Padáky. Miroslav Kalousek se dotkl zlého tématu

29.05.2022 21:12 | Ze sítí

Nečekanou reakci sklidil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) od exministra Miroslava Kalouska, když lidem na sociální síti s pochvalou doporučoval analýzy války na Ukrajině od bývalého diplomata Martina Svárovského působícího v Evropských hodnotách. „Proč bych mu měl věřit?“ spustil Kalousek a připomenul, že exdiplomat už dříve lhal. Před Evropskými hodnotami varoval již dříve. „Jejich analýzy nelze brát vážně,“ zaznělo.

Padáky. Miroslav Kalousek se dotkl zlého tématu
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Horké chvilky na Twitteru mezi známými tvářemi TOP 09 a lidovců vyvolalo Zdechovského doporučení, aby lidé sledovali účet exdiplomata a místopředsedy zahraniční komise KDU-ČSL Martina Svárovského, jenž je též poradcem předsedy výboru pro evropské záležitosti a vedoucím programu bezpečnostních strategií v Evropských hodnotách Jakuba Jandy.

Zdechovský Svárovského chválil za „skvělé přehledy a analýzy války na Ukrajině“.

Zatímco od řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) za to získal ocenění, že „je in“, od politického matadora Kalouska pochvalu nesklidil.

„Bez něj vůbec nelze o válce chytračit. Mám ho v základu. Na těchto drobnostech se, kamaráde, pozná, že jsme in,“ pochválil za doporučení účtu exdiplomata Novotný lidoveckého europoslance.

Podle Kalouska vzhledem k předchozím lžím nelze Svárovskému věřit ani v tom, jak analyzuje dění na Ukrajině. „Je mi líto. Ten pán byl schopen veřejně a sprostě lhát o mně a o ‚padácích‘. Neberu si to osobně. Ale jestliže bezostyšně lhal o věci, ve které bezpečně vím, jak to bylo, proč bych mu měl věřit ve věcech, kde to bezpečně nevím?“ napsal.

Připomenut tak byl dlouholetý spor mezi Kalouskem a činitelem spolku Evropské hodnoty, točící se kolem případu smrtí dvou výsadkářů Václava Lenbergra a Lukáše Syručky. Případy se odehrály před více než deseti lety.

Testy padáků ukázaly problém se šňůrami, které se zachytávaly, a také s přidaným vakem na výstroj a zbraně. Ten způsoboval přílišnou rotaci při seskoku a soud ukázal na chybu armády i především v rámci nezkušenosti parašutistů.

Svárovský si však myslí, že je za smrtí výsadkářů místo pochybení armády samotný Kalousek. Veřejně to dal najevo, když exministr v roce 2020 kritizoval přílišnou tvrdost za nouzového stavu. „Za pět ukradených housek 1,5 roku natvrdo. Za pět ukradených miliard na rouškách a respirátorech nebude potrestaný nikdo, jsem si jist. To je naše dnešní spravedlnost v praxi. Ztrácím motivaci, neb lidu se to líbí…,“ kritizoval tehdy jednu z kauz.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Svárovský na to uhodil: „Kdyby se chodilo do vězení za vadné padáky, na kterých se zabili výsadkáři, sedí natvrdo Kalousek. A jeho pasák Háva.“

Kalousek již tehdy označil tvrzení o padácích za lež a Svárovského za lháře. „Jste podlý lhář, pane. Za žalobu mi nestojíte, stačí mi ta s Babišem na stejné téma. Ale jestli se dokážete stydět, měl byste to udělat,“ vzkázal.

Později se k činiteli spolku Evropské hodnoty vyjádřil i v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Své přátele chci varovat před důvěrou a podporou think-thanku Evropské hodnoty. Poskytuje personální zázemí lhářům a šiřitelům špinavých pomluv. Nemůže se proto podle mého názoru jednat o důvěryhodný subjekt,“ varoval tehdy Kalousek s upřesněním pro náš web, že jeho údajná odpovědnost za smrt vojáků na padácích je „dvacet let vyvrácená pomluva“.

„Jejich analýzy nelze brát vážně. Oslovil jsem své přátele, aby jejich analýzy nebrali vážně, protože jejich analytik šíří pomluvy. Jestliže to tak je, logicky kladu řečnickou otázku, za co můžou stát ty jejich analýzy?“ varoval již dříve před analýzami think-tanku Evropské hodnoty výkonného ředitele Jakuba Jandy.

Že je „mýtus o padácích lež“, následně uznal i Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…