Počet bezdomovců stoupl o patnáct procent

26.12.2010 7:35

Lidí bez domova přibývá. Jen za poslední rok jejich počet stoupl o patnáct procent. Do problémů se začínají dostávat i lidé pod třicet let.

Počet bezdomovců stoupl o patnáct procent

Počet lidí bez domova neustále roste, jedním z důvodů je krize, která zvyšuje nezaměstnanost, tvrdí velící důstojník Armády spásy v České republice Michael Stannett.

"Zvyšuje se procento nezaměstnanosti a tím vzniká domino efekt. Během jednoho roku jsme zaznamenali patnáctiprocentní nárůst," říká velící důstojník Armády spásy  Stannett pro Aktuálně.cz.

Armáda spásy působí v Praze, Brně, Karlových Varech a šesti městech na severní Moravě. Jen v hlavním městě vyšlo v posledním sčítání, že je tu 3800 až 4100 lidí bez střechy nad hlavou. Armáda spásy má k dispozici 998 lůžek

Z ulice se už těžko vrací 

"Strategie musí být na národní úrovni, aby lidé neměli potřebu utíkat z jednoho města jinam. Vedle toho je nezbytnou součástí prevence," myslí si Stannet. Princip by měl spočívat v tom, nevyhánět lidi z jejich současného bytu příliš rychle, ale levnější je věnovat se tomu člověku, dokud ještě bydlí, než se ho pak snažit dostat zpátky do normálních podmínek, popisuje důstojník Armády spásy.

Nárůst lidí bezdomova stoupl o patnáct procent 

Během jednoho roku stoupl počet bezdomovců o patnáct procent. "Dopady krize ještě zesiluje obvyklá reakce většiny evropských zemí. Rozpočtový dluh se využívá jako záminka, proč snižovat náklady právě pro ty lidi, kteří podporu potřebují maximálně," říká Stannet. A za problémem vidí také politické boje.

Problém se týká i mladých lidí 

Do problémů se začínají dostávat i mladí lidé, kteří vycházejí ze škol a nedaří se jim najít práci. Velká skupina bezdomovců je mladší než třicet let, nikoliv největší ale dost významná.


Související:

Mladá Boleslav: Situaci bezdomovců sleduje městská policie, pomáhá i Naděje

Strany se trefují do "vyvrženců", nahrávají tím radikálům

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…