Olympiáda bez Britů? Odhlasováno, se vzpomínkou na Hitlera. A Fischer tleská

16.07.2021 10:41

Je možné, že britská vláda bude bojkotovat zimní olympiádu v Pekingu. Usnesli se na tom v tamním parlamentu. Jde o Ujgury, Tibeťany a porušování lidských práv. Rozhodující slovo bude mít ovšem vláda Borise Johnsona. Připojit by se měly možná i Spojené státy. Směrem k Číně zahřmělo ale i z Česka. Od jednoho konkrétního senátora. „Netančeme, jak Čína píská!“

Olympiáda bez Britů? Odhlasováno, se vzpomínkou na Hitlera. A Fischer tleská
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Následující zimní olympijské hry, které proběhnou v roce 2022 a hostí je Čína, by mohly být bez účasti Velké Británie. Ozývají se hlasy, že by Spojené království mělo odmítnout pozvání svých reprezentantů, pokud čínská vláda „neukončí zvěrstva“, ke kterým údajně dochází v regionu Sin-ťiang proti ujgurským muslimům.

Britští poslanci nyní totiž schválili parlamentní návrh, který kritizuje pořádání her v Pekingu a vyzývá k diplomatickému bojkotu. Návrh argumentuje tím, že významná sportovní událost by se neměla konat v „zemi, jejíž vláda je věrohodně obviněna ze zločinů a zvěrstev páchaných na lidech v masovém měřítku“.

Poslanci také žádají, aby Velká Británie tlačila na zrušení čínských sankcí na některé britské politiky. Jejich návrh je pro vládu Borise Johnsona nezávazný, ale získal podporu celé Sněmovny. Vlivný člen konzervativní strany Sir Iain Duncan Smith se nechal slyšet, že umožnit Číně pořádat olympiádu je podobné, jako ustupovat Hitlerovi.

Smith poslancům doslova řekl: „Zapomněli jsme, co se stalo, když jsme naposledy ustupovali příšerné diktatuře. Šedesát milionů lidí zemřelo v důsledku našeho neúspěchu, když jsme jim ustupovali, a dnes jsme na stejné cestě,“ burcoval své kolegy Smith. A dodal: „Víme, že Čína je citlivá na to, když se jí dostává globální kritiky, když si lidé posvítí na to, co se v ní děje. Víme, že reagují. Proč to víme? Protože sankcionují lidi jako já a mnoho mých kolegů v této komoře a v Evropském parlamentu.“

Bývalý ministr konzervativní vlády Tim Loughton, který byl předkladatelem návrhu, a na kterého se také vztahují čínské sankce, varoval před tím, že pokusy pozitivně ovlivnit Čínu a zlepšit situaci okolo lidských práv, v minulosti selhaly. „Udělení olympijských her v Pekingu v roce 2008 doprovázel Mezinárodní výbor pro olympiádu slibem, že tyto hry budou působit jako katalyzátor reformy přístupu k lidským právům v Číně. No, široce uznávaná genocida v Sin-ťiangu později, tisíce zatčených, vysídlených, mučených a zabitých Tibeťanů později, likvidace svobody projevu a politických svobod v Hongkongu a likvidace čínsko-britské společné deklarace a zavedení jejich národního bezpečnostního zákona později, to šlo dobře, že?“ poznamenal ironicky poslanec s tím, že Velká Británie by měla v případném diplomatickém bojkotu následovat USA.

Současný mistr zahraničních věcí Nigel Adams mu odvětil následující: „Jak již dříve uvedl předseda vlády, o účasti vlády Spojeného království na těchto zimních olympijských hrách v Pekingu dosud nebyla učiněna žádná rozhodnutí.“ Adams rovněž dodal, že proti Číně již byla podniknuta „silná opatření“.

Ke snaze některých britských politiků by se jistě rád připojil i náš český senátor Pavel Fischer. Dle něho prý „není důstojné ‚tančit‘ podle toho, jak komunistická strana Číny píská“. V dalším tweetu si neúspěšný prezidentský kandidát přisadil: „Olympiádu by neměla pořádat země, v níž dochází k masovým zločinům. Vláda Spojeného království by měla odmítnout pozvání do Pekingu 2022.“ Fischer ještě dodal, že je rád, že český Senát přijal podobné usnesení o bojkotu olympiády již v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…