Opravdoví přátelé. Až sourozenecké vztahy. Pekarová z Tchaj-wanu zdraví do Prahy, tam zuří Číňané

25.03.2023 20:17 | Ze sítí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se dnes s podnikatelskou delegací přesunula z Jižní Koreje na Tchaj-wan. O programu výpravy, kterou vítal tamní předseda Legislativního dvora You Si-Kun a ministr zahraničních věcí Joseph Wu, reportuje česká politička na svém twitterovém účtu.

Opravdoví přátelé. Až sourozenecké vztahy. Pekarová z Tchaj-wanu zdraví do Prahy, tam zuří Číňané
Foto: Facebook
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny se vítá s tchajwanskými představiteli

V předešlých dnech předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová jednala v Jižní Koreji o spolupráci obou zemí v automobilovém průmyslu, o moderních technologiích či o možných dodávkách jihokorejských léků do Česka. V Soulu se sešla s premiérem Han Dok-soem i se svým jihokorejským protějškem Kim Čin-pchjoem. 

V sobotu dorazila Pekarová Adamová s byznysmeny na Tchaj-wan. Českou misi na Tchaj-wanu ostře odsoudila čínská ambasáda v Praze, jež prohlásila, že Pekarová kvůli vlastním zájmům vážně porušila politický závazek mezi Českem a Čínou. „Úmyslně zničila politický základ čínsko-českých vztahů. Čínská strana to silně odsuzuje,“ napsalo čínské velvyslanectví v prohlášení. Čína tvrdí, že na světě existuje pouze jedna Čína a že Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí čínského území a jedinou legitimní vládou je vláda Čínské lidové republiky.

Pekarová Adamová uvedla, že při návštěvě v Tchaj-peji ležícím na severu ostrova Tchaj-wan jsou důležité jak obchodní kontakty, tak také jednání na politické úrovni. Na svém twitterovém účtu zveřejnila snímek z tchajwanského letiště, kde se přivítala s předsedou Legislativního dvora You Si-Kuemn a s ministrem zahraničních věcí Josephem Wunem. „Takto srdečně se vítají opravdoví přátelé!“ podotkla Pekarová Adamová, obklopená tamními představiteli.

Následně skrze twitter poděkovala tchajwanskému ministru zahraniční za vstřícné přivítání a pohostinnost i formou sociální sítě, kde zveřejnila společnou fotografii.

Podporu české delegace pod vedením předsedkyně Poslanecké sněmovny ocenil předseda Legislativního dvora You Si-Kun, který ocenil, že Pekarová Adamová dodržela svůj slib a přijela. „Opravdu si vážíme této solidní podpory z Česka,“ doplnil. „Naše vztahy lze označit za blízké až sourozenecké,“ zmínil Si-kun.

„Naši parlamentní delegaci doprovází na Tchaj-wanu nejpočetnější podnikatelská mise v historii našich vzájemných vztahů,“ sdělila Pekarová Adamová v dalším tweetu k české misi na Tchaj-wan, která čítá na sto padesát členů.

Pekarová v příštích dnech promluví v tamním parlamentu a setká se též s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. V plánu má také například projev na Národní tchajwanské univerzitě a navštívit by měla i výstavu fotografií věnovanou československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…