Pevní milovníci Babiše a Okamury. Zato vládní strany... Mnohé se ukázalo

07.06.2022 10:53 | Analýza

Agentura Median zveřejnila čerstvý průzkum voličských preferencí. Stále vede hnutí ANO, následované ODS a SPD, rozhodnuta jít volit konkrétní stranu je pouze polovina voličů. Ale průzkum ukazuje také něco jiného. Strany současné parlamentní opozice mají voliče mnohem věrnější než většina pětikoalice. Dostatek věrných má pouze ODS. Ani ta však nedosahuje poloviny svého volebního potenciálu.

Pevní milovníci Babiše a Okamury. Zato vládní strany... Mnohé se ukázalo
Foto: Repro Median
Popisek: Volební model Median 2022

Agentura Median zveřejnila průzkum preferencí politických stran. Velké překvapení v něm nenastalo. Hnutí ANO by nyní ve volbách získalo 28,5 %, za ním by následovala ODS se 16,5 %, hnutí SPD by mělo 11,5 %, Piráti a STAN 9 a 8,5 % a do Sněmovny by pronikla ještě nyní poslanců prostá ČSSD. Těsně pod hranicí jsou pak koaliční strany TOP 09 a lidovci, okolo tří procent se pohybuje Přísaha, KSČM a Trikolora. Celkem by se do Sněmovny (bez koalic) dostalo 6 subjektů a strany mimo současnou koalici by měly převahu.

Zdroj: Agentura Median - průzkum voličských preferencí květen - červen 2022

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí
Ani u demografie voličů se neodehrává žádné překvapení, ANO volí dle průzkumu spíše ti se střední školou bez maturity, SPD středoškoláci s maturitou, ODS podnikatelé a vysokoškoláci, Piráty pak mladí lidé. Mezi mladými má pak velkou podporu i ODS a TOP 09.

Výsledky, jak Median poukazuje, je ovšem nutné brát s rezervou. Pouze necelá polovina respondentů je pevně rozhodnuta o tom, že volit půjde a že to hodí jedné určité straně. Naopak téměř třetina pouze ví, že by šla k volbám, ale stranou si není jistá. 14 % je pak nerozhodnutých naprosto, tedy neví ani koho budou volit, ani zda budou volit. Pouze 4,5 % zvažuje, zda jim jejich strana stojí za to volit. Toto je dle Medianu důvodem, proč by průzkum neměl být brán jako berná mince, pokud jde o to, které strany by se do Sněmovny dostaly a které nikoliv.

Zdroj: Agentura Median - průzkum voličských preferencí květen - červen 2022

Průzkum však ukazuje jeden zásadní rozdíl mezi stranami vládní koalice a opozicí. A to je ve volebních jádrech, tedy rozdílu mezi těmi, kdo jsou rozhodnutí stranu volit a těmi, kdo připouštějí, že by ji volit mohli, mají tedy potenciál stranu volit.

Hnutí ANO nemá svůj volební potenciál o moc větší než svůj výsledek v průzkumu, liší se pouze o šest procent. Ovšem ANO suverénně vede v otázce volebního jádra, jeho skalní voliči by straně zajistili dle průzkumu výsledek 19,5 %, což je nadpoloviční výsledek oproti volebnímu potenciálu. Věrné stoupence má také SPD. Ani u ní není volební potenciál příliš vzdálen jejímu výsledku z průzkumu (14 %), ale volební jádro se pohybuje okolo 7,5 %, opět nadpoloviční výsledek oproti potenciálu.

Nejlepší výsledek z koaličních stran má ODS, jejíž volební potenciál se pohybuje okolo 23,5 %. Z toho 10,5 % by stranu volilo jistě. Relativně věrní jsou ještě Piráti, z nichž 4,5 % je pevně rozhodnutých stranu volit. Zbytek koalice se ovšem na své voliče příliš spolehnout nemůže. Hnutí STAN má jádro o velikosti 2,5 % a volební potenciál sedmkrát větší. Lidovci a TOP 09 mají procenta dvě, volební potenciály pak přibližně pětkrát větší. Voliči vládní koalice jsou tedy poněkud přelétaví.

Nicméně dobře na tom nejsou ani další strany v průzkumu. ČSSD by teoreticky mohla dosáhnout až třinácti procent, ovšem její jádro je pouze tříprocentní. I tak je větší než jádro STANu, TOP 09 nebo lidovců. Poměrně věrné voliče mají stále komunisté, jedno procento věrných má i Robert Šlachta.

Zdroj: Agentura Median - průzkum voličských preferencí květen - červen 2022

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…