Pekarová: Orbán? Podporuji maďarskou opozici, aby v Maďarsku byla demokracie

12.01.2022 9:47

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je momentálně také předsedkyní Sněmovny, poskytla rozhovor televizi CNN Prima News. Zastala se v něm svého stranického kolegy a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, vyjádřila se k cestě poslance Jana Farského (STAN) do USA a znovu vyčinila maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Obrátila se také přímo k voličům. Nahlédněte.

Pekarová: Orbán? Podporuji maďarskou opozici, aby v Maďarsku byla demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová

Markéta Pekarová Adamová lidem přes televizní kamery sdělila, že vláda Petra Fialy hodlá hledat to, co vládu spojuje a hodlá řešit nikoli jednu, ale hned několik krizí, které se na občany valí, takže nemá prostor a především chuť rozebírat věci, které by mohly v kabinetu vyvolat neshody.

„Zemi jsme převzali v hodně tristním stavu, máme po Babišově vládě co napravovat,“ pravila Pekarová Adamová.

Pár slov věnovala i ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. Zdůraznila, že se již v promluvách k občanům zlepšil.  

„Já znám Vlastimila Válka mnoho let a vím, že je to velký profesionál. Ale má trochu tendenci zabíhat do detailu, protože je to profesor medicíny a někdy používal termíny, které nemusely být veřejnosti srozumitelné, takže někdy to bylo trochu komplikované, ale myslím, že už všichni zaznamenali, že se to zlepšilo,“ pravila předsedkyně TOP 09.

Ministr Válek se podle ní drží pravidla, že není třeba lidem pořád něco zakazovat, protože dospělí lidé se mohou chovat sami od sebe zodpovědně a vyhodnotit si, jak by v časech pokračující epidemie nemoci covid-19 měli postupovat.

Stranou její pozornosti nezůstal ani premiér Viktor Orbán, o němž na sociální síti Facebook napsala, že ho snad Maďaři u voleb odstaví od moci stejně, jako Češi odstavili Andreje Babiše (ANO). Její názor na Viktora Orbána je prý v tomto směru konzistentní. Mimo jiné i proto, že podpořil prezidenta Kazachstánu Kasyma-Žomarta Tokajeva, který poté, co lidé Kazachstánu dali najevo nespokojenost s jeho vládou, ozbrojeným složkám povolil bez varování střílet do demonstrantů.

Tím, že Orbán vyjádřil Tokajevovi podporu, se prý pro Pekarovou Adamovou ocitl za hranou. Proto měla potřebu podpořit stávající maďarské opoziční strany.

„Jedná se o podporu stran, které usilují o podporu demokracie v Maďarsku, aby tam nebyla oslabována tak, jak to činí Viktor Orbán."

To, že Orbán podpořil prezidenta Tokajeva, považuje Pekarová za absolutně nepřijatelné.

„Což já považuji naprosto za hranou. To je jeden z projevů jeho dlouholeté politiky. Já jsem v tomto svém postoji k Viktoru Orbánovi konzistentní,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

Viktor Orbán skutečně prezidentu Tokajevovi vyjádřil solidaritu a také lítost nad mrtvými občany Kazachstánu, které Tokajev označil za teroristy, ale stalo se tak až poté, co Pekarová Adamová na sociální síti Facebook napsala, že Orbán vyjádřil solidaritu Tokajevovi, nikoli před tím.

Pár slov poznamenala i k cestě Jana Farského do USA. Poslanec bude půl roku pobývat za mořem, ale mandát českého zákonodárce si ponechá. „Je to na hnutí STAN, aby se k tomu postavilo a já věřím, že to řešení bude správné. Až se to stane v naší straně, tak to určitě budeme řešit,“ poznamenala Pekarová Adamová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…