Pekarová k Čechům: Buď náš demoblok, nebo Babišův temnoblok. Poučila i neočkované

06.10.2021 17:09

Hostem pořadu STANDASHOW byla předsedkyně TOP 09 a jedna z lídrů koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová. ODS ani SPOLU podle ní do koalice s ANO nepůjde. Vláda Babiše s SPD je ale noční můra. Lidé si údajně musejí vybrat mezi demoblokem a temnoblokem. Politička také prozradila, co by dělala jinak za pandemie. Prý by se zaměřila na dezinformace.

Pekarová k Čechům: Buď náš demoblok, nebo Babišův temnoblok. Poučila i neočkované
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26172 lidí

Moderátor hned v úvodu vytáhl na političku její účast na proslulé sousedské sešlosti na Karlově mostě, která časově předcházela velké covidové vlně a kterou vůči opozici často používá premiér Andrej Babiš. Pekarová se proti tomu ohradila s tím, že ona nebyla organizátorem. „Nevytvořilo se žádné ohnisko, to potvrdila i pražská hygiena, a neporušovala se žádná tehdy platná opatření. Tak já nevím, co jsme měli jako dělat. Měli jsme se preventivně zavřít na rok doma,“ dodala.

Co by politička za uplynulý rok a půl, během covidové krize, udělala jinak než současná vláda: „První věc by byla hned na začátku nebrat tu epidemii na lehkou váhu a aktivovat pandemický plán. My ho máme, ale já jsem si nevšimla, že by ho politici ve vládě vůbec využívali. Druhá věc by byla připravit se na to obrovské množství dezinformací okolo epidemie. Víme, že tady dezinformační skupiny pracují, a máme na Ministerstvu vnitra centrum pro hybridní hrozby, které se tomu mohlo věnovat od začátku intenzivněji,“ řekla šéfka TOP 09 s tím, že během volební kampaně se často potkává s lidmi, kteří odmítají očkování. Tito lidé se podle jejího názoru chytili do pastí dezinformátorů.

„A třetí věc je budovat obecně důvěru lidí ve stát. Komunikovat. Lidé musejí vědět, že máte schopnost to zvládnout. I třeba přiznat chybu, když se něco nepovede. To je jedna z věcí, která podle mě může i za tu neochotu lidí se nechat očkovat. Protože vy, když už nerozumíte těm opatřením, tak je těžko můžete dodržovat,“ dovysvětlila Pekarová.

Scénáři, že by budoucí vládu s Andrejem Babišem po volbách sestavila ODS nebo SPOLU, nedává Pekarová podle svých slov vůbec žádnou šanci. Jako největší hrozbu vidí politička právě pokračování vlády Andreje Babiše s SPD a komunisty. „Varianta vlády ANO a SPD je pro mě noční můrou. Když tato varianta nastane, tak je to vůle lidí. My jsme jasně řekli, že s ANO ne! Já neslyším na ulici od nikoho, ať jdeme s Babišem, a to se tam pohybuju měsíce.“

O výsledku voleb podle ní také hodně rozhodne, která z „pětiprocentních stran“ jako ČSSD, Přísaha nebo KSČM postoupí do Sněmovny a která ne. Domluva s Babišem je tak podle Pekarové ze strany SPOLU nemyslitelná a voliči si musejí prostě vybrat mezi „demoblokem“ a „temnoblokem“.

Na podotázku, zda by do vlády s hnutím ANO šli, pokud by se Andrej Babiš stáhl a nebyl premiérem, Pekarová odvětila, že je to to samé, protože by vládu řídil z „průhonické sokolovny“. Takový styl vládnutí podle ní můžeme vidět údajně například v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…