Petr Kolář vypustil tyto informace: Pokyn k likvidaci Skripala vzešel zřejmě přímo od Putina. A Zeman? Naši spojenci ho mají za exota

04.04.2018 16:02

Někdejší český diplomat v Rusku a ve Spojených státech Petr Kolář se domnívá, že povel k likvidaci bývalého ruského agenta Sergeje Skripala mohl vzejít přímo od ruského prezidenta Vladimira Putina. Řekl to v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz. A řekl toho ještě mnohem víc. Obul se také do českého prezidenta Miloše Zemana.

Petr Kolář vypustil tyto informace: Pokyn k likvidaci Skripala vzešel zřejmě přímo od Putina. A Zeman? Naši spojenci ho mají za exota
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

„Když vím, jak to v Rusku funguje, nepochyboval bych moc o tom, že přímý pokyn k likvidaci Skripala vzešel přímo od Vladimira Putina. Mohla to být i dychtivá iniciativa někoho, kdo si myslí, že se v Kremlu zavděčí. Ví to jistě jen britská kontrarozvědka,“ zaznělo z úst Petra Koláře. Britové se podle jeho názoru nezachovali hystericky. Zřejmě mají k dispozici materiály, které je dovedly až k tomu, že požádali o pomoc partnery. Jsou to ale citlivé informace, které se podle všeho nemají dostat na veřejnost.

Jako někdejší zástupce České republiky v USA Kolář také konstatoval, že předseda dolní komory amerického Kongresu Paul Ryan se původně chtěl setkat s českým prezidentem Milošem Zemanem. V tomto smyslu byla odeslána i patřičná žádost, ale Hrad na ni nereagoval. A Američané nakonec usoudili, že bude lepší, když se Ryan se Zemanem neuvidí. Stačilo se zamyslet nad tím, jak Zeman útočí na nezávislá média, aby bylo jasné, že je lepší, když k žádné schůzce nedojde.

Zeman je na Západě vnímán jako politik, který se přiklání k Ruské federaci. Česká republika sice není prezidentským systémem, ale prezident se těší respektu občanů, lidé naslouchají jeho názorům a z tohoto hlediska představuje problém, že prezident svými kroky fakticky vychází vstříc cizí zemi, která není naším spojencem. V lidech mnohá Zemanova slova vzbuzují nejistotu, a to Ruské federaci mnohdy stačí.

Spojenci České republiky ale už vědí, že mají Zemana brát s rezervou. „Doufám, že naši spojenci, alespoň jakou já mám zpětnou vazbu, chápou, jaká je role prezidenta v našem systému. Nejsme prezidentský systém. A to, že jej berou spíše jako jakési povyražení, tak trochu exota, který je už hodně popletený. I když přitom v zásadě velmi škodí a nám to samozřejmě žádný kredit nepřidává. Spíše je to opravdu ostuda,“ konstatoval Kolář.

Pro Koláře je jednání Miloše Zemana o to nepochopitelnější, že kdysi jako premiér dovedl tuto zemi do NATO. I jako předseda Sněmovny vystupoval jinak, než vystupuje dnes. Tehdy se také jinak stavěl k čínským investicím i k radikálům na politické scéně. Kolář pro to těžko hledá vysvětlení. Jako laik za tím vidí snad rozpad osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…