Plačící Pirátka: Herečka je s ní. Ale mocný muž vytáhl zlou věc

22.03.2021 10:58

Při soudním procesu proti aktivistce Nele Liskové se rozplakala a dostala na sociálních sítích podporu. Ano, řeč je o poslankyni Pirátů Olze Richterové. Postavila se za ni i herečka Bernášková. Lítost projevil také bývalý poslanec Kalousek. Ale připomenul, co Piráti provedli jemu. Co na to Richterová? „Bylo to ještě v mantinelech obrazové zkratky,“ říká v rozhovoru pro Právo o předvolebním autobusu Pirátů, na který se dostal i Miroslav Kalousek.

Plačící Pirátka: Herečka je s ní. Ale mocný muž vytáhl zlou věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Minulý týden obletěla Česko zpráva o soudním procesu pirátské poslankyně Richterové s aktivistkou Nelou Liskovou. Poslankyně žádá přes půl milionu korun za psychickou újmu, protože Lisková o ní šířila, že chce nabídnout migrantům byty. Richterová se při procesu rozplakala. „Mně psala spousta cizích lidí ošklivé nadávky. Nechci to opakovat, jsou to sprosťárny. Spousta lidí psala výzvy k zabití veřejně po internetu. To nejsou normální věci a nemůžeme dopustit, aby se to dělo,“ řekla.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí
Řada lidí projevila poslankyni sympatie. Mezi nimi například herečka Jana Bernášková, která se stavěla za exemplární potrestání. „Co dokážou fake news nadělat za zlo, je nehorázné. Ničit lidské životy, práci, důstojnost,“ říká.

„Internet je zaplavený nesmyly a trolly placenými z různých směrů, kteří makají jen aby škodili. V životě nic jiného nedokázali. Spousta lidí si myslí, že můžou vypouštět lži a nebudou potrestáni a to by se mělo změnit,“ pokračovala. A připomenula případ, kdy za schvalování teroristických útoků dostal jeden muž 6 let natvrdo.

Lítost projevil i exposlanec Miroslav Kalousek. „Mně je Olgy Richterové líto a upřímně jí přeji zadostiučinění,“ popřál politik. Ale měl jednu poznámku: „Vím, co si prožívala. Rád jí někdy povím, jaká nenávist zasáhla mě i mé blízké na základě volebního vězeňského autobusu Pirátské strany. Pusťte nás na ně!“

Volební autobus Pirátské strany

Právě s tímto sloganem a obrázkem konfrontoval poslankyni Pirátů Jan Martínek z Práva. I Richterová soudila, že se jedná o správnou námitku, ale autobus prý neměl vyvolávat pobouření. „Bylo to ještě v mantinelech obrazové zkratky, která měla ukázat, co v politice nechceme dělat a že si stojíme za tím, že politika se má dělat férově a poctivě. Byli na něm lidé, o kterých si myslíme, že nemají v politice co dělat, třeba pan Kalousek kvůli hazardu,“ míní.

Podle Richterové je rozdíl v tom, že Lisková dala ke konkrétní osobě konkrétní a lživý výrok. „Ten vzbudí v lidech veliký hněv, tak si myslím, že je to úplně jiná osobní emoce. Budí nenávist zaměřenou k autorovi toho domnělého výroku,“ trvala si na tom, že se jedná o odlišnou situaci.

Richterová také uvedla, že má strach. „Bojím se, kdo mi zazvoní na zvonek v kanceláři, nevidím, koho pouštím dál. Bojím se, když jdu večer domů, což jsem se dřív nebála. Nadávek a výhrůžek násilím bylo poslední dva roky opravdu hodně. Jsou to zdánlivě malé věci, co člověka umoří,“ říká a dodává, že nyní myslí na to, co říká a jak to někdo může zneužít.

K tomuto rozhovoru měl poznámku Miloš Růžička, zakladatel PR agentury Bison & Rose. Odpověď Richterové je dle něho neuvěřitelná.

„Prý neměl vyvolávat ‚emoci pobouření‘ a ti zobrazení politici si to stejně zasloužili. To je ta stejná paní, co tak špatně snášela dezinfo prasárnu proti vlastní osobě. Zajímavé, zajímavé...“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…