Plaga přímo ve studiu zjišťoval, co nově nařídil Vojtěch. Bylo to zajímavé

20.08.2020 22:01

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Robert Plaga, ministr školství za hnutí ANO. Stane se distanční vzdělávání v budoucnu přirozenou součástí běžné školní výuky? Je novela zákona, která s distančním vzděláváním počítá, dobře připravená a bylo nutné ji projednávat ve stavu legislativní nouze? A kdy dostanou školy dodatečné finanční prostředky na podporu on-line vyučování?

Plaga přímo ve studiu zjišťoval, co nově nařídil Vojtěch. Bylo to zajímavé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Úvodem Plaga posluchače seznámil s tím, čím se bude lišit začátek školního roku od toho minulého. „Tak když bych měl vzít zkušenost z té jarní covidové krize a z návratu žáků do škol, tak skutečně ten návrat byl složitý. Virus tu byl chvilku a doporučení epidemiologů skutečně byla na dělení skupin po 15 žácích a nemíchání skupin, zamezení provozu školních družin a tak dále. Toto všechno teď v tom podzimním termínu padá. Byla tam pravidla pro nástup žáků do škol, také teď nejsou z epidemiologického hlediska vyžadována. Je to pro školy, s tou jarní zkušeností, jednodušší. Zároveň jsou lépe popsána pravidla i ze strany krajských hygienických stanic, jak postupovat v případě podezření na COVID-19, takže já pevně doufám, že díky té zkušenosti na straně učitelů, rodičů, ředitelů škol, ale i ministerstva jsme se posunuli dál a bude to lepší,“ sdělil Plaga. 

Co se týká opatření a navázání na semafor, požadoval to takto Plaga proto, aby byla situace konzistentní a předvídatelná. „Takže když vezmeme zelenou, ta je relativně ještě v pořádku, co se týká všech těch opatření, platí zvýšené hygienické standardy, na které jsme si během jara zvykli. Zvýšené větrání, hygiena rukou a pokud možno dodržování sociální distance, které je platné ve všech sférách společnosti. A nějaká ta opatření ze strany epidemiologů jsou spojena až s těmi dalšími stupni,“ sdělil Plaga a vysvětlil, co by museli ředitelé škol udělat ve chvíli, kdy by se na semaforu objevila žlutá. 

Následně hovořil ještě o povinnosti nosit roušky ve společných školních prostorách, i když již dnes odpoledne došlo ke změně. Povinnost nosit roušky ve školách sice od 1. září vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví v pondělí, dnes však ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) své resumé změnil. K Plagovi ani moderátorovi se však zjevně ještě nedostalo. V rozhovoru se však Plaga přikláněl k tomu, co zřejmě platit bude – zarouškovat školu až v případě, kdy tam bude zvýšené riziko v té dané oblasti. 

„Červená barva může znamenat zavření školy v dané oblasti,“ dodal a hovořil dále i o distanční výuce, která bude nově povinná. Novela podle něj pokrývá situaci v období nouzového stavu, mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví nebo karanténních opatření. „Ve chvíli, kdy dojde k vypnutí školy, nejen z důvodu covidu, ale kdykoliv v budoucnosti z jakéhokoliv důvodu, přechod na distanční vzdělávání klade povinnost školy je poskytovat a zároveň dává tu povinnost žákům vzdělání absolvovat,“ sdělil jasně Plaga, že v případě, že se žáci odpojí, bude se jednat o záškoláctví.

Školy nyní dostanou 1,2 miliardy korun na techniku určenou právě k distanční výuce, a to v polovině října. „Ty prostředky jsou sice kalkulovány na učitele, ale jsou kalkulovány tak, že to je učitel krát 20 tisíc, ale v tom se skrývá i dvacetiprocentní rezerva, kdy očekáváme, že školy nakoupí tu zápůjční techniku žákům, protože jaro ukázalo, že přes deset tisíc dětí nemělo možnost, nemělo přístup k počítači, nemohlo být připojeno. To znamená, že i na toto to směřuje,“ sdělil Plaga. Školy, které techniku mají, si pak mohou nakoupit softwarové vybavení, nebo výukové programy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …