Paroubkova hra na kdyby. Levostředová menšinová vláda

08.09.2010 15:16

Bývalý předseda ČSSD Paroubek si alespoň v myšlenkách pohrává s myšlenkou, jak by to vypadalo, pokud by po volbách sestavoval vládu on. Popsal ji v komentáři pro HN.

Paroubkova hra na kdyby. Levostředová menšinová vláda

S představou o tom, jak by vypadala vláda, pokud by ji po květnových volbách mohl sestavovat tehdejší předseda ČSSD, se Jiří Paroubek svěřil Hospodářským novinám. „Dával bych přednost ustavení levostředové menšinové vlády před koaliční vládou s TOP 09 a Věcmi veřejnými," tvrdí bývalý šéf strany o situaci, která by nastala, pokud by ČSSD ve volbách zvítězila takovým způsobem, aby mohla sestavovat vládu.

Prvním krokem by pak bylo ustavení Národní rady konsenzu, podobně jako je tomu v Dánsku. „V ní by vláda po svém jmenování vedla ještě před projednáním v parlamentu dialog s opozicí nad nejdůležitějšími zákony s cílem hledat kompromis," uvádí Paroubek. Jako klíčový úkol vlády levého středu by viděl obnovení růstu a fiskální kázně.

Tým odborníků by vypracoval Strategii rozvoje do roku 2025

Stejně jako nynější kabinet by i sociálnědemokratická vláda musela škrtat ve výdajích tak, aby byl dodržován konvergenční program v letech 2010 - 2011. Navíc by ale sestavil tým odborníků, který by intenzívně pracoval na přípravě Strategie rozvoje ČR do roku 2025. „Cílem vlády sociální demokracie by byla postupná konsolidace veřejných financí a snižovánín deficitu," přesvědčuje Paroubek.

Pro boj s korupcí by využil Národní program boje proti korupci, který by do vlády předložila nově jmenovaná Rada vlády pro boj s korupcí. „V něm by bylo uplatněno desatero, které sociální demokracie zveřejnila před volbami. Připomenu novelu zákona o veřejných zakázkách, výběrová řízení s vyloučením firem, které mají tzv. anonymní listinné akcie, zákon o lobbingu," zmiňuje bývalý šéf ČSSD původně plánované kroky.

Šlo by o vládu oživení hospodářského růstu a obnovení důvěry občanů

Paroubkův kabinet by prý byl vládou oživení hospodářského růstu, boje proti deficitu a obnovy důvěry občanů. „Pod mým vedením by byla jasně orientovanou proevropskou vládou plnící loajálně závazky země plynoucí z členství v NATO," uzavírá Paroubek s tím, že jeho vláda levého středu by hledala cestu ke zlepšení obchodních vztahů s velkými státy Východu - Ruskem, Čínou a Indií.

Čtěte také:

Paroubkovi soud ukradl židli. Klausovi tudíž tleská 

Paroubek: Nečas s Vondrou se bojí, aby to (pandury) neprasklo 

Paroubek: Proč by vláda měla držet slovo, vždyť je přeci po volbách 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…