Porušování zákona? Jsme v mimořádné situaci, pane Středulo, vzkazuje Prouza

24.01.2022 20:34 | On-line

Počty nově nakažených případů strmě narůstají a lidí v karanténě přibývá stále víc a víc. O tom, jak to kvůli vysoce nakažlivé variantě omikron vypadá ve službách a obchodech a jaká čekat omezení, hovořil v pořadu Interview ČT24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) Tomáš Prouza. Nejhůře si stojí logistika a zásobování. Kritizoval odboráře Středulu, který se staví proti pracovní karanténě. „Ať mi vysvětlí, kdo ty krávy podojí?“ tázal se Prouza, který vyjádřil obavy o krizové služby. Vláda podle něj musí být už připravena na krizový plán.

Porušování zákona? Jsme v mimořádné situaci, pane Středulo, vzkazuje Prouza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Víceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Už týden se testuje v zaměstnáních, záchyty nakažených koronavirem v obchodech jsou podle Prouzy zatím poměrně malé. „Nejsou to žádné velké počty, poslední testování jsou v řádu setin procenta. Je dobře, že to vytahuje lidi, kteří by jinak mohli nakazit ostatní, alespoň trochu to zpomaluje tu vlnu, která tu je,“ řekl k dalšímu kolu testování ve firmách.

Velmi si pochvaluje, že ve firmách už funguje i on-line hlášení. „Alespoň tato vláda dotahuje konečně to, co mělo být rok a půl hotové, my jsme po tom volali takovou dobu!“ chválil v tomto směru Fialovu vládu.

Následně promluvil o tom, jaké evidují dopady vlny omikron na obchody. Zatím podle Prouzy nemusely obchody zavírat a zaměstnanci nechybějí. I na tom má podle něj lví podíl komunikace ze strany Fialovy vlády. „Opravdu to zatím všichni zvládají. Ministr zdravotnictví nás varoval, co máme čekat, takže v tu chvíli všechny obchody naplnily sklady na maximum, takže nehrozilo, že dojdou zásoby.

Dohodli jsme se i s odboráři, kteří byli velmi vstřícní, že se na poslední chvíli budou přehazovat směny, když někdo vypadne. Zkrátka že budou flexibilní. V obchodech je to tedy relativně zatím bez problémů.

Kde je však větší problém, je logistika a zásobování. „Už historicky jsme řidičů měli málo. Když teď vypadne deset řidičů ze sta, je to poznat. Dodávky se tak někdy o pár hodin opozdí. Ale zatím to ještě není úplně kritická situace,“ doplnil.

Tato příznivá epidemická situace se však může obratem změnit. „Tak, jak to stát nastavuje, je zatím ještě vyhovující, ale pokud to bude tak, jak říká pan ministr Válek, že bude 80 tisíc za den, tak je jasné, že těch lidí pak už nebude nikde dostatek. Proto jsme chtěli po vládě, aby pro případ krize už bylo dohodnuté nastavení tzv. pracovních karantén.

Abychom zkrátka věděli, že pokud už nebude jiná možnost, že máme finální alternativu – poslat do práce i lidi, kteří jsou pozitivní a nemají příznaky. Pokud bude v obchodě u pokladny šest nebo čtyři pokladní, tak to zvládnou, ale nemůžete říct zvířatům, že je třeba nebudete krmit, musí fungovat alespoň závoz zboží do obchodů,“ upozornil na klíčové věci.

Na poznámku, že odborář Josef Středula se ostře vymezuje proti pracovní karanténě, uvedl: „Je to odborář, křičet musí, ale prostě nikdo mi nevysvětlí, kdo jinak ty krávy podojí,“ zdůraznil. Nad tím, že argumentuje Středula i porušováním zákona, mávl rukou a dodal: „Jsme v mimořádné situaci. Jsou prostě provozy, které nemůžete zastavit. Zvířatům nemůžete říct: ‚Sorry, počkejte si pět dní, než doběhne lidem karanténa.‘ Stejně tak nemůžete ze dne na den vypnout vysokou pec,“ upozornil na typy provozů, které „musejí běžet za každou cenu“.

Bojí se reálně Prouza, že se vlna dotkne infrastruktury, která je zásadní pro chod státu, měst a obcí? „V tuto chvíli sice krizový plán potřeba není, ale pokud ta čísla půjdou dál velmi rychle nahoru, tak se skutečně může stát, že to bude potřeba. Proto říkáme, aby to bylo již připravené, ať je to v šuplíku, dohodnuté a případně se to jenom vytáhne,“ nerad by Prouza zažil situace jako s předchozí vládou, a sice že se všechna opatření dělala s třídenním zpožděním. „Protože právě to byl největší problém celého řízení pandemie v Česku,“ upozornil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…