Pirátská Partie Ivana Bartoše: Babiš tady vyřvává. Nejedeme podle jeho notiček, tak jsme všichni nýmandi nebo udavači

09.06.2019 12:14

V nedělní Partii televize Prima se setkali předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marek Výborný, místopředseda ČSSD Ondřej Veselý a ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček. Svedli slovní bitvu nad předběžným návrhem auditu Evropské komise, který tvrdí, že český premiér Andrej Babiš nadále zůstává ve střetu zájmů. Pokud něco poškozuje Česko, jsou to výroky premiéra Babiše, hřímal Výborný. Bartoš kanonádu na premiéra ještě přiživil.

Pirátská Partie Ivana Bartoše: Babiš tady vyřvává. Nejedeme podle jeho notiček, tak jsme všichni nýmandi nebo udavači
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii

Bartoš ještě před začátkem pořadu na sociální síti Facebook napsal, že do Partie měl původně dorazit premiér Andrej Babiš, ale prý dostal strach.  

„Dnešní polední program je pořádně nabitý. Už od 11:00 Nedělní partie na Prima TV (jak tam měl být AB, ale ve čtvrtek dostal strach a ‚předsunul‘ pana ministra v záběhu Havlíčka),“ napsal předseda Pirátů.

V úvodu bylo otevřeno réma auditů Evropské komise, podle kterých premiér Andrej Babiš zůstává ve střetu zájmů. Předseda vlády to považuje za útok na Česko, kterému prý Evropská komise nemá radit, jak si vykládat vlastní zákony, jako je lex Babiš.    

„Ten audit na první pohled není zcela v pořádku,“ začal Havlíček. „Pokud český úředník jednal v souladu s českým právním řádem, jednal v souladu s legislativou, a evropský úředník mu to rozporuje, tak se to dá vyložit jako útok ,“ pokračoval Babišův ministr s tím, že český úředník se zkrátka musel řídit českým zákonem.

Rozohnil se nad faktem, že předběžná auditní zpráva měla fungovat v režimu důvěrné, ale neděje se tak. Premiér tak není ve stejné pozici, jako jiní účastníci auditů, kteří nejsou probíráni v médiích a mají prostor k reakcím a důležitá pro ně je až zpráva finální. Fakt, že Babiš je pod tlakem již teď, není podle Havlíčka v pořádku.

Veselý doplnil, že auditů Evropské komise chodí do Česka řada a je o nich možné vést debatu. Finální zpráva by prý mohla přijít někdy na podzim. Do premiéra si trochu rýpl, ale jedním dechem se ho také zastal. „Chápu, že pan premiér ztrácí nervy, že toho je na něj hodně, ale takhle se to propojovat nemá. Ale z mé zkušenosti 90 procent těch finálních zpráv vypadá úplně jinak, než ta původní zpráva,“ uvedl Veselý.

Předseda vlády by se však měl oprostit od svých osobních problémů a nesměšovat je s tím, že je premiérem. „Andrej Babiš není Česko,“ zdůraznil Veselý.

V obecné rovině však konstatoval, že společný vládní projekt ANO a ČSSD má smysl. „Bylo by dobře, kdyby vláda dělala to, co dělat má, z našeho pohledu má prosazovat levicovou politiku,“ vysvětlil Veselý.    

Havlíček před kamerami připomínal, že Babiš v posledních volbách získal takřka 30 procent hlasů, volby vyhrál, sestavil vládu a vládne. „Málokdy a málokdo bojoval za zájmy České republiky v zahraničí tak jako tato vláda,“ pravil Havlíček. Připomínal také, že české ekonomice se daří. Lidem se daří. Havlíčkovi je pak prý o to víc líto, že lidé protestují v ulicích. „Z mého pohledu pro to nejsou socioekonomické důvody,“ zdůraznil.

Respektuje prý demonstranty, ale respektuje prý  také miliony lidí, kteří na demonstrace nechodí.

