Odpůrce Babiše neoddělovat. Tajné policisty odmaskovat! Vyřešeno. Právník vystoupil

09.08.2022 15:58

Hostem zpravodajství CNN Prima News byl právník Zdeněk Koudelka. Zabýval se mítinky Andreje Babiše (ANO), účastí tajných policistů na nich i možného oddělování příznivců a odpůrců na akcích.

Odpůrce Babiše neoddělovat. Tajné policisty odmaskovat! Vyřešeno. Právník vystoupil
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Právník Zdeněk Koudelka odpovídal nejprve na otázku, zda je možné z právního hlediska chtít po pořadateli takto třaskavé akce, jako je mítink Andreje Babiše (ANO), aby zajistil bezpečnost vlastními silami, a tedy až v případě, že to nezvládne, požádal o zásah policii.

„To je standardní postup, že při pořádání každé akce, nejenom veřejné demonstrace nebo setkání s voliči, ale třeba i u sportovních akcí, primárně má zajistit pořádek pořadatel a teprve, když to není možné, tak nastupuje policie. Na druhou stranu, pokud policie dopředu vyhodnotí, že nějaká akce je riziková, tak už může zasahovat a zajišťovat – a hlavně být přítomna od počátku, přece jenom hlavní úkol zajišťovat veřejný pořádek je u nás na policii,“ zmínil Koudelka.

Dále hovořil o tom, jak vnímá přítomnost tajných policistů na mítincích Andreje Babiše (ANO). „Tajná policie byla vždycky, bude i dnes, já jsem však zastáncem toho, že by policie především při zajišťování veřejného pořádku, to znamená ne při nějakém tajném sledování osob z hlediska vyšetřování trestných činů, ale při zajišťování veřejného pořádku, měla jednat s otevřeným hledím, to znamená měli by tam být uniformovaní policisté,“ dodal Koudelka. 

„Akce jsou veřejně přístupné, na veřejných prostranstvích, pořadatel nemůže někomu zakázat, aby šel na určitou část náměstí, a přikázat, aby jinam nechodil atd. To znamená, že je to všechno na dobrovolnosti. Pořadatel může říct, podívejte se, když někdo s námi nesouhlasí, chcete vyjádřit protest proti nám, shromážděte se na nějaké části toho náměstí, ať zbytečně nedochází ke konfliktům, ale je to na dobrovolnosti, jestli ti, kteří chtějí vyjádřit svůj protest, jestli s tím budou souhlasit a budou se zdržovat v této části, nebo jestli když budou chtít jít někam jinam, tak prostě je to veřejná akce, veřejně přístupná akce, na veřejném prostranství, zakázat jim to nebude možné. Jde o dobrovolnost,“ zdůraznil pak také Koudelka k návrhu, že by pořadatelé určili, kde bude jaká skupina lidí – to znamená, kde budou příznivci, kde odpůrci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…