Piráti nás chtějí přiblížit euru. Tak si držte peněženky

28.05.2021 7:52

Piráti a Starostové ve volebním programu pro letošní podzimní volby slibují, že provedou kroky nutné k přijetí eura, i když o samotném přijetí eura nemluví. Případné přijetí evropské společné měny by přineslo své výhody, ale také několik nevýhod. Co hrozí českým střadatelům? Nahlédněte.

Piráti nás chtějí přiblížit euru. Tak si držte peněženky
Foto: Repro YouTube
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Server Echo24.cz upozorňuje, že po vstupu do eurozóny už by Česká národní banka nemohla nastavovat úrokové sazby, ty se po vstupu do evropského měnového společenství určují v Evropské centrální bance a ta posledních několik let využívala dokonce záporných úrokových sazeb.

V praxi to znamená, že stát ušetří na obsluze státního dluhu, který v covidovém roce významně narostl. Teď s korunou platíme jedny z nejvyšších úroků a obsluha státního dluhu stojí Česko a tím i každého daňového poplatníka desítky miliard korun ročně.

Jenže záporné úroky také znamenají, že z peněz, které mají lidé uložené na účtech, je znovu a znovu část prostředků ukrojena. Zkrátka a dobře, platíte bance za to, že u ní můžete mít odloženy své peníze, na což upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Podle ekonoma Štěpána Křečka skrývají záporné úroky ještě jednu slabinu a to v politické rovině. Politici nebudou pod tlakem, aby státní dluh snižovali.

„Dokonce bychom za určitých konstelací mohli místo platby úroků za státní dluh získávat negativní úroky, které by posílily příjmy státního rozpočtu. To lze vnímat pozitivně, nicméně je dobré upozornit, že v takovém případě by politiky nic nenutilo k odpovědnějšímu hospodaření, což by mohlo vést k předlužování naší země,“ řekl Křeček.

A to není jediný problém. Hrozí, že by mohlo dál zdražovat bydlení.

„Třeba právě tlak na vyšší dluh nebude nikdo v budoucnosti svádět na vstup do eurozóny. Prostředí nízkých úroků, které zlevní hypotéky a díky tomu zdraží nemovitosti, opět nebudeme svádět na skutečnou příčinu, ale najdeme si zástupné viníky. Možná si dokáže někdo spočítat, že i přes všechny tyto náklady se to vyplatí, ale bohužel náš problém je, že se o ekonomických nákladech vstupu do eurozóny vůbec nemluví,“ řekl hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…