Policie se stěhuje z Javorníku, místní se obávají sociálních nepokojů

13.10.2011 22:35

Policisté přemisťují své oddělení z Javorníku na Jesenicku do Žulové, která je vzdálena deset kilometrů. Zástupci města i obyvatelé Javorníku se obávají, že nedostatek policejního dozoru povede k zhoršení situace jako na Šluknovsku.

Policie se stěhuje z Javorníku, místní se obávají sociálních nepokojů

Policie přesun odůvodňuje tím, že v Žulové bude mít k dispozici lepší prostory. Mohou zde využívat zrekonstruovanou budovu po cizinecké policii, která se odstěhovala do Jeseníku.

„Dokončujeme poslední nutné úpravy v budově po cizinecké policii v Žulové a v následujících týdnech se tam policisté přestěhují. Obvodní oddělení v Žulové tak začne pracovat nejpozději v průběhu listopadu," řekla mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová iDNES.cz.

Obyvatelé Javorníku píšou petice a nabízejí policii nové budovy

Zástupci města se ale odchodu policistů obávají. „Pořád trváme na tom, že policejní oddělení v Javorníku je nezbytné. Nabízíme policii jinou budovu v majetku města, která by se dala využít bez nákladných oprav, a po dohodě se soukromým majitelem i další privátní objekt," tvrdí starostka Javorníku Irena Karešová. Místní obyvatelé se snažili přimět policii, aby zůstala, pomocí petice, ale ani ta nebyla úspěšná.

Nyní by v Javorníku měla fungovat pouze služebna, kde by se střídali policisté dva dny v týdnu po šesti hodinách. „To zdaleka nemůže stačit. Pořád se tady zvyšuje počet sociálně slabých a nepřizpůsobivých lidí. Nechceme, aby došlo k podobným problémům jako v severních Čechách. Přítomnost policie 24 hodin denně je tu velmi důležitá," vysvětluje Karešová naléhavost situace iDNES.cz.

Přesun policie prospěje celému Javornicku

Obyvatelé Žulové naopak změnu vítají. „Tady bylo obvodní oddělení vždycky a odešlo teprve po zřízení cizinecké policie. Je logické, že se sem vrací. Bude to lepší pro celé Javornicko, protože na všechny strany bude stejně daleko," říká spokojeně starosta Žulové Zdeněk Lučan.

 

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…