Očkování, hurá! Děti pod masáží kreslených postav. Už pětileté

15.11.2021 10:51 | Ze sítí

Dosti napjaté reakce si ve Spojených státech vysloužili tvůrci dětského seriálu „Sezame, otevři se“, když se na dětské publikum rozhodli vyrukovat s propagací vakcíny proti covidu-19 a plyšové postavy začaly malé děti přesvědčovat, aby se také naočkovaly. Zatímco mnozí rodiče děkují „za inspiraci“ a sdílejí radost z toho, že mohou snadno nechat naočkovat své malé děti, někteří míní, že vyzýváním k vakcinaci malých dětí už agitace zašla dosti přes čáru. K věci se vyjádřil i americký prezident Joe Biden a napsal vzkaz jednomu z plyšáků.

Očkování, hurá! Děti pod masáží kreslených postav. Už pětileté
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postavičky seriálu ,,Sezame, otevři se" přesvědčují děti k očkování

Anketa

Byl Andrej Babiš mladší zneužit proti svému otci?

82%
16%
hlasovalo: 42595 lidí
V Česku dříve také velice oblíbený dětský americký cyklus „Sezame, otevři se“, který svou edukativně zábavnou formou cílí na nejmladší obecenstvo, ve Spojených státech odstartoval v posledních dnech sérii videí a dalších propagačních příspěvků ohledně očkování malých dětí vakcínou proti covidu-19.

Propagace očkování cílí na nejmenší z toho důvodu, aby malé děti školkového a školního věku dostaly zájem o očkování v době, kdy je pro ně nově dostupné. Očkování pro děti ve věku od pěti do jedenácti let je totiž ve Spojených státech dostupné už přes týden a jen za prvních osm dní již v této věkové skupině dostalo vakcínu přes 900 tisíc z nich. Americké úřady zatím dětskou verzi vakcíny od firem Pfizer a BioNTech schválily v nouzovém režimu.

V jednom z videí, které bylo vyrobeno pro televizi CNN a je volně k přehrání i na platformě YouTube Kids s videi určenými pro nejmenší, například účinkují postavy dětského pořadu a svěřují se dospělým s tím, jak jsou z očkování nadšené.

„Moje maminka a můj tatínek mě tohle ráno vzali na očkování proti covidu-19,“ svěřuje se v pořadu jedna z plyšových loutek, která představuje dětskou postavu, a dospělí ji za očkování pochválí se slovy, že to je „skvělá cesta pro to, aby zůstala zdráva“.  

„Víte, moje máma a tatínek mi říkají, že to pomůže, abych zůstala zdravá já i mí přátelé i mí sousedé. „Tví rodiče mají naprostou pravdu! Vakcína proti covidu je nyní k dostání pro děti od pěti let! Čím víc lidí bude vakcinováno, tím více budeme moci zastavit šíření covidu a všichni budou moci zůstat zdraví,“ ujistí na to plyšové postavy s úsměvem lékař Sanjay Gupta, který je hlavním korespondentem televize CNN v oblasti zdravotnictví.

„Víte, chodím k zubaři, aby byly moje zuby zdravé, a vakcínu jsem si zase dala, aby chránila sebe, své okolí a také abych měla více svobody,“ chválí si vakcinaci dětí a podobnou její propagaci pediatrička z Toronta Anne Wormsbeckerová pro Global News s dodatkem mluvčí Samanthy Yamminové, že děti budou mít výhodu i v tom, že si očkování vždy spojí s pozitivní asociací.  

Tvůrci šíří propagaci vakcíny proti covidu-19 u malých i velkých příznivců dětského pořadu i skrze sociální síť Twitter, a to přes účet fiktivní žluté plyšové postavy „Velkého ptáka“ (v české verzi měla postava jméno „Pták Buk“). „Dneska jsem dostal vakcínu proti covidu-19! Sice mě trošičku bolí křídlo, ale moje tělo získalo extra silnou ochrannou vzpruhu, díky které budu moci být zdravý já i ostatní,“ zaznělo se slovy, že se dětská postavička též dozvěděla, že „dostává vakcíny už od doby, co byl ještě malým ptáčetem“.

Mnozí američtí rodiče byli z nápadu nadšení a chlubili se, že jim postavy z oblíbeného dětského pořadu pomohli přemluvit jejich malé ratolesti k tomu, aby si nechaly vpíchnout očkovací látku. Někteří rodiče dávali do vlákna i fotografii svých dětí z očkování.

„Tohle je můj malý, je mu šest let a dostal vakcínu taky! Byl tak statečný a hrozně nadšený z toho, že bude chráněný a zároveň bude chránit ostatní,“ pochlubila se jedna z matek a vše doložila fotkou, na níž drží svého syna za ruku při vpichování injekce.

„Díky Velký ptáku za inspiraci – moje dcera dneska dostala svoji první dávku,“ sdílel nadšený otec, načež se pochlubila další z maminek, že vakcínu nechala aplikovat také svému pětiletému synovi.

Někteří se také více těší na Vánoce, jelikož ví, že všichni jejich bližní včetně dětí budou naočkovaní. „Jsem tak nadšená, že moje osmiletá vnučka dneska také dostane vakcínu. Je jediná z naší nejbližší rodiny, která ještě zbývala nenaočkovaná! Letošní Vánoce bude opravdu skvělé,“

Tvůrce v nápadu podpořil i americký prezident Joe Biden. „Gratuluji ti, Velký ptáku. Očkování je ten nejlepší způsob, jak udržet celé své okolí v bezpečí,“ pogratuloval americký prezident plyšové postavičce.

„Věděl jsem, že to dokážeš, Velký ptáku! Děkuji ti, že udržuješ všechny ostatní ze Sezamové ulice v bezpečí,“ ocenil plyšovou postavu rovněž novinář přispívající New York Times či Guardianu Benjamin Ryan.

„Velký pták je hrdina. Antivaxeři jsou nuly,“ vyjádřila se ještě herečka Angela Belcamino.

Ne všichni jsou ovšem z vakcinační kampaně cílící na nejmenší děti nadšeni. „Svatá prostoto, indoktrinace je skutečně tady,“ nestačil se divit jeden z komentujících.

Jiní uživatelé naráželi na možnost, že se u postavičky objeví velmi vzácné nežádoucí účinky. „Blesková zpráva. Velký pták zemřel na vzácné srdeční onemocnění,“ glosoval v koláži muzikant Five Times August. 

„Vládní propaganda… pro pětileté děti!“ rozhořčil se nad příspěvkem také americký senátor Ted Cruz. Později doplnil, že si nemyslí, že by vláda měla děti nutit k očkování, podle jeho mínění by očkování potomků mělo být na základě volby jejich rodičů.

A komentátor Tim Young celou diskusi o očkování žluté plyšové postavy utnul krátkým vzkazem. „Vždyť jsi jen za*raná loutka,“ vpálil fiktivní postavě v reakci na příspěvek, že se nechala očkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…