Bartoš zdůraznil, že auditoři Evropské komise jsou zkušení lidé. „Tam nechodíte s mokrým diplomem z práv, musíte mít za sebou nějakou historii,“ zdůraznil Bartoš. Současné vládě vytkl, že možný střet zájmů neřešila už dávno. Piráti prý upozorňovali na to, že je třeba situaci řešit, už dlouho.

„Mě strašně mrzí, že si pan premiér nenašel čas sem přijít,“ posteskl si Bartoš s tím, že s touto svou zátěží bude český předseda vlády jen těžko vyjednávat prostředky na další finanční období. „Jeho typickou obranou je, že všichni jsou nýmandi a všichni jsou udavači. ... Jakmile nejedete podle notiček pana Babiše, tak se dostanete do této sekce. Ať to jsou auditoři, ať to jsou média, ať to jsou právníci,“ zlobil se šéf Pirátů. Babiš tvrdí, že pravda je na jeho straně, ale zatím pro toto tvrzení podle Bartoše nepředložil žádný právní důkaz. „Já bych chtěl vidět výklad těch právníků, kteří by ukázali, že to je jinak. To se neděje,“ upozornil Bartoš.  

Bartoš také považuje za směšné Babišovy útoky na neziskovou organizaci Transparency International, o které premiér říká, že je zkorumpovaná. Bartoš připomněl, že hlavní tváří  této organizace dlouhé roky byla Adriana Krnáčová, později pražská primátorka za hnutí ANO. Jejího současného šéfa Davida Ondráčku podle něj sám Babiš navrhoval na ministra vnitra.

Když se ke slovu dostal předseda lidovců Výborný, Babiše nešetřil. Premiéra postavil do protikladu s bývalým ministrem zemědělství za KDU-ČSL Marianem Jurečkou, který před vstupem do vlády podnikal v zemědělství, ale v době, kdy byl ministrem, nečerpal ani korunu dotací. Ani na zelenou naftu.   

„To, co škodí České republice, to, co je útokem na Českou republiku, jsou některá jeho vyjádření. Když se stal Andrej Babiš premiérem, tak měl říci, že už nechce ani korunu.“

Když Výborný slyšel Babišova slova z Bratislavy, kde upozorňoval, že nebude ustupovat demonstracím ulice, vzpomněl si prý na doby minulé. Na doby, kdy byl předním představitelem státu komunista Miloš Jakeš.

Pokud lidé vidí, že někdo nahoře může čerpat dotace místy možná sporným způsobem a prochází mu to, tak si podle Výborného řeknou, že to mohou dělat stejně. A to podle Výborného není pro Česko vůbec dobré. Připomněl, že na svěřenský fond premiéra dohlíží také jeho manželka Monika Babišová, což podle Výborného dokládá, že tu střet zájmů existuje. Výborný si totiž neumí představit, že by aktivity premiéra a jeho ženy byl přísně odděleny.

„Já mám pocit, že tady oponenti, a já jim rozumím, je to opozice, hájí zájmy Evropské komise. Ale my přece máme právo postavit se proti tomu auditu, pokud vidíme, že je tam něco v nepořádku,“ ozval se Havlíček. Přece není normální, když zpráva, která má být důvěrná, už koluje po serverech a ty servery útočí na úředníky.

Bartoš v kanonádě pokračoval. „Na jedné straně stojí Andrej Babiš, který vyřvává, jak nám EU škodí, a na straně druhé, když nám chybí peníze na sociální služby, tak si ministryně Maláčová a Schillerová podají ruce a řeknou si, že získají prostředky z měkkých programů EU. A na druhé straně stojí Andrej Babiš, který vyřvává ‚žádné měkké projekty‘,“ zlobil se šéf Pirátů.   

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

S předsedou lidovců se šéf Pirátů shodl na tom, že je třeba řešit zásadní věci, které trápí české občany, jako jsou exekuce, se kterými se v naší zemi potýkají stovky tisíc lidí, ale není na to čas, protože si premiér řeší své osobní problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…