Odbory jdou stávkami a demonstracemi proti výsledku voleb

01.09.2010 9:04

Nesouhlas s vládními reformami chtějí odbory vyjádřit demonstracemi a možná i stávkami. Otázkou je, zda s jejich protesty budou zajedno neodboráři, píše komentátor Steigerwald pro MF Dnes.

Odbory jdou stávkami a demonstracemi proti výsledku voleb

Historická úloha odborů je nepopiratelná, ale s vynálezem sociálního státu převzaly celou péči o sociální problematiku, tedy o kultivaci prostředí, politické strany, parlamenty a vlády. „Vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, parametry sociální sítě i právní poměry na trhu práce, to vše dnes určuje svobodný politický zápas mezi stranami, nikoliv pouliční bitky," míní Karel Steigerwald v komentáři pro MF Dnes.

Připomíná, že jde i o hlavní témata předvolebních bojů a poté vítězná politická uskupení prosazují své představy proti představám těch, kdo volby nevyhráli. Zabránit jim v tom mohou zas jen volby nebo hlasování v parlamentu. „Demonstrovat a stávkovat dnes proti vládě znamená bojovat proti svobodné politické soutěži," tvrdí Steigerwald.

Jde o to dosáhnout výhod pro jednu skupinu na úkor druhé

Pokud se hledají jiné metody jako třeba pouliční bouře, stávky a podobné archaické násilné pokusy o změnu vládního počínání, jdou za rámec konsenzuálního hledání východiska, jak je preferuje demokratické zřízení. „Svobodná společnost takovému počínání ale zabránit nemůže a asi ani nechce. Jen je třeba vědět, o co jde," pokračuje komentátor.

Domnívá se, že demonstrace a stávky měly smysl, kdy práva občanů byla nejistá a slaboučká, naopak moc státu a zaměstnavatelů byla obrovská, protože ústava a tehdejší „listiny práv" nedávaly zaměstnancům skoro žádnou šanci. „Dnešní politické boje odborů chtějí obvykle dosáhnout především výhod pro jednu skupinu občanů na úkor jiné skupiny," uvádí Steigerwald.

Boje odborářů budou neúspěšné, pokud vláda nepropadne zbabělosti

Poukazuje na to, že nejsou proto zaměřeny především proti zaměstnavatelům, ale chtějí zvrátit rozhodnutí vlády nebo parlamentu. Odbory dnes nezastupují všechny pracující, nýbrž jen členy odborů. „Odbory jsou politickou organizací s politickými cíly, ale bez mandátu voličů, s mandátem, který lze stanovit jen frázemi typu ´zájmy lidu´ nebo ´oprávněné požadavky pracujících´," myslí si komentátor.

Podle něj je odborářský boj proti vládě ve skutečnosti bojem proti těm spoluobčanům, kteří ji zvolili. „Je to snaha vynutit si výsady na jejich úkor. Spoluobčané to pochopí. Dokud jich bude víc než odborářů a dokud vláda nepropadne zbabělosti, budou boje odborářů neúspěšné a zbytečné," uzavírá Steigerwald svůj komentář.

Čtěte také:

Státní zaměstnanci budou stávkovat 21. září 

Véčka. S odbory se nebaví, ale jejich centrálu obehnala poutači 

Kuchařky a školníci mohou přijít až o čtyři tisíce 

Foto: archív

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …