Odcházení utržilo o víkendu milion a půl. Škodil mu Febiofest

28.03.2011 15:50

První víkend má za sebou režijní debut Václava Havla Odcházení. Zatím se na něj přišlo podívat 11 tisíc diváků, kteří na vstupném zaplatili půldruhého milionu korun. Konkurencí pro rozporuplně přijímaný snímek se stal Febiofest, který odstartoval současně s uvedením exprezidentovy zfilmované divadelní hry, informuje Týden.cz.

Odcházení utržilo o víkendu milion a půl. Škodil mu Febiofest

Film Odcházení, v němž si svůj životní sen splnil režisérským debutem bývalý prezident Václav Havel, má za sebou první víkend v kinech. Po něm mu patří až třetí příčka, když nejnavštěvovanějším snímkem se stal animovaný westernový příběh chameleona Ranga, rafinovaný a vtipný film od režiséra Pirátů z Karibiku Gora Verbinského. Druhá je pak oscarová Králova řeč - oba filmy jsou v kinech už tři týdny.

Havlovo Odcházení tak o víkendu utržilo za 11 tisíc návštěvníků jen 1,5 milionu korun, což při rozpočtu 45 milionů korun není mnoho. Film vzniklý v produkci Jaroslava Boučka z velké části zaplatil Zdeněk Bakala, 10 miliony korun na něj přispěla Česká televize a pěti miliony korun Státní fond kinematografie, uvádí Týden.cz.


Na festival přišlo více lidí než na kterýkoli film

Odcházení také uspělo v novém systému podpory kinematografie formou daňových pobídek. Díky tomu může žádat o vrácení dvaceti procent částky, kterou na území Česka utratilo, což činí přibližně 9 milionů korun. Dalšími koproducenty jsou distribuční společnost Bontonfilm, RWE, ČSOB a Centrum rozvoje Česká Skalice, tedy nájemce Vily Čerých, kde se film natáčel.

Přestože se Havlův film nemusí potýkat s vážnou konkurencí nyní promítaných snímků, objevil se mu rival v podobě ve čtvrtek zahájeného Febiofestu. Ten o víkendu lákal značné množství návštěvníků, kteří by možná za jiných okolností dali přednost filmovému debutu exprezidenta. Na Febiofest o víkendu zamířilo celkem 16 tisíc diváků, tedy více než na první film žebříčku.

Názory na Havlův režijní debut se diametrálně liší

Odcházení se podle zástupce distribuční společnosti Bontonfilm Petra Slavíka promítá ve více než 80 českých sálech, do kin vstoupilo ve čtvrtek, po úterní slavnostní premiéře. Ohlasy na film zaplavovaly česká média celých uplynulých 14 dnů od novinářské projekce a byly značně rozporuplné. Většina hovořila o přílišné divadelní stylizaci filmu a od jeho odtrženosti od reality, našli se ale i horliví zastánci.

K věci:

Havlův film: Kolik nás stál a kdy se dočkáme 

Havel přišel na premiéru Odcházení a při výstupu na pódium upadl 

Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …