Okamura: Mám sto chutí jít do ulic svrhnout vládu. Hlídejte volební podvody, mám v ruce jasné důkazy

08.03.2017 19:36

„Myslet si, že lze zaručit loajalitu jakéhokoli muslima k evropskému křesťansko-ateistickému státu, je halucinace, kterou je třeba léčit a tišit,“ odpověděl Tomio Okamura čtenáři ParlamentníchListů.cz. Nemáte chuť vyzvat národ, aby šel do ulic a žádal demisi vlády? ptal se jiný čtenář. ,,Někdy bych měl k tomu sto chutí, protože tato vláda nás, český stát, mnohokrát přímo existenčně ohrozila a zaprodává nás Bruselu a Německu, jak to jde. Ale naštěstí tu máme na podzim volby a snad se podaří lidi jako pan Zaorálek, Kalousek, Dienstbier a další odstavit přirozenou cestou," odpověděl předseda SPD.

Okamura: Mám sto chutí jít do ulic svrhnout vládu. Hlídejte volební podvody, mám v ruce jasné důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Budete i nadále nekompromisní ohledně programu i za cenu svázaných rukou, nebo jste si vzal ponaučení a necháte si nějaký manipulační prostor pro případné jednání ohledně možnosti účasti ve vládě?“ ptal se například volič s přezdívkou Já občan. Okamura odpověděl, že pokud šlo o minulé jednání o koaliční vládě, nebyli nijak nekompromisní. Podle něj měli jediný požadavek, a to přijetí zákona o referendu, který nakonec vládní koalice vtělila do programového prohlášení. „Důvod, proč jsme nebyli součástí koalice, je jiný – pan Sobotka si spočítal, že pokud budeme součástí koalice my, je méně prostoru na kšefty i dohody proti Babišovi – proto jeho část ČSSD prosadila místo nás lidovce, kteří jsou tvárnější. Navíc díky tomu, že jsme odmítli ministerská křesla, bychom byli méně vydíratelní a méně závislí jak na premiérovi, tak na ostatních členech koaliční vlády,“ vysvětlil Tomio Okamura. Zároveň podotkl, že podobně to vidí i nyní, takže jsou ochotni podpořit slušnou vládu výměnou za podporu funkčního zákona o referendu. Účast ve vládě si prý tentokrát nezakázali.

Máte zajištěno, že vás po úspěchu ve volbách nevyšplouchnou ze strany?

Čtenáře Petra zajímalo, zda má Okamura nějakým způsobem pojištěnou pozici v novém hnutí. „Máte nějak zajištěno při případném úspěchu ve volbách, aby vás zase nemohli vyšplouchnout ze strany?“ položil přímou otázku. Okamura napsal, že chce dále věřit v lidi kolem sebe. „Co by to bylo za svět, kdybychom na každého pohlíželi jako na případného podrazáka? Pojistkou v hnutí Svoboda a přímá demokracie je, že nabíráme co nejvíce členů, a čím více nás bude, tím hůře mohou jednotlivci SPD nějak podrazit.“

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Jiří Šalátek informoval o podvodech s hlasy v krajských volbách nebo znehodnocování volebních lístků členy sčítací komise. Voliči SPD mají být prý poučeni o způsobech manipulace zvaných například vláček. Okamura uvedl, že podvody jsou vážná věc, a podal v tomto ohledu trestní oznámení. Prohlásil také, že letos se pokusí volby maximálně ohlídat, a poprosil, aby se každý, kdo může, přihlásil do volební komise: „Statistika je neúprosná – v krajských volbách tam, kde byl náš člen členem komise a nemohlo se podvádět, jsme měli až několikanásobně víc hlasů, než tam, kde bylo hlasování bez kontroly. Musím říct, že to je takový hnus, až se tomu nechce věřit. Čísla jsou ovšem jasná a ověřitelná u statistického úřadu.“

Okamura: Účet našeho hnutí je transparentní, karty nezakrýváme

Čtenáři ParlamentníchListů.cz chtěli vědět, proč Tomio Okamura na rozdíl od krajských a senátních voleb nyní nechce spolupracovat se Stranou práv občanů. Okamura odvětil, že pokud jde o spolupráci, nebrání se jí se žádnou stranou a osobnostmi. „Koalice je vyloučená, protože bychom za každého koaličního partnera museli překročit dalších pět procent voličských hlasů, abychom se dostali do Poslanecké sněmovny, a jediné, co zbývá, je třeba deklarovat, že do voleb jdeme s podporou Strany práv občanů. Jenže my jednáme o podpoře i s dalšími malými stranami a nelze je všechny vyjmenovat v oficiálním názvu.“ Sdělil také, že se nebrání ani spolupráci a případné účasti partnerů na kandidátce. Pokud se prý v kraji najde přínosná a důvěryhodná osobnost ochotná kandidovat za SPD, bude za takové partnery vděčný.

Došlo i na financování Okamurova hnutí. Od přezdívky Zemědělec zaznělo, proč SPD odmítá spolupráci po krajských volbách. „Nebojíte se tak trochu o to, že byste musel odkrýt karty s financováním strany? Já totiž nevidím jiný důvod, proč se vám do přímé spolupráce nechce, když na druhou stranu nevylučujete, že za SPD budou v krajích kandidovat různé osobnosti. Ono totiž otázkou také je, zda má strana vůbec tolik členů, kteří by mohli kandidovat a uspět? Já ze strany znám akorát vás a Fialu. Nikoho jiného a za chvíli jsou volby,“ zněl dotaz. Tomio Okamura odpověděl, že SPD má transparentní účet a na něm příspěvky od příznivců a zároveň má nárok na nějaké příspěvky od státu za krajské volby a na volby do sněmovny si SPO vezme úvěr v bance.  Dále zopakoval svoji reakci z minulé odpovědi na téma spolupráce – stěžejní jsou důvěryhodné osobnosti.

Lidé mají mít právo referendem zrušit zákon

Vatínek se rozhodl oponovat Okamurovi v tématu zrušení senátu. Nesouhlasí totiž s výrokem, že senát je pro tak malou zemi zbytečným luxusem. „Je samozřejmě zbytečný, ale pouze v kontextu jeho současných pravomocí. Jeho zrušení by však přineslo riziko vyplývající z toho, že jde o jediné politické těleso, které je v tomto státě voleno většinovým, jednomandátním způsobem a obměňováno postupně po třetinách,“ napsal s tím, že mnohem vhodnější by bylo snížit celkový počet poslanců i senátorů na polovinu a zvýšit pravomoc senátu, aby k přehlasování jeho veta musela dolní sněmovna dosáhnout dvoutřetinové většiny. „Jinou možností je samozřejmě senát zrušit a upravit volební systém směrem k většinovému snížení počtu mandátů na jeden obvod a zrušením pětiprocentního limitu,“ pokračoval Vatínek.

Lídr SPD v reakci tvrdil, že navrhují změnu politického systému – postavení moci na tři kontrolující se pilíře. Těmi mají být moc zákonodárná, výkonná a kontrolní. V případě prvním by sněmovnu obsadili přímo volení a odvolatelní  poslanci. Moc výkonná by měla zajistit přímo občany voleného a přímo odvolatelného prezidenta, který sestavuje vládu. A v případě moci kontrolní by podle Okamury měli občané mít právo pomocí referenda rušit a přijímat zákony a odvolávat politiky. „Takový systém je vysoce pružný a odolný vůči korupci i blbosti, protože i když vždy bude možné politika, ministra uplatit nebo zvolit blbce, v poslední instanci má občan možnost špatnou volbu ihned napravit nebo napravit škodu, kterou politici spáchali špatným zákonem,“ zdůvodnil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Co jsem od vás slyšel v Bystřici, je nekonkrétní a slabé

Ten musel také čelit kritice, například v příspěvku s přezdívkou Černá: „Fandím v prosazení referenda. Ale to, co jsem slyšel na náměstí v Bystřici pod Hostýnem jako rodák, je nekonkrétní a slabé. Přesto držím slovo a podporuji tuto stranu také proto, že tito zloději zatáhli naši republiku na pokraj koloniální spodiny a na pokraj války. Toto nejsou politici pro tento národ, to je mor, který ničí slušnou společnost ve prospěch vlastního bohatství. Co všechno tento národ vybudoval pro spokojenost národa a tento mor to vše rozkradl. Myslíte, že ČSSD ještě stihne vytunelovat lithium, které se nachází v severních Čechách? Anebo jim to nedovolíte?“ Okamura krátce poděkoval za kritiku s tím, že se bude snažit mluvit konkrétněji a jasněji. Tvrdil také, že situaci kolem lithia sleduje a rozkradení budou bránit.

Nechyběla ani výzva k tomu, aby Okamura spojil své síly s prezidentem Milošem Zemanem: „Jsem velmi naštvaný z toho, co se dnes děje ve světě, ale i u nás. Jsem toho názoru, že tato vláda nic neplní, ba naopak žene národ do občanské války. Moje otázka je: myslíte, že byste s panem Zemanem vyzval národ, aby vyšel do ulic za okamžité podání demise vlády?“ Tomio Okamura prý má někdy sto chutí tak učinit, protože současná vláda mnohokrát přímo existenčně ohrozila český stát a zaprodává ho Bruselu a Německu, jak to jen jde: „Ale naštěstí tu máme na podzim volby a snad se podaří lidi, jako jsou Zaorálek, Kalousek, Dienstbier a další, odstavit přirozenou cestou.“ Reálného pohledu Okamury se dožadoval muž pod jménem Franz Ferdinand II. „Jste připraven vstoupit do vlády, ale kdo je připraven vstoupit s SPD do koalice? Realisticky.“  Podle Tomia Okamury to bude jasnější po volbách, protože teď se budou všechny strany hádat. Sbratřovat se začnou až po volbách a realisticky se bude koaliční potenciál SPD odvíjet od počtu poslanců.

Okamura: Myslet si, že lze zaručit loajalitu jakéhokoli muslima k evropskému křesťansko-ateistickému státu, je halucinace

Esoterik chtěl vědět, kdy se veřejnost dočká programu SPD pro podzimní volby. Ten bude podle lídra hnutí představen v brzké době v rámci oficiálního zahájení volební kampaně.  Za hloupost, která by nenapadla ani frau Merkel, označil tvrzení Nickname12 o tom, že všichni dojedeme na záměr západních protiruských sil, které prý chtějí z přívalu migrantů vytvořit armádu proti Rusovi, neboť pohodlní Evropané zvyklí na luxus nejsou ochotni válčit. To má být důvodem pro rozšíření armády vojáků i z řad migrantů. Okamury se ptal, zda se tato strategie nakonec neobrátí proti samotným zřizovatelům takové armády. Ten se s příspěvkem vypořádal rázně: „Myslet si, že lze zaručit loajalitu jakéhokoli muslima k evropskému křesťansko-ateistickému státu, je halucinace, kterou je třeba léčit a tišit.“

V diskusi na politickém profilu Tomia Okamury přišla řeč i na „juvenilní justici“, která údajně umožňuje odebírat děti z rodin jako například v severní Evropě. „Viděl jsem o tom dost videí a četl dost článků a nemyslím si, že by to byl nějaký výmysl. Spíš přemýšlím o tom, jestli se to děje v takové míře jak se to prezentuje – Norsko, Finsko, Velká Británie, Francie, Německo a tak podobně. Jaký na to máte názor vy? Jaké případné kroky byste proti tomu podnikl?“ ptal se a postěžoval si, že jde o něco nepředstavitelného, když z mnohdy z úplného nesmyslu seberou rodičům děti. Zamýšlel se také nad tím, jak někdo může takovou práci vykonávat. Napsal, že člověk jen žasne nad lidmi, kteří se nechají opít rohlíkem a dělají něco, co selský rozum nebere.

Právě zdravý rozum je to, co je podle Okamury třeba vrátit do politiky i do zákonů a jejich provádění. „Je třeba nastavit systém, aby také vždy vítězila spravedlnost, a nikoli formální zákon nebo předpis. Mezinárodní úmluva o právech dítěte kromě jiného říká, že každé dítě má od narozeni´ právo na jméno, právo znát své rodiče a právo na jejich péči. Je to kostrbaté, ale každé dítě má právo na své rodiče, a kdokoli tomu brání, postupuje nelegálně, protože tato úmluva je nadřazená všem zákonům a předpisům,“ uvedl Okamura. Podle jeho slov jde nyní hlavně o to, aby si toho soudy byly vědomé, a také to považuje za jeden z cílů SPD – donutit soudy, aby respektovaly spravedlnost. Dodal, že pak zkrotnou i úředníci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…