Ožerem se. Hlavně že mi netopí Putin. Holubová ohromila za vaše peníze

21.11.2022 14:49 | Ze sítí

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo Čechy vzdělávat o změně klimatu, rozhodnutích EU a dalších s tím spojených tématech. A to formou podcastu. Vede ho bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko a častým hostem je také herečka Eva Holubová, která se hned v prvním dílu zasazovala o topení dřevem a je ráda, že netopí „Putinovým plynem“. Ovšem biolog jí musel řadu věcí vysvětlit.

Ožerem se. Hlavně že mi netopí Putin. Holubová ohromila za vaše peníze
Foto: Repro Youtube
Popisek: Podcast biologa Ladislava Mika a herečky Evy Holubové, Ve Skleníku

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
Jak známo, současná vláda ke své propagaci používá celebrity. V kampani pro SPOLU a následně i pro očkování například účinkoval herec Petr Čtvrtníček. Svůj projekt má ale i Ministerstvo životního prostředí, které vytvořilo podcast Ve skleníku. Vede ho bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko a má zřejmě za cíl posluchače vzdělávat. A pravidelným hostem je i herečka Eva Holubová. „Já bych potřebovala, Laco, aby jsi nám jednoduše, přehledně, výstižně řekl, co je to klima. Třeba o tom (mluv) jako blbec, ale ať tomu rozumějí i blbci,“ nabádala bývalého ministra hned v prvním díle.

Miko v podcastu rozebírá nedostatek vody, klima, změny v druzích rostlin, které v Česku rostou. Ale zmíněna byla i válka na Ukrajině. „Máme tady válku s Putinem a zdá se, že se budeme muset podívat, jak ty dopady, mezi kterými jsou i drahé energie, vyřešit pro lidi, to je důležitá věc,“ konstatoval Miko.

Eva Holubová přišla s nápadem. „Kolem nás je lesopark, tam strašně tleje dřeva. Kdyby si každej z toho domečku pořídil kamínka, tam chodil čistit ten les, tam bysme se scházeli, u těch kamínek, jednou my, jednou Srbovi, tam bysme si četli, povídali nebo se dívali na nějaký dobrý filmy. Nebo se i vožrali. Tak jako dřív,“ navrhovala a vzpomínala na to, jak se bavili předkové. Bývalý ministr a vzděláním biolog ale Holubovou zklamal. Spalování dřeva totiž znamená, že živiny z tlejícího dřeva se nevrátí zpátky do půdy, nemluvě o tom, že v tlejícím dřevě někteří živočichové žijí. Takže pokud by sbírali dřevo všichni, byl by to problém.

„Já jsem ráda, že netopíme tím Putinovým plynem, to máme vypnutý. Ty kamínka mají daleko lepší teplo,“ preferovala „přírodní“ zdroje herečka. Miko ovšem podotkl, že topit v kamnech nemohou například lidé v paneláku. „Ale já si myslím, že by jo. Kdyby přišly firmy... No musí udělat komíny jim. My třeba v těch starých činžákách jsme měli komíny. Ty jsou zaslepený, že jo. Já teda nevím o nikom, kdo by chtěl ty kamínka, takže kdybych přišla na schůzi, tak by mě poslali někam,“ přemítala Holubová.

Bývalý ministr poznamenal, že lidé sice mají rádi krby na „ohýnek“, ale kromě toho chtějí komfort z obyčejného topení. Podle něho je třeba hledat zdroje energie, které nejsou založené na ropě či uhlí nebo plynu. „Hrozí nám, že se uvaříme. Hrozí nám, že ta teplota stoupne nad únosnou hodnotu. Vědci se shodli na tom, že kdyby to stouplo nad dva stupně, tak ta společnost ve způsobu, jakým jsme zvyklí žít, už nebude existovat,“ varoval biolog.

V druhém dílu pořadu se pak Holubová ptala na zadané otázky, přičemž zápasila s výslovností programu EU, Fit for 55. A ptala se, jak transformace na bezuhlíkovou ekonomiku bude probíhat. „Jak se to bude tlačit?“ ptala se Mika a zmiňovala například dotace na solární panely. Miko u elektromobilů uvedl, že zatím jsou pro obyčejného člověka drahé, ale když se budou vyrábět ve větším počtu, zapůsobí tzv. economy of scale, tedy že kvůli velkovýrobě budou tyto vozy levnější.

Také uklidňoval: „Určitě nehrozí, že by někdo řekl: od zítra nesmíš svůj spalovací motor používat. A musíš si koupit elektromobil, nic takového.“ A dodal, že když má výroba vozů se spalovacími motory skončit v roce 2035, tak to neznamená, že s tím zároveň skončí možnost tyto spalovací motory využívat.

Výrobci aut prý počítají s přechodem na elektromobilitu mnohem dříve než v roce 2035. „Pro ně to problém není, je to spíše mentální problém pro nás,“ uvedl Miko. Poznamenal ovšem, že elektromobilita dává smysl, jen pokud se auta dobíjejí z obnovitelných zdrojů.

I v tomto díle herečka přemítala. „Já nechápu, proč děti v Africe umírají hlady, když máme internet, máme tam lidi, jsou tam Lékaři bez hranic, řeknou to a my to tam můžeme chrlit, to nechápu prostě,“ a biolog jí říkal, že to je dobré téma na některý další díl.

Na YouTube nejsou videa příliš oblíbená, mají maximálně desítky zhlédnutí. Vzhledem k tomu, že se jedná o videa Státního fondu pro životní prostředí, je nanejvýš pravděpodobné, že náklady na ně šly z peněz daňových poplatníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Holubová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonza Berka , 21.11.2022 19:48:20
Ať se paní Holubová omezí na postavy a texty ze scénářů, které vymysleli jiní. Pokud vystupuje za sebe, je to tragédie.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …