Odmítáte LGBT? Nedostanete peníze z Bruselu. Polská města utřou nos

29.07.2020 22:56

Evropská unie se rozhodla potrestat šest polských měst, která se označila za „zóny bez LGBT“ nebo zakázala kampaně podporující práva párů stejného pohlaví – odmítla je finančně podpořit. Jde o peníze na projekty v rámci spolupráce mezi partnerskými městy, píší Lidovky.

Odmítáte LGBT? Nedostanete peníze z Bruselu. Polská města utřou nos
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Unie odmítla šest žádostí z Polska týkajících se programu na podporu partnerství měst z různých unijních zemí. Konkrétně města nejmenovala, neboť podle pravidla EU se jména odmítnutých žadatelů nezveřejňují.

Odmítnuté žádosti už v úterý na twitteru zmínila i eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová. „Šest žádostí týkajících se partnerství ze strany polských úřadů, které přijaly rozhodnutí o zónách bez LGBT, bylo zamítnuto,“ oznámila. „Unijní hodnoty a základní práva musí být respektována všemi 27 členskými státy,“ doplnila Dalliová.

List Gazeta Wyborcza uvedl, že za „zóny bez LGBT“ se prohlásily menší i větší obce a vojvodská zastupitelstva z třetiny polského území. Příslušná usnesení nejsou právně závazná. Kvůli nim ale některé obce ze západu Evropy přerušily spolupráci s partnerskými městy v Polsku.

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobra tento krok Bruselu označil za „neopodstatněný a protiprávní“.

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…