Paroubek Ztohoven podpořil, akce však nese znaky trestného činu

23.06.2010 14:35

Akce umělecké skupiny Ztohoven, která měla upozornit na možnosti zneužití identity, může svým autorům vynést i trest odnětí svobody. Uvádí to advokátka Raupachová v rozhovoru pro TÝDEN.CZ.

Paroubek Ztohoven podpořil, akce však nese znaky trestného činu

Pochopení jako u bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka nenašla akce Občan K. u advokátky Dagmar Raupachové. Ta pro on-line deník TÝDEN.CZ připustila, že snaha upozornit na možnost zneužití identity může umělcům vynést i trest odnětí svobody. „Jako právník musím říct, že je možné - znaky to má - pohlížet na takové jednání jako na trestné. Oni uváděli v omyl, uváděli úmyslně zkreslené či nepravdivé údaje, respektive informace či fotografie. A to je z pohledu zákona nepřípustné," vysvětluje Raupachová.

Uznává však, že právní kvalifikace takového jednání nebude úplně jednoduchá. „Umím si představit, že by se mohlo jednat o trestný čin Padělání a pozměnění veřejné listiny, kde by za určitých podmínek hrozil trest odnětí svobody v trvání od jednoho roku do šesti let," říká advokátka s tím, že by se na to zcela určitě navázaly i další trestné činy. Je ale možné, že se to přesune pouze do přestupkové roviny, protože bude záležet na detailech, které nezná.

Pachatel by se mohl kdykoli hájit tím, že pouze upozornil, co všechno je možné

Podle Raupachové si lidé mohou zcela právem myslet, že by toho mohl také někdo využít, respektive to zneužít, přitom způsobit škodu velkého rozsahu a potom tvrdit, že chtěl upozornit pouze na to, co všechno je možné. „Takovéto postupy mohou být sice na první pohled zábavné, dokonce je možné, že věc napraví rychleji. Přesto bych to nedělala ani nedoporučovala," poznamenává advokátka.

Ta je přesvědčena, že bychom měli být společností, která se chce dopracovat k tomu, že tady budou platit naprosto jasná pravidla, tedy i v tom smyslu, že pokud se objeví nějaká mezera, bude se řešit standardní zákonnou cestou. Raupachová očekává, že počin Ztohoven rozdělí společnost do dvou táborů. „Jedni to budou považovat za záslužnou činnost, která poukazuje na mezery v pravidlech - tak to bude prezentovat pravděpodobně i ta skupina, druzí to budou naopak striktně odsuzovat a volat po trestu," myslí si advokátka.

Z tolerance jedné skupiny se nemůže stát pravidlo

V souvislostí s akcí Občan K. mluví policie zatím o poškozování cizích práv se sazbou do dvou let. „V minulosti jsme byli svědky toho, že podobné postupy této skupiny nakonec tolerovány byly, ale dle mého není správné z toho vytvořit pravidlo," domnívá se Raupachová, podle níž nesmí jít o poškozování ostatních a tady už to je na té pomyslné hranici.

Související:

Ztohoven se štítí Paroubka. Proč, ptá se expředseda 

Ztohoven zaujali Paroubka. Chválí je  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…