Odbory a MŠMT se neshodnou v potřebě peněz na růst tarifů

04.11.2019 15:56

Spor mezi školskými odbory a ministrem školství Robertem Plagou (ANO) vznikl kvůli rozdílným výpočtům peněz, které by byly potřeba na navýšení učitelských tarifů. Podle dohody obou stran by na ně měly jít tři čtvrtiny z jedenácti miliard korun, o které se má příští rok zvýšit rozpočet na platy učitelů. Zbylá čtvrtina peněz by se měla použít na odměny a příplatky. Zatímco ale podle ministra stačí tři čtvrtiny z jedenáctimiliardové částky na růst tarifů učitelů o osm procent, podle odborů by se takto tarify mohly zvednout zhruba o deset procent. Školské odbory kvůli tomu vyhlásily na středu stávku.

Odbory a MŠMT se neshodnou v potřebě peněz na růst tarifů
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Vláda počítá s růstem rozpočtu na platy učitelů v příštím roce o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Plaga s premiérem Andrejem Babišem (ANO) podle odborů na jednání 25. října slíbili, že tři čtvrtiny z této částky – tedy 8,3 miliardy korun – půjdou do základů platů. Na nadtarify by tak zbylo 2,8 miliardy korun. Premiér s ministrem následně oznámili, že se tarify učitelů zvednou o osm procent. Podle odborů to ale odpovídá 63 procentům celkové částky, nikoli slibovaným 75 procentům.

Odbory požadují růst tarifů o deset procent. Podle nich by to stálo 8,7 miliardy korun, což by bylo 78 procent jedenáctimiliardové částky. Pokud by se učitelské tarify zvedly o devět procent, přišlo by to stát na 7,8 miliardy korun. To by bylo 71 procent z celkové sumy 11 miliard na navýšení. Plaga s tím ale nesouhlasí. Podle něj odboráři používají při výpočtech špatné počty učitelů a na požadovaný růst tarifů by bylo třeba víc peněz. Jeho výpočty dnes podpořil předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček. Ministerstvo podle něj počítá s tím, že učitelů v nadcházejícím období přibude.

Podle odborářů je chybou ministra, že nevyjednal na růst platů učitelů větší částku. Předseda školských odborů František Dobšík dnes připomněl, že jim politici slibovali patnáctiprocentní navýšení, které by vyšlo na 15,2 miliardy korun. Nakonec Plaga vyjednal nárůst rozpočtu na platy o 11,1 miliardy. Odboráři doufají v to, že se ještě podaří tuto sumu navýšit při schvalování rozpočtu ve Sněmovně.

Odbory dlouhodobě usilují o navýšení učitelských platů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. V letošním prvním čtvrtletí učitelé brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy, která činila 32 466 korun. Odboráři poukazují na to, že platy rostou i v jiných částech veřejné správy a příjmy učitelů se od průměru vzdalují jen pomalu.

Růst tarifů o osm procent představuje přidání od 1 084 do 3 534 korun podle délky praxe a kvalifikace. Učitelé základních a středních škol by si měli polepšit od 2 290 do 2 986 korun. Při desetiprocentním přidání podle požadavku odborů by to bylo od 2 863 do 3 733 korun. Platy ostatních zaměstnanců ve veřejné správě se příští rok mají zvednout plošně o 1 500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…