Piráti zjišťovali, jak stát u ochranných pomůcek podporuje české výrobce. Výsledek je šokoval

22.05.2020 7:35

Piráti si udělali průzkum, ve kterém si chtěli zjistit, na kolik český stát spolupracuje s českými firmami a poptává u nich ochranné pomůcky potřebné pro boj s nemocí covid-19. Výsledek je šokoval.

Piráti zjišťovali, jak stát u ochranných pomůcek podporuje české výrobce. Výsledek je šokoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) čelí na svých tiskových konferencích dotazům, zda bude možné do nákupu zdravotnických pomůcek zapojit také české firmy a nenakupovat jen všechno z Číny. Hamáček opakovaně odpovídá, že české firmy rád zapojí, ale že nejsou schopné dodávat ochrany pomůcky v takových počtech, jaké stát potřebuje. Stejnou odpověď nabídl i ministr průmyslu a dopravy za ANO Karel Havlíček.

Piráti si nechali udělat průzkum, který ukázal, že český stát stále spolupracuje s českými firmami jen minimálně. Na zjištění Pirátů upozornil Český rozhlas. Ukázalo se, že z 212 oslovených firem jen 8 slyšelo od státu nabídku ke spolupráci.

„Byli jsme kontaktováni obchodním týmem covid-19, ale nakonec se ukázalo, že šlo o omyl, protože chtěli ochranné štíty poptat u někoho jiného,“ zněla například odpověď společnosti Prusa Research, která vyrábí ochranné štíty s pomocí 3D tiskárny. Zdravotníkům v první linii jich firma Josefa Průši rozdala už 120 tisíc.

Firma Oldřicha Glogara, která normálně šije pokrývky a polštáře, státu nabídla, že bude šít certifikované roušky z nanomateriálů. Ale nabídka zůstala nevyslyšena. Firma na ni nedostala odpověď, ani když své roušky státu nabízela opakovaně. Tak se podnik vydal vlastní cestou.

„Prostě se na to vykašlali, šli jsme vlastní cestou, a to dodávkami do automotivu a podobných firem,“ pokračoval podnikatel, který teď své výrobky prý dodává i do Německa. „Naše nabídka byla pestrá, jak co do kvality, tak ceny,“ uzavřel Glogar.

Piráti jsou přesvědčeni, že by stát měl jít přesně opačnou cestou a měl by co nejvíce peněz udržet doma u českých firem. „Je potřeba udržovat co největší množství peněz v naší ekonomice. Hospodářská krize, která po pandemii přijde, si to žádá,“ poznamenal k tomu poslanec Radek Holomčík. Český stát by se na české firmy měl orientovat o to spíš, že může přijít další vlna koronaviru a bylo by jen správné, aby měla Česká republika nějaké vlastní kapacity na výrobu ochranných pomůcek a nemusela jen posílat miliardy za čínské pomůcky.

Ministerstvo zdravotnictví se brání, že se obracelo i na české firmy, spolupracovalo prý s dvaceti. Šéf resortu za hnutí ANO Adam Vojtěch ale čelí kritice za to, že některé ochranné pomůcky nakupoval až šestkrát dráž než ministerstvo vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…