Padá rubl. „Sankce fungují, Kreml prohrává,“ zní. Ale i něco jiného

14.08.2023 14:25

Ekonomové po celém světě upozorňují na pokračující pád rublu, což vyvolalo poprask už i v samotném Rusku. Rubl setrvale klesá a nyní se dostal na hranici 100 rublů za dolar, což hlasitě kritizoval jak Putinův ekonomický poradce Maxim Oreškin, tak i významný propagandista Vladimir Solovjov. Oba přitom za slabou měnu osočují vedení ruské centrální banky. Podle analytiků je však důvod propadu ruské měny zřejmý a jde o kombinaci dopadu západních sankcí a obrovských výdajů na zbrojení.

Padá rubl. „Sankce fungují, Kreml prohrává,“ zní. Ale i něco jiného
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

Ekonom Lukáš Kovanda na síti X (dříve Twitter) upozorňuje, že setrvale padající rubl už vyvolal značné znepokojení u důležitých lidí kolem ruského prezidenta Vladimira Putina. „Padající rubl vyvolává v Rusku poprask. Klíčový Putinův ekonomický poradce dnes z propadu měny, až nad 100 za dolar, obvinil ruskou centrální banku. To je velmi neobvyklé. Kreml zpravidla ruskou centrální banku ani náznakem nekritizuje. Loni naopak Putin těsně po invazi musel šéfku banky Nabiulinovou přesvědčovat, aby ve svém křesle setrvala. Už minulý týden ruskou centrální banku nezvykle ostře kritizoval stěžejní televizní propagandista Kremlu, Solovjov,“ všímá si Kovanda, že za padající měnu je v Rusku kritizována centrální banka.

Německý ekonomický novinář Holger Zschaepitz ale s ohledem na setrvalý pád rublu hledá skutečné příčiny v pokračující ruské agresi na Ukrajině. „Nejjasnější signál, že Rusko tuto válku prohrává? Rubl poprvé po 17 měsících oslabil nad 100 za dolar, čímž se prodloužil pokles. Ten navíc zvýší inflaci v ekonomice, která byla ochromena západními sankcemi. Rubl se od začátku roku propadl o 27 % vůči dolaru a o 23 % vůči čínskému jüanu, který Rusko přijímá ve snaze zbavit se západních měn,“ uvedl Zschaepitz a přidal graf, který ukazuje na dlouhodobé problémy ruské měny.

Novinář Robert Hart ve svém komentáři pro Forbes vysvětluje, že za setrvalým poklesem rublu stojí i západní sankce, které postupně začínají oslabovat ruskou ekonomiku, jak se předpokládalo. „Rubl se v pondělí ráno obchodoval za téměř 101 za americký dolar, což je poprvé od března loňského roku, kdy klesl pod tuto symbolickou hranici. Od začátku letošního roku to znamená ztrátu přibližně 25 % hodnoty rublu vůči dolaru,“ upozorňuje Hart a dodává, že před invazí měla ruská měna hodnotu přibližně 76 rublů za dolar.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Rubl je v letošním roce třetí nejslabší měnou vůči dolaru vedle turecké liry a argentinského pesa. Kreml si však větší problémy nepřipouští, když Putinův ekonomický poradce Oreškin prohlásil, že očekává normalizaci kurzu měny v blízké budoucnosti. Také Hart si všímá, že Oreškin za situaci viní centrální banku, což je velmi neobvyklé.

„Oreškinova kritika centrální banky je od začátku invaze na Ukrajinu vzácným projevem veřejného nesouladu mezi moskevskými vládními institucemi. Centrální banka, která v červenci zvýšila úrokové sazby prudším tempem, než se očekávalo, a minulý týden zastavila nákupy zahraniční měny do konce roku, aby podpořila rubl, nabízí jiné vysvětlení poklesu rublu, zejména zhoršující se obchodní vztahy země se zahraničními partnery,“ píše Hart s tím, že hodnota rublu je od začátku války na Ukrajině jako na horské dráze.

Na základě bezprostředních reakcí na válku se totiž rubl propadl na rekordní minima vůči dolaru, načež se po zásahu centrální banky dostal na nejvyšší úrovně vůči zeleným bankovkám od roku 2015 a stal se jednou z nejvýkonnějších světových měn. Zásadním faktorem ovlivňujícím hodnotu rublu jsou podmínky mezinárodního obchodu, zejména v případě klíčového ruského vývozu energií. Hart připomíná, že Rusko bylo klíčovým vývozcem ropy a zemního plynu do Evropy, která ale od ruských dodávek ustoupila a Rusko nyní hledá další odběratele v Asii – zejména v Číně a Indii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krmit nás "válečnými neúspěchy Ruska", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 14.08.2023 16:07:09
nelze donekonečna a tak je třeba změnit téma. Ve stylu: " No dobře, na frontě dosahují "jistých" úspěchů, ale ten rubl, ten rubl..." Byla jen otázka času, kdy západní analytici vyrukují s hospodářským pádem Ruska, když nemohou s vojenským. Čteme to asi posté. Rubl na huntě, vojenské sklady vyprázdněny, měna padá, země v rozkladu. Jako kdyby mluvili spíš o nás, než o Rusku.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…