Pelikán mluvil v ČT o programovém prohlášení vlády. A Farský nadskakoval: Premiérovi hrozí deset let vězení

08.01.2018 21:51

Podstatná témata dne a jejich hlavní aktéři odpovídají na otázky diváků živě v Hyde Parku na ČT24. Dnes s Robertem Pelikánem, ministrem spravedlnosti, na téma „Babišova vláda požádá sněmovnu o důvěru“. „Znamená to začít jednat o jiné eventualitě,“ vyjádřil se hned v úvodu Pelikán k tomu, jaký by byl další scénář v případě, že by vláda nezískala důvěru.

Pelikán mluvil v ČT o programovém prohlášení vlády. A Farský nadskakoval: Premiérovi hrozí deset let vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

„Jak moc programové prohlášení funguje jako skvělý marketingový produkt,“ nad tím se zamýšlí poslanec Farský, který diskutoval společně s ministrem. Za alarmující považuje Farský skutečnost, že premiérovi a jeho blízkým hrozí deset let vězení. „Podstata je donebevolající,“ říká Farský a programové prohlášení považuje za obal, ale jádro je podle něj nebezpečné. Farský připouští, že hodlají být konstruktivní opozicí.

„Já to jako hendikep nevnímám,“ oponuje ministr spravedlnosti. „Jsme otevřeni k jednání a programovým ústupkům,“ říká na adresu možnosti nalezení programových shod s ostatními politickými subjekty Pelikán a připomíná, že proti hnutí ANO stojí partneři, kteří s hnutím nechtějí jednat.  

Tomu kontruje šéf poslanců Starostů. Podle něj jediný, kdo blokuje jednání o vládě, je Andrej Babiš. Připomíná, že politické subjekty požadovaly odstoupení předsedy strany jako podmínku pro jednání. „Andrej Babiš se nechce dělit o moc s nikým,“ vyjmenovává Farský důvod zablokovaného jednání. „To blokuje jen do té doby, než to bude blokovat něco jiného. Třeba nepůjdou do vlády se stranou, která má v názvu tři písmena,“ reagoval Pelikán.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů, přispěl do debaty ohledně jednání mandátového a imunitního výboru sněmovny, který projednává policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání v kauze Čapí hnízdo.

„Cílem je vydat doporučení Poslanecké sněmovně, zda je má vydat k trestnímu stíhání,“ uvedl a dodal, že šéf hnutí ANO i předseda poslaneckého klubu mají právo se na výboru vyjádřit. Podle něj jde o právo, nikoliv povinnost. „My bychom je samozřejmě rádi vyslechli,“ řekl Michálek a zopakoval další postup. Nejprve jedná výbor, který vydá doporučení, a pak by měla jednat Poslanecká sněmovna o vyjádření důvěry vládě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…