupráci českého VOP 026 Šternberk a slovenské firmy EVPÚ Nová Dubnica, píše deník.

Není jasné, zda kalkulace zahrnuje daň 

Ministerstvo obrany se už dříve hájilo tvrzením, že za vozidla zaplatí "asi jen" dvě miliardy korun, zbytek podle úřadu připadá na věže a DPH. Tedy právě zbraňové systémy dodávané Omnipolem cenu českých transportérů prodražily.

Deník upozornil, že média dosud srovnávala ceny, za něž italské obrněnce nakupovaly jiné země, například Norsko či Slovinsko. I když i tam je rozdíl proti ČR propastný, není zřejmé, zda kalkulace zahrnují daň.

Z auditu zakázek, jenž nařídil šéf rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS), vyplynulo, že Praga Export a Omnipol si naúčtovaly marži přes 19 procent. napsal dnešní E15.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …