Odhaleno, kdo „bojuje s dezinformacemi“. Žádná nezávislost, přesně naopak

26.03.2024 11:11 | Zprávy

Jsou „experti na dezinformace“ politicky neutrální? Nikoliv, vyplynulo z výzkumu americké Harvard Kennedy School. Většina z těch, kteří byli osloveni, se prohlašují za levicově orientované. Vyslovili se i k metodám „řešení dezinformací“. „Hra na dezinformace je podkapitolou hry ‚boje za západní hodnoty‘,“ říká k tématu člen RRTV Vadim Petrov. „Součástí je i evropská mutace západních hodnot a tou je zelená politika pod vedením Německa,“ dodává.

Odhaleno, kdo „bojuje s dezinformacemi“. Žádná nezávislost, přesně naopak
Foto: Repro Twitter
Popisek: Logo aplikace Bezdezinfa

Jedním z důvodů, proč jsou někteří příznivci vlády nespokojení, je, že se podle jejich názoru nevěnuje dostatečně tématu dezinformací. Například poslanec Martin Exner ze STAN dokonce tvrdí, že za vysokým výsledkem v průzkumech jsou právě dezinformace.

„Proč má ANO 39 %? Protože premiérův bezpečnostní poradce ‚neví‘, co je dezinformace. Zato Andrej Babiš i Rusko to dobře vědí a umějí je skvěle používat. Bohužel za 2,5 roku jsme neuměli nastavit strategickou komunikaci ani posílit odolnost proti dezinformacím. A tohle je výsledek,“ řekl v polovině března.

V tomto ohledu může být zajímavý průzkum z minulého roku, který uskutečnila Harvard Kennedy School harvardské univerzity specializující se na státní správu.

Myšlenka byla jednoduchá. Vyslechnout experty na misinformace a určit, kde se shodují a kde nikoliv. Průzkum používá širší pojem misinformace (souhrnný pojem pro nepravé, falešné, lživé, zmatečné informace – pozn. red.) místo v Česku mnohem známějších dezinformací, mimo jiné právě i proto, aby určil konsenzus, co ještě spadá pod tento pojem a co nikoliv.

Ptali se na otázky například jak experti misinformace definují, jaký názor mají na současnou debatu of misinformacích, sociálních médiích a bublinách, proč podle expertů misinformacím lidé věří a šíří je, jaké zásahy by byly vhodné proti misinformacím a také jak si experti myslí, že by se studie misinformací dala zlepšit.

U definice experti misinformace nejvíce definovali jako lživé a zavádějící informace (43 %), dalších 30 % pak za misinformace považovalo lživé a zavádějící informace, které se nešíří záměrně. Kromě toho se experti shodli, že pseudovědy, konspirační teorie, lži a deep fakes (zmanipulovaný obsah s podobou a hlasem jiné osobnosti – pozn. red.) jsou misinformace. Nicméně u propagandy, zvěstí/drbů, politicky vyhraněného zpravodajství a křiklavých titulků si zdaleka tak jistí nebyli. Naopak si byli jistí, že parodické a satirické stránky žádnou formou misinformací nejsou.

Kromě toho se názory lišily i v rámci různých oborů. Zatímco 72 % psychologů považovalo propagandu za misinformaci, tento názor sdílelo jen 51 % humanitních vědců a jen 36 % politologů. Kromě toho psychologové považovali za misinformace mnohem více silně stranická prohlášení (64 %). Humanitní vědci pouze z 49 %, a politologové dokonce jen z 23 %. Poutavé titulky (tzv. clickbait) pak za misinformace mnohem více považovali počítačoví experti, humanitní vědci a psychologové než politologové.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Západní "hodnoty", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 26.03.2024 11:57:30
Když slyším toto slovní spojení, vybaví se mi především obrovské zisky těch, kteří se v práci ani nepřetrhnou ani nezpotí (často tam totiž ani nechodí !), pokrytectví, chamtivost, křiváctví, intrikánství, násilí, bezohlednost, dvojí metr, namyšlenost, elitářství. Za toto nikdy bojovat nebudu. Na rozdíl od zdejších "elit", které zřejmě vyznávají stejné "hodnoty".

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…