Pekarová o legislativní nouzi: Je to cesta, která vede k výsledku

28.02.2023 15:48

Opozice slíbila, že rozpoutá ve Sněmovně peklo. Kvůli tomu, že se vláda Petra Fialy (ODS) chystá zpomalit tempo růstu penzí. Navíc se to chystá udělat v legislativní nouzi. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) však tvrdí, že to jinak nejde. Ekonom Filip Pertold upozornil, že vláda v tomto zápase s opozicí bojuje opravdu o hodně.

Pekarová o legislativní nouzi: Je to cesta, která vede k výsledku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Opoziční zákonodárci ANO a SPD slibují vládě, že ve Sněmovně nastane peklo. A už to spustili. Pětikoalici ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů tepou za to, že se chystá zpomalit valorizaci penzí. Nikoli zastavit nebo snížit důchody, ale zpomalit jejich růst. První místopředseda hnutí ANO už před jednáním Sněmovny opakovaně hřímal, že se vláda chystá důchodce „odrbat“.

Vládu navíc kritizují i proto, že novelu o valorizaci penzí hodlá projednávat ve stavu legislativní nouze, což je i podle některých právníků na hraně.

Ale podle předsedkyně Sněmovny a současné šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je režim legislativní nouze naprosto nezbytný. „Netěší nás to, ale je to cesta, která vede k výsledku v čase, který potřebujeme, a také zamezí hospodářským škodám, jež by vznikly. Nebavíme se totiž jen o 35 miliardách v letošním roce, ale i o 59 miliardách v tom příštím. A to si zkrátka státní rozpočet nemůže dovolit,“ uvedla pro Český rozhlas.

Poslanec SPD jen Hrnčíř však tvrdí, že stav legislativní nouze nebylo nutné přijímat. Stačilo by, aby koalice přišla se zákonem dřív a bylo dost času na jeho projednání. Ale koalice pěti stran to neudělala a Hrnčíř vyložil svůj názor na to, proč to neudělala.

„Protože nechtěli ovlivňovat prezidentské volby, aby náhodou nenahráli opozičním kandidátům. Vláda s tím z vypočítavosti přišla takhle pozdě a začala tlačit na to, že je to potřeba okamžitě přijmout.“

„A co se týče stavu legislativní nouze, když se podíváme, k čemu ho tady máme, tak to je opravdu výjimečný stav, kdy je ohrožena bezpečnost státu nebo hrozí nějaké značné hospodářské škody. A valorizace důchodů přece nemůže být podle platného a účinného zákona to samé jako živelní pohroma, která by způsobila státu hospodářské škody, to je naprosto absurdní,“ konstatoval poslanec.

Ekonom Filip Pertold však v rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornil, že vláda Petra Fialy ve snaze zbrzdit tempo růstu důchodů hraje opravdu o hodně.

„To je právě ten problém, že my se nebavíme jen o úspoře patnácti miliard v této mimořádné valorizaci, ne dvaceti možná. Ale bavíme se o úspoře dalších 35 miliard v lednové valorizaci, takže už jsme na padesáti miliardách, a když se dívám na delší časový horizont, tak jsme na úsporách stovek miliard,“ upozornil Pertold s tím, že čím vyšší důchod, tím vyšší faktická valorizace, což vede k rozevírání ekonomických nůžek ve společnosti a jakékoli další vysoké navýšení důchodů bude stát miliardy.

Pekarová Adamová se vyjádřila obdobně jako Pertold.

„Těm, kteří pracují a ze svých odvodů systém penzí financují, reálné mzdy klesají. A ti, kteří v systému penzí přijímají, tak mají jistotu. Za rok a půl se tak výrazně rozevřely nůžky mezi těmi, kteří ten systém financují, a těmi, kteří jsou v penzi,“ upozornila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Docházejí penízky? Hlavně, že budeme mít na zbytečné americké stíhačky., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePivník brdský , 28.02.2023 17:56:39
A že ručíme za ukrajinský dluh, který stejně Ukrajina nesplatí. A už splácíme za ni úroky,

|  8 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…