Oni tomu nerozumí. Nikdo, ani jeden. Vážný problém Fialovy vlády očima Lipovské

05.02.2022 6:09

Za obří zadlužení Česka jsou podle ekonomky Hany Lipovské zodpovědní všichni občané, a to i přesto, že mnozí se snaží tvářit, že dluhy nasekala některá z vlád. „Dluh naší země je dluhem každého jednoho občana České republiky… Dluh je něco, za co každý z nás ručíme a co každý z nás bude platit,“ upozorňuje ekonomka s tím, že právě občané mají politiky hlídat a případně je v zadlužování zastavit. Současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS) nám, dle Lipovské, zřejmě příliš nepomůže. „Nejblíže k ekonomii má paní ministryně Černochová, která krátkou dobu pracovala na přepážce coby bankovní úřednice…“ jmenovala v rozhovoru pro XTV.cz Lipovská.

Oni tomu nerozumí. Nikdo, ani jeden. Vážný problém Fialovy vlády očima Lipovské
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí
Lipovská varuje, že v důsledku státního dluhu mohou nastat nemalé problémy, přičemž připomenula i Řecko a jeho dlouhodobé ekonomické potíže zapříčiněné právě zadlužením.

„Obří dluh naší země znamená primárně obří problém, protože my se v naší zemi někdy tváříme, že nás zadlužila vláda – jedna, druhá, třetí –, že se nás to vlastně netýká, že to není náš problém. Nicméně dluh naší země je dluhem každého jednoho občana České republiky – mladého, starého, bohatého, chudého. Dluh je něco, za co každý z nás ručíme a co každý z nás bude platit,“ podotkla ekonomka, podle níž následky zadlužení cítíme pokaždé, kdy například jdeme nakupovat do večerky.

Lipovská tak narážela na rostoucí míru inflace. „Dneska se zdá, že stát, vláda nesplácí dluh. A pokud si všímáme v obchodě toho, jak kvůli rostoucí inflaci platíme víc a víc za nejběžnější zboží, tak to je právě způsob, kterým splácíme dluh. To, že všechno – všechno v uvozovkách – stojí více než před rokem, před dvěma lety, je důsledek toho obrovského státního dluhu,“ jmenovala hlavní ze současných důsledků zadlužení.

Dluh je podle ní vymahatelný na každém z nás, jelikož hrozí, že v případě ztráty důvěry následkem zadlužení dojde ke zhroucení celého ekonomického systému a může být problém se zdravotnictvím, s vyplácením penzí či se školstvím. V určitou chvíli nakonec bude muset ministr financí říct – „My na to nemáme“.

Připomněla i tezi prvního československého ministra financí Aloise Rašína o zadlužení. „Dluh je váš problém. Vy máte hlídat politiky a nesmíte jim dovolit, aby ho páchali. Musíte je zastavit ve volbách, musíte je zastavit tlakem na ně. To, že je vysoké zadlužení, je váš problém – vy jste si je zvolili,“ řekla Lipovská s tím, že tato slova jsou aktuální i dnes.

„V určitou chvíli investoři, spekulanti, banky, pojišťovny, řeknou, že český státní dluh není moc důvěryhodný a že nám nebudou půjčovat levně nebo za tolik, za kolik nám půjčují, ale mnohem dráž. Takže se můžeme dostat do podobné situace jako to slavné Řecko, které v určitou chvíli zjistilo, že se mu dluh natolik prodražuje, že ho není schopno splácet,“ varuje ekonomka v rozhovoru na XTV.cz.

Aktuálně ono riziko, že by lidé přestali důvěřovat naší měně, podle Lipovské v Česku není – viditelné však už je, že mnozí si začínají ukládat své úspory mimo banky. A roste šedá ekonomika. Rozvoj šedé ekonomiky podle Lipovské souvisí s posunem k více regulovanému trhu.

Fialova vláda dle mínění ekonomky s obřím zadlužením našeho státu toho moc nezmůže, jelikož v ní není zastoupeno příliš mnoho lidí, kteří by problematice dostatečně rozuměli. „Nejblíže k ekonomii má paní ministryně Černochová, která krátkou dobu pracovala na přepážce coby bankovní úřednice… A potom pan ministr Síkela, který je ovšem bankéř... a rozdíl mezi bankéřem a národohospodářem je jako mezi kardiologem a neurochirurgem,“ podotýká Lipovská.

Aktuální stav hospodářství přitom Lipovská přirovnává k rozvráceným ekonomikám na koncích válek, kdy je „natištěno“ vysoké množství peněžní zásoby. Covidová pandemie dle ní byla pro vlády akorát velmi vhodná záminka k zakrytí předchozích finančních problémů, jež s covidem-19 vůbec nesouvisely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…