Poteče krev? Mládež chce v Praze vypouštět autům kola. Vzor z ciziny

08.06.2022 12:32 | Ze sítí

Mají po městech jezdit SUV? I v Česku jsou tací, kteří by výkonné a prostorné vozy ve městech raději neviděli. Například investor a propagátor elektromobility Radovan Vávra. A ekologický aktivista Josef Patočka by šel ještě dál, chtěl by, aby v Česku začali působit Vypouštěči pneumatik, tedy uskupení, které na Západě terorizuje majitele SUV, aby je z měst vyhnalo. Už se ale ozvalo, co by český majitel auta udělal někomu, kdo mu na ně sáhne: „On mně ventilek, já jemu držku.“

Poteče krev? Mládež chce v Praze vypouštět autům kola. Vzor z ciziny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Josef Patočka, člen platformy RESET

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Kromě stejnopohlavního manželství se začíná na sociálních sítích řešit další téma, které do Česka připutovalo ze zahraničí. Totiž SUV a jejich vhodnost do městské zástavby. SUV je anglická zkratka (sport utility vehicle), která se dá do češtiny přeložit jako sportovně užitkové vozidlo. SUV jsou na pomezí terénních a osobních vozidel, měla by být schopná pohybovat se jak mimo silnice, tak i na běžných komunikacích.

SUV bývají větší a je v nich tedy více prostoru jak pro cestující, tak pro jejich zavazadla. Kvůli své velikosti nabízí i větší bezpečnost, jsou výkonnější, mohou v případě potřeby utáhnout i poměrně těžký náklad. Nevýhodou pak bývá o poznání větší spotřeba, větší setrvačnost a zatímco řidič SUV sice z nehod vychází lépe, srážky s SUV nedopadají dobře pro ty, kdo v SUV zrovna nejedou. SUV jsou například Škoda Kodiaq nebo Škoda Yeti.

Že SUV do měst nepatří, si myslí investor a propagátor elektromobility Radovan Vávra, který sdílel srovnání Volkswagenu Golf a Range Roveru, jež má dokázat, že dnes mají cyklisté ztížené podmínky právě proto, že auta dnes jsou širší.

„SUV nepatří ani mimo město. Je to čistý nesmysl. Že jsme si zvykli, je jiná věc. Je to přesně krásný příklad externality. Výrobce má mimořádný zisk a společnost ať se stará,“ doplnil propagátor elektromobilů v diskusi.

SUV mají však i aktivnější odpůrce, například Josefa Patočku z platformy pro sociálně-ekologickou transformaci. „Ano, je to tak, opravdu nechci ve městech nesmyslně obří, ohrožující a omezující auta typu SUV, která si lidi pořizují kvůli pohodlnosti a egu, a pak s nimi utlačují nás ostatní. A vždycky mě baví, jak se z toho můžou jejich majitelé zbláznit, když to sem napíšu,“ svěřil se ekologický aktivista včera. A položil otázku, zda by v Česku neměla vzniknout odnož organizace Tyre Extinguishers. Podle něho je nanejvýš potřebná.

Tyre Extinguishers (Vypouštěči pneumatik) jsou uskupení, které má podle své stránky za cíl „znemožnit vlastnictví SUV ve městě“. A hodlá toho docílit tím, že jim bude vypouštět pneumatiky. K tomu účelu má na svých stránkách návod, příznivci tohoto uskupení mají najít SUV, nejlépe v rezidenčních čtvrtích, odšroubovat uzávěr u ventilku, vložit lentilku nebo kamínek do uzávěru, aby zatlačil na ventilek, a znovu zašroubovat. Následně mají majiteli pod stěrač vložit leták s vysvětlením, proč mu duši vypustili. A anonymně informovat místní tisk i uskupení. Tento postup pak mají odpůrci SUV opakovat. Vypouštěči pneumatik doporučují, aby pneumatiky dotyční vypouštěli v noci, pracovali ve dvojicích a neštítili se vypouštět pneumatiky i u hybridů nebo elektromobilů, protože „elektřinou se z klimatické krize nedostaneme“. Mají se ovšem vyhnout autům hendikepovaných, firemním automobilům, minibusům a autům „normální velikosti“.

Na twitteru se pak vypouštěči chlubí, jak před nimi varoval britský deník Telegraph, což pokládají za příznak toho, že jejich kampaň funguje. Naposledy udeřili například ve švédském Gothenburgu, kde prý vypustili pneumatiky u 80 SUV. Jeden z rezidentů se snažil vypuštění zabránit tím, že si za okno dal leták, ale aktivisty neobměkčil.

Reakce na Patočkův návrh, aby se i v Česku začalo s vypouštěním pneumatik, na sebe nenechaly dlouho čekat. „Když ho chytím u svého auta, zmaluju mu ksicht baseballkou, ok? On mně ventilek, já jemu držku – good deal,“ navrhoval Filip Klasna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…